TOBB’NİN 70. GENEL KURULU YAPILDI.

23.05.2014 16:12

*MİTSO Yönetimi ve Genel Kurul Delegeleri de Genel Kurul’a katıldılar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 70. Mali Genel Kurulu Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji  Üniversitesi’nde yapıldı. Genel Kurulda Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Kurul Doğal Delegesi Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgay Ertuğrul, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yiğit ve Halil İbrahim Gülen, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Kurul Delegesi Ömer Eliş, Genel Kurul Delegeleri Soner Çamlıbelen ile Özer Topuz temsil ettiler.

Genel Kurul’un 21 Mayıs’taki ilk günü, TOBB Yönetimi ve Genel Kurul delegeleri ve konuklar, Anıtkabir’i ziyaret ederek ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ın manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular. Aynı gün saat 19.00 – 22.00 arasında ise Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında bir resepsiyon verildi.

22 Mayıs Perşembe günü saat 09.30’da TOBB Ekonomi ve teknoloji Üniversitesi’nde toplanan TOBB Genel Kurulu, 301 kömür işçisinin yaşamını yitirdiği Soma ‘da yaşanan felaket için yapılan saygı duruşuyla başladı. TOBB 70. Genel Kurulu’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, bakanlar, delegeler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Soma’da yaşanan felaket nedeniyle duyduğu acıyı ifade ederek konuşmasına başlayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu hayatını kaybeden kömür işçilerinin aileleri için yardım kampanyası başlattıklarını söyledi ve iş dünyasını bu kampanyaya destek olmaya çağırdı.  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında özel sektörün gelecekten umutlu olduğunu ifade ederken yeni bir büyüme modeli ve yeni yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu ihtiyaç duyulan öncelikli yapısal reformları ise şöyle sıraladı: “Vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdamın teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi” diye sıraladı. Vergi reformuyla, sadece “yakaladığından” değil, herkesten, daha adil vergi toplayan bir sistem kurulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu her zaman vergisini düzenli ödeyene pozitif ayrımcılık yaparak ödüllendirilmesini istedi.

Konuşmasında Avrupa Birliği konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu “AB, istikrar ve demokrasiyi geliştirmenin önemli bir aracıdır. Ekonomik açıdan da AB süreci ülkemize fayda sağlıyor. Bundan sonra da bizi rekabetçi seviyede tutacak pazar Avrupa Birliği pazarıdır. Zira AB, hala dünyanın alım gücü en gelişmiş, bize en yakın pazardır. Yakın gelecekte de böyle olacak. İş dünyası olarak biz, AB değerlerini sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Öte yandan Gümrük Birliği’nin yarattığı sorunlara da değinen Hisarcıklıoğlu, “AB’nin 3. ülkelerle yaptığı ama bizi dahil etmediği Serbest Ticaret Anlaşmaları yüzünden aleyhimize dönmeye başladı. Bu yetmezmiş gibi, bir de önümüze taşıma kotaları ve tarife dışı engeller konuluyor. Bizi dışlayan, bize zarar veren bu yapı mutlaka değişmeli” diye konuştu.

TOBB’nin 70. Genel Kurulu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada toplantının Türkiye’ye ve ekonomiye hayırlı olmasını dileyerek ve Türk ekonomisine verilen katkılardan dolayı teşekkür etti ve sert bir söylemle muhalefeti eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  konuşmasında herkesin vergi ödediğini belirtirken, CHP’nin hazırlattığı “vatandaş vergisini veriyorsa, hükümet de hesabını verecek” ilanını hatırlattı. Ödenen vergilerin nerelere harcandığını, TBMM adına Sayıştay’ın denetlediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Sayıştay’ın raporlarının TBMM’ye gelmediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, bir ülkede güven ve istikrar olduktan sonra geriye kalan her şeyin kolaylaştığını belirterek, “Güven olmayınca halk alışveriş yapmaz, bankalar kredi vermez” dedi. Türkiye’nin son 12 yılda büyük bir dönüşüm yaşadığını anlatan Babacan, 2002 yılındaki Türkiye ile bugünkü Türkiye’nin birbirinden tamamen farklı olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, popülizmi asla siyaset tarzı olarak benimsemediklerini belirterek, “Milletin kaynağına baktık. Önceliklerimizi ona göre belirledik, ona göre paylaştık” dedi.

Konuşmaların ardından, komisyonların 1 Ocak – 31 Aralık 2013 bütçe dönemi harcamaları ve kesin hesapları ile 1 Ocak – 31 Aralık 2015 dönemi bütçe teklifleri okunarak oya sunuldu ve onaylandı.

TOBB 70. GENEL KURUL (1)