TOPRAK HAVUZ BALIKÇILARI YÜKSEK ELEKTRİK FİYATINDAN ŞİKAYETÇİ
*MİTSO üyesi toprak havuz balıkçıları elektrik fiyatında indirim talep ediyor
Türkiye’de toprağa kazılmış havuzlarda çipura ve levrek gibi deniz balıkları üretimi yapan toprak havuz balıkçıları havuzdaki suyun oksijen yönünden zenginleştirilmesi için kullanılan elektrik enerjisine indirimli tarife uygulanmasını talep ediyorlar. Denizdeki havuzlarda balık üretimi yapan tesislerin kullandığı akaryakıt için ÖTV indirimi uygulandığını belirten toprak havuz balıkçıları kendilerinin de benzer indirimlerden yararlandırılmalarını istiyorlar.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın kültür balıkçıları, zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile tarımsal ürün üretimi ve ticaretiyle uğraşan üyelerini kapsayan 3 No’lu meslek komitesi, üyelerinin sorunlarını belirlemek amacıyla üyelerine ziyaretler başlattı. Kendileri aynı zamanda 3 No’lu Meslek Komitesi üyesi olan MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Sami Kont ile komite başkanı Mutlu Çokyüce Özcan ve komite üyesi Zübeyde Yalçınkaya, üyelerini ziyaret ettiler. 3 No’lu meslek komitesi yönetimi; Labranda Zeytinyağı firması sahibi Levent Baydal, Zirai İlaçlar Ticarethanesi sahibi Mehmet Doğan, Noordzee Su Ürünleri firması yöneticisi Ahmet Tolga Vural, Aysa Tarım Ürünleri firması yöneticisi Bulut Canatalay ile Alagün Su Ürünleri firması yöneticisi Hayati Bozan’ı ziyaret ettiler.
MİTSO’nun 3 No’lu Meslek Komitesinin ziyaretinden memnuniyetini dile getiren Levent Baydal, özellikle zeytinyağının tanıtımı konusunda MİTSO yönetiminin çalışmalarına teşekkür ederken Ziraat Mühendisi Mehmet Doğan ise oda üyelerine daha çok ilgi gösterilmesini istedi. İhracata yönelik olarak hijyenik ortamda otomasyon yöntemiyle domates üretimi yapan Bulut Canatalay ise üyelere şirket kurulurken oda tarafından danışmanlık hizmeti verilmesini önerdi. Türkiye’nin önemli balık ihraç firmalarından birisini olan Noordzee’nin yöneticisi Ahmet Tolga Vural ise 3 No’lu Meslek Komitesi üyelerine Milas OSB’deki gecikme nedeniyle Söke OSB’de fabrika kurmaya başladıklarını anlattı. Toprak havuzlarda levrek ve çipura balığı üretime yapan Alagün Su Ürünleri yöneticisi Hayati Bozan ise tüm toprak havuz balıkçılarının en büyük sorununun pahalı elektrik kullanmak olduğunu söyledi. Hayati Bozan “Pahalı elektrik bizim en büyük giderimiz. Güneş ve rüzgar enerjisi üreterek bu sorunu çözmek istiyoruz ama bu da oldukça pahalı yatırım gerektiriyor. Devletin bizi desteklemesi gerek. Toprak havuz balıkçılığı da teşvik kapsamına alansın ve indirimli elektrik kullanmamız sağlansın” diye konuştu.
3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan kendilerinin de denizde balık üretimi yaparken toprak havuz balıkçılığına geçiş yaptıklarını belirterek “Toprak havuzlarda en büyük gider elektrik enerjisi. Devlet, denizdeki balıkçılara akaryakıt giderlerinde ÖTV indirimi sağlıyor. Bize de elektrikte benzer bir indirim uygulamalı” diye konuştu. Mutlu Çokyüce Özcan, komite olarak bundan sonra da üye ziyaretlerini sürdüreceklerini söyledi.
3 No’lu Meslek Komitesi üyesi ve MİTSO Meclis Başkanı olan Mustafa Yüksel ise oda yönetiminin Milas’ta yoğunlaşan ve Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’ini üreten kültür balığı üreticilerinin sorunlarıyla uzun süredir ilgilendiğini belirterek “Oda yönetimimiz, kültür balığı üreticilerimize ve zeytinyağı fabrikalarına indirimli elektrik sağlanması ve toprak havuz balık üretiminde kullanılan ve yeraltından çekilen ve tarımsal sulamada kullanılamayan yarı tuzlu, yavan sular için kaynak suları harcı ödenmemesi için TOBB başkanlığına ve ilgili bakanlıklara birçok kez yazılı başvuruda bulundu. Oda yönetimimiz henüz yazılı başvurularına cevap alamadı. Ancak indirimli elektrik taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz” dedi.