DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46










TURİZMDE MİLAS – BODRUM EL ELE TOPLANTISINDA SAVAŞ, ENFLASYON VE ÇEVRE KORUMA VURGUSU ÖNE ÇIKTI

TURİZMDE MİLAS – BODRUM EL ELE TOPLANTISINDA SAVAŞ, ENFLASYON VE ÇEVRE KORUMA VURGUSU ÖNE ÇIKTI
06.08.2013 17:51
0
A+
A-

*Toplantıda, bir süredir Türkiye ile Suriye arasında yaşanmakta olan gerilime dikkat çekilerek turizmin gelişebilmesinin ilk koşulunun dünya ve bölge barışı, ikincisinin ise ülkenin iç huzuru ve güvenliği olduğu bildirildi.

*Bodrumlu turizmciler düşük açıklanan enflasyon rakamlarının inandırıcı olmadığını belirterek ülkede yaşanan gerçek enflasyon oranının yüzde 13 olduğunu ileri sürdüler.

*Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer 3 – 5 yıldızlı turistik tesislerin yenilenmesi amacıyla Dünya Bankası’ndan düşük faizli kredi sağlandığını söyledi.

Uluslararası Milas – Bodrum Havalimanı’nda düzenlenen toplantıda yörede turizmin 12 aya yayılabilmesi için seçenekler tartışılırken toplantıda barış, iç huzur ve güvenlik istemleri ile yaşanan yüksek enflasyon oranı iddiaları öne çıktı. Toplantıda Suriye ile yaşanan krizin turizme olumsuz etkileri vurgulanırken ülkede yaşanan gerçek enflasyon oranının yüzde 13 olduğu ileri sürüldü. Bodrum ve Milas’ın işbirliğiyle yörede turizmin 12 aya çıkarılması için önerilerin dile getirildiği toplantıda Bodrum’un marka değerinin korunması istendi. Toplantıda ayrıca turizmin gelişebilmesi için çevrenin de korunması gerektiği vurgulandı.

Mondial Uluslararası Milas – Bodrum Havalimanı Terminal İşletmeciliği ve Yatırım A.Ş.’nin Genel Müdürü Giuseppe Russo’nin girişimleri ile Bodrum ve Milas yöresinde turizmin 12 aya yayılabilmesi için seçenek üretilmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi. “Bodrum – Milas El Ele Organizasyonu” adıyla düzenlenen toplantıya Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gökmerdan ve Milas Kaymakamı M.Bahattin Atçı, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ile Milas ve Bodrum yöresindeki beldelerin belediye başkanları, meslek odaları başkanları ve turizmciler katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mondial’in Genel Müdürü İtalyan asıllı Guseppe Russo son zamanlarda havaalanı işletmesi konusunda yolculardan olumlu eleştiriler alamaya başladıklarını belirterek yörede turizm etkinliklerinin 12 aya çıkarılabilmesi amacıyla seçenekler oluşturabilmek için böyle bir toplantıyı organize ettiklerini belirtti. Genel Müdür Russo sorunların aşılabilmesi için herkesin fikrinden yararlanmak istediklerini vurgulayarak “Bir kişi fikrini bir kişi ile paylaşırsa bu bir fikir eder. Eğer bir kişi fikrini bin kişi ile paylaşırsa bu bin firik oluşur. Sizden istediğimiz fikirlerinizi bizimle paylaşmanızdır” diye konuştu. Yörenin turizmin yılın 12 ayına yayılabilmesi için çok uygun koşullara sahip olduğunu da vurgulayan Genel Müdür Russo iyi bir takım çalışmasıyla bu konuda başarıya ulaşılabileceğini söyledi.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de yaptığı konuşmada Muğla bölgesinde 5 arkeoloji müzesi, 14 – 15 uluslararası kazı, 195 ören yeri, 22 düzenlenmiş ören yeri olduğunu belirterek “Türkiye’de başka hiçbir ilde bu kadar ören yeri ve arkeolojik kazı yoktur” dedi. Turizmin çeşitlendirilmesi için doğa yürüyüşlerinin önemini vurgulayan Dr. Kamil Özer Muğla’da 237 yürüyüş parkuru bulunduğunu, bunlardan 88’unun Bodrum yarımadasında olduğunu belirtti. Muğla’da valinin başkanlığında bir “turizm konseyi” kurulduğunu da anlatan Dr. Kamil Özer 3 – 5 yıldızlı turistik tesislerin yenilenmesi amacıyla Dünya Bankası’ndan düşük faizli kredi sağlandığını ve bu konuda yakında kapsamlı bir açıklama yapılacağını söyledi. Bodrum’da yapılan bazı haberleri de eleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer “Bayramda, Bodrum’da turistler sokakta kaldı diye bir haber yayınlandı. Bu haber günlerce gazetelerde, televizyonlarda çıktı. Ne yazık ki bu tür haberler çok etkili oluyor. Sadece bir tesiste yaşanan bir sorun sanki tüm Bodrum’da yaşanmış gibi anlatıldı. Şimdi insanların aklında ne kaldı? Şimdi herkes, bayramda Bodrum’da turistler rezil oldu, diye hatırlıyor” dedi. Dr. Özer daha sonra sözlerini “Hiç kimsenin Bodrum ve Milas markasını ucuzlatmaya hakkı yok. Yapılan yanlış işlerle bu markayı ucuzlaştırıyorsunuz. Bu konuda çok dikkatli olmak zorundayız” diye tamamladı.

