DOLAR
34,4929
EURO
36,2690
ALTIN
2.960,78
BIST
9.367,77










TOBB nin Başkanlar Toplantısından Başbakan Erdoğan a istihdam yanıtı

TOBB nin Başkanlar Toplantısından Başbakan Erdoğan a istihdam yanıtı
06.08.2013 17:31
0
A+
A-

İŞÇİ VE İŞVERENLER KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEKTEN KAÇINILSIN!

*Başbakan R.T.Erdoğan’ın her işveren bir işçi alsa işsizlik çözümlenir şeklindeki açıklaması üzerine 365 odanın meclis ve yönetim kurulu başkanları Ankara’da bir araya geldiler.

*Toplantı sonucunda yapılan basın açıklamasında; küresel ekonomik krizin daha başında TOBB’nin krizin ciddiye alınması önerisinde bulunulduğu ancak önlem almada çok geç kalındığı, işsizliğin de bu gecikmeden kaynaklandığı, alınan önlemlerden sonra istihdam kaybının telafi edilmeye başladığı vurgulanarak “Peki bu haksız ithamlar niye?” diye soruldu.

*Açıklamada, ekonominin son yıllarda aldığı hasarın mikro reformlarla telafi edilebileceği belirtildi.

*Açıklamada ayrıca istihdam sorununun çözümlenebilmesi için ihmal edilen mesleki eğitim konusunda hükümetin atacağı her adımın son derecede önemli olduğu bildirildi.

*TOBB’ne bağlı oda ve borsaların Ankara’daki olağanüstü toplantısına MiTSO adına oda Meclis Başkanı Reşit Özer ile Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna katıldı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı, istihdam sorununun çözümlenebilmesi amacıyla her işverenin bir işçi alması önerisini değerlendirmek amacıyla TOBB’ne bağlı 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanlarıyla meclis başkanları 15 Nisan’da Ankara’da olağanüstü toplandı. Toplantıda Başbakan Erdoğan’ın tekstil sektöründe çalışan işçilerin sömürülmekte olduğu yönündeki açıklaması da değerlendirildi.

TOBB’nin olağanüstü başkanlar toplantıda oluşan görüşler bir basın açıklamasını haline getirilerek kamuoyuna duyuruldu. TOBB Genel Kurul Başkanı Nafi Güreli tarafından okunan basın açıklamasında, ekonomik krizin daha başında TOBB tarafından bu işin ciddiye alınmasının istendiği ve önerilerin iletildiği belirtilerek önlem alınmasında geç kalındığı vurgulandı. Alınan önlemlerden sonra özel sektörün istihdam kaybını telafi ettiği ve etmeye de devam etmekte olduğu belirtilerek “Öyleyse bu haksız ithamlar niye?” diye soruldu.

TOBB’nin basın açıklamasında Başbakan Erdoğan’ın tekstil sektöründeki kadınların sömürüldüğü yönündeki iddiasından duyulan rahatsızlık da dile getirildi. Açıklamada “Bizler çalışanın hakkını alın teri kurumadan veriniz, öğüdüyle büyüdük. Biz, çalışanlarımızla aynı masada, aynı tencereden yemek yeriz. Çalışanın maaşını geç verdiği için ağlayan insanlar, işte bu camianın mensuplarıdır. Komşusu açken, tok yatanlar bizden değildir, anlayışını benimsemiş bir camianın mensupları hiçbir zaman ezen olmamış, ezilenlerin yanında olmuştur. Sömüren olmamış, sömürünün karşısında durmuştur. Biz hayatımızın her safhasında işsize iş, aşsıza aş olma gayreti içinde olmuş bir camiayız” denildi.

Açıklamada daha sonra, istihdam kaybından TOBB’nin önerisine rağmen ekonomik kriz konusunda önlem almakta geciken hükümetin sorumlu olduğu ima edildi. Açıklamada, TOBB’nin daha ekonomik krizin başında ekonomik krizin ciddiye alınmasını istediği ve önerilerini ilettiği ancak önlem almada çok geç kalındığı, işsizlikteki artışın da bu gecikmeden kaynaklandığı, önlemlerin gecikmeyle de olsa yürürlüğe konulmasıyla birlikte istihdam kaybının telafi edilmeye başladığı vurgulanarak “Peki bu haksız ithamlar niye?” diye soruldu. İstihdam sorununun yalnızca özel sektörün sorunu olmadığı ileri sürülen açıklamada özel sektörün yanı sıra sendikaların ve kamu kurumlarının da yer alacağı bir “istihdam çalıştayı”nda bu konunun detaylı bir şekilde ele alınması gerektiği savunuldu ve bu çalıştayda Başbakan Erdoğan’nın da görmek istenildiği belirtildi.

TOBB üyelerinin devletten tek isteğinin, uluslararası ticaretteki rakiplerle şartların eşit hale getirilmesi olduğu belirtilen açıklamada “Türkiye’nin sorunlarının şeffaf bir zeminde ve gerçeklikten kopmadan açıklıkla konuşulmasıdır. Bu, iş dünyası için geçerli olduğu kadar siyasetin de öncelikli sorumluluğudur” denildi.

Açıklamada daha sonra, 2002 – 2007 döneminde hem ekonomide, hem de istihdamda büyük gelişme sağlandığı, bunun nedeninin ise huzur, istikrar ve reform sürecinin olduğu o süreçte hükümet ile iş dünyası arasında diyalog mekanizmalarının sağlıklı bir biçimde işlemekte olduğu bildirildi.

Güçlü bir istihdam seferberliği başlatabilmek için ekonominin aldığı hasarın mikro reformlar yoluyla telafi edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada ayrıca uzun bir süreden beri ihmal edilen mesleki eğitim konusunda hükümetin atacağı her adımında son derece önemli olduğunun altı çizildi.

Açıklamanın son bölümünde ise sorunun çözümünün çarkların dönmesi, üretim ve rekabet gücünün artması ile mümkün olacağı, çarkların dönmesi için bir itici güce ihtiyaç duyulduğu bu itici gücü ise ancak hükümetin sağlayabileceği bildirildi. Yapılması gerekenin büyük bir istihdam seferberliğini kamu – özel sektör işbirliği ile bir an önce başlatılması olduğu belirtilen açıklama daha sonra “işsizlik sorunun çözümlenmesi amacıyla yapılacak bir toplantıda Sayın Başbakanımızı da aramızda görmek istiyoruz” denilerek bitirildi.