DOLAR
35,2720
EURO
36,7232
ALTIN
2.986,58
BIST
9.949,01










TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa, 26. toplantısını Marmaris’te yaptı MUĞLA ODALARI VE BORSA MARMARİS’TE BULUŞTU

TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa, 26. toplantısını Marmaris’te yaptı MUĞLA ODALARI VE BORSA MARMARİS’TE BULUŞTU
06.10.2015 15:22
0
A+
A-

*Muğla Odaları ve Borsa’nın Marmaris’teki 26. ortak toplantısında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, “Çalışmalarda bürokrat, bürokrasi engeli varsa beni bulun” dedi.

*Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal konuşmasında Türkiye ve çevresindeki gelişmelere dikkat çekerek “Milyonlarca insan kendi vatanlarını bitap halde terk etmek zorundayken bizler daha dikkatli olmalı, geleceğimizi derinden sarsacak kararlarla  ülkemizi aynı duruma sürüklememeliyiz” diye konuştu.

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise konuşmasında Muğla Odalarına, tanıtım fuarlarına birlikte katılım çağrısında bulundu. Reşit Özer, kültür balıkçılığına da destek sağlanmasını istedi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi Muğla odaları ve borsasının bir araya geldiği toplantıların 26’ıncısı Marmaris Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Marmaris’te yapıldı. Toplantıya katılan Vali Amir Çiçek konuşmasında,  yatırımcının önünü kesen bürokratik anlayışa karşı olduklarını belirterek yatırımcıya bürokratik engellerin aşılmasında yardımcı olacaklarını söyledi. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal ise gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2015 yılında turizmdeki beklentilerin altında kalındığını 2016 yılından ise endişeli olduklarını söyledi.

Marmaris Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde 1 / 2 Ekim Perşembe ve Cuma günleri Marmaris Martı Otel’de yapılan 26. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı’na Muğla Valisi Amir Çiçek ve Marmaris Kaymakamı Cemalettin Yüksel ile Muğla, Milas ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odaları, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris, Bodrum ve Fethiye Deniz Ticaret Odaları, Muğla Borsası’nın meclis ve yönetim kurulu başkanları katıldılar. Toplantının ilk günü odaların genel sekreterleri ortak toplantı yapıtılar.

MİTSO’yu toplantıda Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yiğit temsil ettiler.

TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa’nın 26. Ortak Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, turizmde arz fazlasının kalitesizliği beraberinde getireceğini ileri sürdü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal   konuşmasında son dönemde yaşanmakta olan terör olaylarına dikkat çekerek “Terörün her türlüsünü nefretle kınıyorum” dedi. Türkiye’nin çevresinde yaşanmakta olan gelişmelere de dikkat çeken Mehmet Baysal “Etrafımızda, Irak, Suriye, Mısır, Libya örnekleri yaşanırken milyonlarca insan kendi vatanlarını bitap halde terk etmek zorundayken bizler daha dikkatli olmalı, geleceğimizi derinden sarsacak kararlarla  ülkemizi aynı duruma sürüklememeliyiz. Acılar, yalnızlıklar, yoksulluklar ancak birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla yenilebilir. Başarılar ve kazanımlar ortak sevinçlere dönüşebilir. insana yakışan kardeş olmak ve kardeşin elini samimiyetle tutabilmektir” diye konuştu. 2015 yılının Türkiye’nin çevresinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı durağan ve eksi duruma geldiğini belirten Mehmet Baysal “Siyasi istikrarın sağlanamaması, iç güvenlik ve terör olayları, ekonomik reformların ertelenmesi nedeniyle 2016 yılının da pek umutlu bir tablo çizmediğini vurgulayan Mehmet Baysal “Durum böyle olunca herkes kendi söküğünü dikme telaşına düşmüş, birlikte hareket kabiliyeti kaybedilmiştir. Öncelikle iş dünyasının şunu bilmesi gerekir ki, rekabet fiyatla değil kaliteyle, ardından markalaşmayla olur. Artık mikro ölçekli, yereli, farklı deneyimleri vurgulayanlar rekabette ön plana çıkmaktadır.  Arz-talep dengesinin kurulma saati de gelmiştir. Kalite standartları ve nitelik bilinciyle işletmeler oluşmalıdır. Arz fazlası her zaman kalitesizliği doğurur. Önemli olan yatak sayısı, sandalye sayısı değil yatak ve sandalye kalitesidir. Artık kademelerde hedef bu olmalıdır. Üründen, şehirlere bu ilkeden vazgeçilmemelidir” dedi. Mehmet Baysal; ” İnsanlar, öldürmekten değil yaşamaktan yana; kinden, nefretten değil, sevgiden yana; zorlaştırmaktan değil, kolaylaştırmaktan yana olduğunda çocuklarımıza daha güzel daha yaşanılabilir bir dünya bırakırız” diyerek sözlerine son verdi.

Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Ali Kansu da konuşmasında Türkiye’nin sıkıntılı bir dönemden geçmekte olduğunu vurgulayarak “Dünyada yaşanan ekonomik istikrarsızlıktan dolayı zor bir 2015 yılı geçirmekteyiz. Tüm ekonomik krizlerin göbeğinde kalan ülkemizde siyasi istikrarın kurulamaması 2016 için bizi endişelendiriyor” dedi. Kansu “Gelinen noktada turizm politikalarına kültür, tarım ve ekolojinin de adapte edilmesinin artık bir gerekliliktir” diye konuştu.

Vali Çiçek “Çalışmalarda bürokrat, bürokrasi engeli varsa beni bulun”

Muğla Valisi Amir Çiçek ise konuşmasında Muğla’daki turizmin gerilemesinin çevre ülkelerde yaşanan sorunlardan çok sürdürülebilir bir turizm anlayışının olmamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Vali Amir Çiçek bürokrasinin yatırımcıya engel olmayacağını belirterek yaratımcının önünü açma sözü verdi. Muğla Valisi Amir Çiçek konuşmasında Muğla genelinde yerel ekonomiye verilen önemin artması gerektiğini belirterek “Muğla’mız içerisinde çok büyük tesislerimiz var. Bu tesisler en ufak lojistik ihtiyaçlarını başka diğer illerden temin etme yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek birinci önceliğimiz. Turizmin yanında destekleyen sektörlerde gelişmeli. Tarım alanında yapılacak gelişmeler burada turizme lojistik desteği de arttıracaktır” dedi.

“Fırsatçı ve rantçılara prim verilmemeli”

Muğla ilinde süreklilik ve kalite açısından gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılacağını belirten Vali Çiçek, işletmecilerinde bu konuda yapması gerekenleri söyledi. Çiçek “İşletmecilerimiz, rantçılara ve fırsatçılara pirim verdirtmemeli. Bir yıl açılan bir işletme seneye isim değiştirip kazandığı güveni yerle bir etmemeli. Turizmde kalite ve güven birbirinden ayrılmaz olarak benimsenmeli” dedi.

Vali Amir Çiçek “Ortak akıl üzerinde geleceğe yönelik, inovasyon, geliştirme konusunda AR-GE’mizi bir araya getiremez isek 5 yıl sonra da aynı şeyi konuşuruz. Ben şunu gördüm: Herkes aynı heyecanla sorumluluk almalı. Alt yapı projelere uygun hale getirilmeli. Muğla ve ilçelerinin her gün nüfusunun arttığını görüyoruz. Bunların refah seviyesini de arttırmalıyız. Muğla’nın kaynaklarına baktığımızda hem altı hem üstü zengin bir il. 1484 km sahili olan denizi, dalgası ile doğayı birleştiren zenginlik kaynağı kıyıya sahip bir il. Muğla, ülke ekonomisini ciddi katkı sunan bir il” diye konuşmasını sürdürdü.

Türkiye’nin çevresinde yaşanan gelişmelere rağmen durumunun iyi olduğunu belirten Muğla Valisi Amir Çiçek “Ülkemizin çevresi bir ateş çemberi ile çevrelendi. Türkiye’mizin bu şartlar altında da durumu iyidir. İyi olmasının nedeni ekonomisine bağlıdır. İkincisi duygularımıza birlik ve bütünlüğümüze bağlıdır. Birlik ve beraberlik ortak akıl da ortaya çıkarır” dedi.

