TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muğla’da. TOBB ve TOBB ÜYESİ MUĞLA ODALARI FEN LİSESİ YAPTIRACAK.
*TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Muğla’yı ziyaret etti. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Marmaris Ticaret Odası’nı ziyaret ettikten sonra Muğla ilçe merkezine gelen Hisarcıklıoğlu Muğla Valisi Amir Çiçek’i de makamında ziyaret etti. Daha sonra Muğla Borsası’nın yeni hizmet binasının temel atma törenine katılan Hisarcıklıoğlu Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda TOBB ve TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa’sının yaptıracağı Fen Lisesi’nin yapım protokolünü imzaladı.
*Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB Yönetim Kurulu, toplantısını MUTSO’da yaptı.
*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muğla ziyaretinin ikinci gününde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 2015 / 16 yılı eğitim öğretim dönemi akademik yılının açılış törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu’na Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
*Perşembe veya cuma günü MİTSO’ya ziyareti planlanan Hisarcıklıoğlu’nun ziyaret programı son anda değiştirilerek Milas’a gelişi iptal edildi. Muğla’da MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile görüşen Hisarcıklıoğlu kısa süre içinde MİTSO ve Bodrum Ticaret Odası’nı ziyaret edeceğini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iki günlük Muğla ziyareti sırasında Muğla Ticaret Borsası’nın yeni hizmet binasının temel atma törenine katılırken TOBB ve TOBB üyesi Muğla Odaları ile Ticaret Borsası’nın birlikte yapacakları Fen Lisesi’nin yapım protokolünü imzaladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin yeni akademik yılının açılış törenine katılan Rifat Hisarcıklıoğlu’na üniversite tarafından fahri doktora unvanı verildi. Hisarcıklıoğlu, Muğla ziyareti sırasında uğradığı makam sahiplerine TOBB tarafından bastırılan Dede Korkut Masalları Kitabını armağan etti.
HİSARCIKLIOĞLU VE TOBB YÖNETİM KURULU FETHİYE’DE
8 Ekim 2015 Perşembe günü Dalaman Havalimanı’na inen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB yönetim kurulu üyeleriyle birlikte saat 11.30’da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ile FTSO Meclis, Yönetim Kurulu ve Meslek Komitesi üyeleri tarafından karşılanan TOBB yöneticileri ile FTSO’nun Likya salonunda bir toplantı yapıldı. Toplantıya Muğla S.K.Ü. Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Gavcar da katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı Türkiye’de öncü oda olma hedefiyle çalıştıklarını belirterek “Bugün burada öncelikle TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ve Birliğimizin çok kıymetli yönetim kurulu üyelerini Odamızda ağırlamaktan gurur duyduğumu belirtir, şahsım ve oda meclisi adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ise Hisarcıklıoğlu ve TOBB yöneticilerine hoşgeldiniz dedi ve FTSO’nun çalışmaları ve projelerini anlattı. Arıcan odalarının1901 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin en köklü odalarından birisi olduğunu belirterek Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye’de Mükemmellikte Kararlılık belgesine sahip ilk Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu söyledi.
Daha sonra bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FTSO’nun çalışmalarını övdü. FTSO’nun dünya klasmanında hizmet verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu ” FTSO dünya klasmanında hizmet vermektedir. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerine vermiş olduğu hizmet standardı ve kalitesi itibariyle baktığımız zaman Paris, Londra, Berlin Ticaret Sanayi Odalarıyla aynı standartta ve aynı hizmet kalitesiyle hizmet verdiğinin somut göstergesi. FTSO bütün dünyadaki en iyi hizmet veren odalar arasında” dedi.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ile birçok konuda birlikte çalıştıklarını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu “Bu Fethiye’nin vizyonunu ortaya koyuyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası müthiş işler yapıyor. Proje fabrikası gibi çalışıyor. Bundan da büyük memnuniyet duyuyorum. Odamız proje birimi kurmuş. Bugün birçok ilde olmayan proje birimi Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamızda var. Kalkınma ajansıyla beraber proje yapıyorlar. AB fonlu projelere müracaat ediyorlar. Bu Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına ve 365 odalar ve borsalarına yakışır bir hizmet standardı. Bu kapsamda kutluyorum” diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU VE TOBB YÖNETİCİLERİ MARMARİS’İ ZİYARET ETTİ
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yöneticileri Fethiye’den sonra Marmaris’e geçerek Marmaris Ticaret Odası’nı ziyaret ettiler. Hisarcıklıoğlu ve TOBB yöneticileri Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ve meclis üyeleri ile görüştü. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Marmaris’in Türkiye’nin en zengin ilçelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Allah burada her türlü zenginliği vermiş” dedi.
Turizmi 12 aya yaymak gerektiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, turizm sektöründeki işçilerin sezon sonunda sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesine yönelik Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan söz aldıklarını anlattı. Sezon bittiğinde işçilerin işten çıkartılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Çünkü çalıştıranın üzerindeki vergi yükü çok yüksek. Yaklaşık yüzde 50’ler civarında” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU MUĞLA VALİSİ’Nİ ZİYARET ETTİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler daha sonra Muğla’ya geçtiler. Muğla Valisi Amir Çiçek’i makamında ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, Yozgat ve Iğdır valiliği döneminde tanıdığı Vali Amir Çiçek’e TOBB’nin hazırlattığı Dede Korkut Masalları kitabını armağan etti.
MUĞLA BORSASI’NIN YENİ HİZMET BİNASININ TEMELİ ATILDI
Muğla Valisi Amir Çiçek’i ziyaretin ardından Muğla Ticaret Borsası’nın Menteşe mevkiindeki yeni hizmet binasının temeli, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB üyesi Muğla odalarının başkan ve yöneticileri ile Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla S. Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar’ın da katıldığı törenle atıldı.
Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen törende yaptığı konuşmada Ticaret Borsası’nın 2003 yılında kurulduğunu belirterek, “Bir apartman dairesinde kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Borsamızı bugünlere emek vererek getirdik. Bugünde tarım ürünlerimizin potansiyelini ortaya çıkaracak hizmet binamızın temelini atmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. 2700 metrekare kapalı alanı bulunan hizmet binamızda bal müzayede satış salonu, toplantı salonları, zeytinyağı tadım laboratuarı yer alacak. Biz Muğla’yı turizmde olduğu gibi tarımda da tanıtmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
TOBB’DEN MUĞLA’YA FEN LİSESİ BİNASI YAPIMI İÇİN PROTOKOL
Yeni Borsa binasının temel atma töreninden sonra Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda TOBB ve Muğla’daki TOBB üyesi odalar ve borsa tarafından “81 İlde 81 Eğitim Kurumu” projesi kapsamında Muğla’ya da bir Fen Lisesi yapılması için Muğla Valisi Amir Çiçek ile birlikte törenle protokol imzalandı. MUTSO Konferan Salonunda düzenlenen törende, TOBB Fen Lisesi protokolü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ve Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen ile Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından imzalandı.
TOBB ve TOBB üyesi Muğla odaları tarafından yaptırılacak Fen Lisesi Muğla’nın Menteşe ilçesinde 90 dönümlük eğitim kampüsü alanında inşa edilecek.
İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitim kurumlarının Türkiye’nin geleceği olduğunu ve geleceğe yatırım yapıldığını belirterek, “81 ilde 81 eğitim tesisi yapmak için bir karar aldık. Zaman zaman bana soruyorlar eğitim senin işin mi diye. Bizim atalarımızdan gelen bir sosyal sorumluluk geleneğimiz var. Vakıf anlamında, vakıf eserlerine baktığımız zaman vakfı ortaya çıkaran yine bizim atalarımız. Avrupa bizden sonra sosyal sorumluluğun anlamını öğrendi. Bir iş adamı olarak söylüyorum, her türlü yatırımın bir riski vardır. Kâr da edersiniz, zarar da edersiniz. Ama bir yatırım var ki, yaptığınız yatırımdan kesinlikle zarar etmezsiniz. O da eğitime yapılan yatırım. Eğitime yapılan yatırımda insanı kazanırsınız, şehri kazanırsınız, ülkeyi kazanırsınız. Hayırlı bir iş yaptığınız zaman ölseniz bile yani gerçek hayata geçseniz bile, bu dünyada ve insanlara faydalı bir iş yapamazsanız bile o eserlerden faydalanıldığı sürece artı haneniz devam eder” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU’NUN ZİYARETİNDE İKİNCİ GÜN
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yöneticileriyle Muğla oda ve borsa başkanları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 2015-2016 öğretim yılı açılışı törenine ve Sosyal Girişimcilik Sempozyumu’na katıldılar. Üniversitede düzenlenen törende TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora Unvanı verildi. Hisarcıklıoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2015-2016 öğretim yılı açılışı törenin ardından burada düzenlenen “Neden Girişimcilik” konulu panelde öğrencilere görüşlerini ve önerilerini anlattı.
Panelde konuşan MUTSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Girişimciliğin, günümüz ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik büyüme ve kalkınmanın, küresel rekabet ortamında ayakta kalmanın, yeniliklerin ve istihdam yaratma gücü ile ülke ekonomisinin gelişmesinin temel dayanaklarından biri olduğunu dile getirdi.
Konuşmasının sonunda öğrencilere de seslenen Başkan Karakuş, “Sevgili öğrenciler; üniversiteden mezun olduktan sonra bir devlet dairesine girip, “işim garanti, yaptığım iş belli” diye düşünmeden yenilikçi, yaratıcı, üretken ve girişimci olmalısınız. Bugün dünyadaki örneklere baktığımızda dünyanın en büyük şirketlerinin kurucularının girişimci ruhlu öğrenciler olduğunu görürüz” diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da konuşmasında Muğla’nın sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde ve yaşanabilirlik sıralamasında, Türkiye çapında ilk 10 şehir içinde olduğunu, daha da önemlisi, bu performansın hep yükselerek devam ettiğini belirterek, “Bunun arkasında birlik ve beraberlik var. Kültürümüzde çok güzel bir söz var. Birlikte rahmet ve bereket ayrılık da azap vardır. Bir şehirde birlik ve beraberlik varsa burada bereket var” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Muğla’nın Bin 500 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip il olduğunu belirterek, “İspanya’nın Akdeniz’deki tüm kıyı şeridinden büyük. Tarihi ve kültürel zenginliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlıyor. Ama daha yapacak çok işimiz var.” dedi.
Konuşmasında en büyük sermayenin gençlik olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, “Yaş ortalamamız 30. Avrupa’nın en genç nüfusuyuz. 20 milyon gencimiz var. Eğer bunu iyi değerlendirebilirsek Türkiye’nin zenginliğini sağlarız. Türkiye’nin petrolü yok, doğalgazı yok. Ama bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi içindeyiz. Bunu doğal kaynaklarla, dış yardımlarla elde etmedik. Müteşebbis insanlarımızın çalışmalarıyla, üretimleriyle, ihracatlarıyla başardık. Bundan sonra bu performansı devam ettirmek, sizlere bağlı. Çünkü bizim esas enerji kaynağımız sizlersiniz. Bizim en büyük kaynağımız bu salonu dolduran gençlerimiz” dedi.
Panel sonrasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na cübbe giydirilerek, Fahri Doktora Unvanı verildi.