Konuşmasında turizmdeki düşüşün tek nedeninin savaş olmadığını belirten Vali Amir Çiçek “Turizm de geçen seneye göre bir düşüş olduğu söyleniyor. Neden düştüğünü söylemek gerekiyor. Tek nedeni bölgemizde yaşanan savaş değil; çözümün sürdürülebilir turizm olması gerekiyor. Ben Muğla’da bu işi yapan kurumsallaşmış işletmelerin olmasını diliyorum.” dedi. Muğla’nın çok büyük bir bölümünün özel kanunlarla koruma altında olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Çiçek “Çevre hepimizin koruması gereken ana unsur olmalı. Ancak bulunduğumuz coğrafya gereği turizme elverişli olan bu topraklar kendi kendine yete bilen bir hal almalı. Örneğin yenilenebilir enerji konusunda özellikle güneş enerjisi bizim için biçilmiş bir kaftan” dedi

“Bürokrasi engeli varsa beni bulun”

“Koruma kullanma dengesi en üst düzeyde gözetildikten sonra siz işletmecilerimize bürokrasi engel olmamalı” diye konuşan Vali Amir Çiçek daha sonra şunları söyledi: Bürokraside bu konuda takıldığınız zaman gelip beni bulun. Hiçbir bürokrat yatırımcının önünde engel olmayacaktır hiçbir bürokratın yatırımcıyı oyalamaya hakkı yoktur. Yatırımcıya yardımcı olunacak. Bizlerin görevi yardımcı olmak; fizibilitesi uygun ise gerçekleştirmektir. Bu konuda size gereken desteği vermek bizlerin boynunun borcudur. Bunları aşacağız. Güzel şeyler olacak. Bunları sizin sempatinizi kazanmak için söylemiyorum. Gerçek bu” diye konuştu.

Muğla Balıkçıları Fuarlara Birlikte Katılsın

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer de konuşmasında kültür turizmine dikkat çekerek Muğla bölgesinin önemli tarihi zenginlikleri olduğunu ifade etti. Milas’ta yapılan balık yetiştiriciliğine de konuşmasında yer veren Özer, Türkiye’de üretilen levrek ve çupranın yüzde 68’inin Milas’ta üretildiğini belirtti. MİTSO olarak Bremen’de düzenlenen su ürünleri fuarına üyeleri ile birlikte katıldıklarını ve çok faydalandıklarını belirten Reşit Özer, 2016’da bu tür yurt dışı fuarlarına birlikte gitme önerisinde bulundu. Özer, “Geçen sene Milas’ta 65 bin ton levrek ve çupra üretildi. Fethiye alabalık üretimi var. Balık üretiminde enerji maliyetleri ve son zamanlarda yer altı sularından alınan vergiler çok yüksek. Tarla balıkçılarına destek yok. Balıkçılık Muğla’nın önemli bir kalemi. Balıkçılık konusunda birlikte fuarlara katılırsak kendimizi daha iyi tanıtabiliriz.” dedi.

Kentlerin Kimliği Korunmalı

Bodrum Ticaret Odası adına konuşan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Turizm ve Tanıtımın Geliştirilmesi ve Kentsel Tasarım konusunda konuşma yaptı. Eyinç, kentlerin bir kimliği olduğu ve bu kimliğin korunması gerektiğini ifade etti. İyi uygulamalardan örnekler veren Eyinç, kentsel mimarinin ve kent kimliğinin korunduğu bölgelerde işletme kalitesinin daha yüksek olduğunu, buralardaki işletmelerin gelirlerinin de arttığının altını çizdi. Deniz Eyinç, “Tüm odalar bu konuya temas etmeli ve dikkat çekmeli. Sorumlu sadece yerel yönetimler değil. Oda ve borsaların kuruluş amaçlarından biri de şehrin gelişimine uygulanabilir katkı sunmaktır.” dedi. Kentlerin toplumun tüm kesimleri düşünülerek tasarlanması gerektiğini ifade eden Deniz Eyinç, “Yapılan yeni konutların aynı şekilde yapılmamalı. Yaşayan düşük gelirliler de düşünülerek konut fiyatları uygun tutulmalı ve ulaşım kolay olmalıdır. En önemli kaynak insan kaynağı. Kiralar ve ulaşım çok pahalı olmamalı.”şeklinde konuştu.

Alabalık Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım ise konuşmasında alabalık üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Hüseyin Yıldırım, “Ülkemiz Avrupa da alabalık üretiminde 1. sırada, çipura ve levrek üretiminde 2. sırada. 2012 Yılında sektörde yaşanan kriz nedeniyle 2014 yılında alabalık üretimi %12 azaldı. İç sular da Alabalık üretiminin yetiştiricilikteki payı % 53’ ten % 46’ya geriledi. Bunun nedenleri: Plansız ve verimsiz üretim, Avrupa da pazar daralması ve rekabetin artması, Arz-talep dengesinin bozulması, Devlet desteğinin ani olarak azaltılması, yem fiyatlarındaki yüksek artıştır” dedi.

Alabalık Üreticisi İçin Ne Yapılmalı?

Hüseyin Yıldırım, alabalık üretiminde yaşanan sorunların çözümü için şu önerilerde bulundu: “Yem maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalıdır. Özellikle dövizdeki son dalgalanmalar yetiştiricilik maliyetlerine yaklaşık % 20 yansımıştır. Buna karşı önlem alınmalıdır. Ülke genelinde kişi başı balık tüketim miktarını artırıcı projeler geliştirilmelidir. Kaliteli balık üretimi için balık hastalıkları ile mücadelede özellikle üretimin yoğun olduğu Fethiye-Seydikemer ilçelerinden birinde Balık Sağlığı Laboratuarı kurulmalıdır. Balık sağlığı ve önleyici hekimlik uygulamalarında ilgili yasalar büyükbaş yetiştiriciliğine göre düzenlenmiş olup, özellikle aşılama konusunun balıkçılığa uygun hale getirilmesi için ilgili Bakanlıkça sektör temsilcilerinin görüşlerinin de alındığı revizyon çalışmaları yapılmalıdır. Orman ve su kiraları yüksek olup düşürülmeli ve yeniden kiralamalarda artış oranlarının gerçekçi olmasına özen gösterilmelidir. 2016 Destekleme Tebliği ve Kararnamesinde “Temlik” ile ilgili olumsuzluğun kaldırılmasını istiyoruz. Balık çiftlikleri alt yapı hizmetlerinden yeterince yararlanamamaktadır. Elektrik, yol, atık uzaklaştırma gibi konularda belediye ve ilgili kurumlardan destek bekliyoruz. Seydikemer bölgesinde alabalığın işlenerek ihracatının sağlanması için işleme fabrikaları kurulabilecek “İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmalıdır. AB’nin alabalık ihracatı yapan firmalara uygulamaya başladığı “Anti-damping” ithalat vergilerinin (% 6-10) kaldırılması için devlet, ihracatçı birlikleri ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte mücadele edilmelidir. Ayrıca AB ülkelerinin rekabet üstünlüğü sağlamak için geliştireceği diğer olası tehditlere karşı önlem alınmalıdır. Üretici Birlikleri ile ilgili yasa yeniden ele alınarak birliklerin daha etkin hale gelmesinin sağlanması gerekir.”

Toplantıda, TOBB Fuarlar Türkiye Sektör Meclis Başkanı Cihat Alagöz fuarlara katılımın önemi, ATA Holding Genel Koordinatörü Tuncer Köklü yatırım anlayışları hakkında İzgören Akademi’den Rabia Kaya ise işveren ve çalışanlar için uzaktan eğitim modeli hakkında sunum yaptılar.

Sunumların ardından TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsası 26. Ortak Toplantısı, birlikte yenilen akşam yemeği ile sona erdi.

IMG_8162 IMG_8184 IMG_8170 5 - Vali%2c Marmaris Kaymakamı%2c MTO Bşk.