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gökmerdan konuşmasında “Ortak değerlerimizin korunması için ortak çalışmalıyız. Doğal, kültürel zenginliklerimizin kış döneminde de değerlendirilmesi için özellikle yurtdışı uçuşların kışın da yapılması gerekiyor” diye konuştu. Turizmde müşteri memnuniyetinin önemini vurgulayan Bodrum Kaymakamı Dr. Gökmerdan “Müşteri memnuniyetinde güvenlik, kalite, hijyen ön plana çıkmaktadır” dedi. Turistik tesislerin birer futbol sahası yapmasını ve bu şekilde kış döneminde futbol takımlarının Bodrum’a gelmesi için altyapı oluşturulmasını öneren Bodrum Kaymakamı Dr. Gökmerdan “Bugün kongre turizmi yapalım, diyoruz ama bir tane kongre salonumuz yok.

Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı ise konuşmasında turizmin ekonomik ve kültürel olarak çok önemli olduğunu belirterek bu konuda herkesin yapması gereken görevler olduğunu söyledi. Kaymakam Atçı “Bu nedenle bu toplantıyı çok önemsiyorum. Kış gününde Bodrum’da deniz kenarında rahatlıkla yemek yemek mümkün. Çok uygun iklim var. Önemli olan insanlara bunun tanıtımını yapabilmek ve buraya gelmelerini sağlamak” dedi.

Muğla Vali Vekili Sadi Gürkan ise turizmin farklı bir sektör olduğunu belirterek “Kaymakamlarımız bu sektörün gelişmesi için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Ortaya çıkan sorunların çözümüne katkıda bulunuyorlar. Çok güzel bir bölgede yaşıyoruz. Bunun nimetlerinden yararlanıyoruz. Her türlü turizm faaliyetine uygun olan bölgemizde turizmin gelişmesi için devletle turizm sektörünün bir araya gelmesi çok önemli” dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna ise son zamanlarda Suriye ile yaşanan gerginliğe dikkat çekerek turizmin gelişebilmesi için ilk koşulun dünyada ve bölgede barış, ülkede iç huzur ve güvenlik olduğunu söyledi. Enver Tuna “Dünyada turizmin gelişebilmesinin iki temel dayanağı vardır: birincisi; dünya ve bölge barışı, ikincisi ülkelerin iç huzuru. Eğer dünyada ve bölgemizde barış yoksa turizmin gelişmesi asla mümkün değildir. Eğer ülkemizde huzur ve iç güvenlik yoksa turist gelmez. Son bir yıldır yaşanan Türkiye – Suriye gerginliği bunun en çarpıcı örneğini oluşturmaktadır. Daha düne kadar turizmin ve ticaretin hızla yükseliş gösterdiği Türkiye – Suriye ilişkilerinde artık ne turizm kalmıştır ne de ticaret. Biten dostlukla birlikte turizm de, ticaret de sıfırlanmıştır.

Suriye bizler için çok iyi bir örnektir ve bu örnekten çıkarılması gereken ilk ders; Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinin bir kez daha kanıtlanmış olduğudur. Ülkelerin, özellikle sorunlu komşuların iç işlerine karışmadan, karşılıklı çıkarlar ve güven üzerine kurulacak ilişkiler turizmin de, ticaretin de, dolayısıyla sanayinin de, dünya barışının da temelini oluşturur.

Hiç aklımızdan çıkarmayalım; dünyada ve bölgede barış olmazsa, içeride ve bölgede huzur olmazsa ne turizm olur, ne de ticaret…” dedi.

Enver Tuna konuşmasında Beşparmak Dağlarındaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin madencilerin tehdidi altında bulunduğuna da dikkat çekerek bu resimlerin mutlaka korunması gerektiğini anlatarak tarihi eserlerin korunmasına yönelik olarak madencilik yasasında gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Biçer ise ülkede resmi rakamların ötesinde yaşanmakta olan enflasyonun turizm sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirterek “Ülkede yaşanan gerçek enflasyon yüzde 13’tür” dedi. Yüksek enflasyon oranı nedeniyle turizmcinin mağdur olduğunu açıklayan Ahmet Biçer “Bir zamanlar Bodrum’a turistler 6 saatlik bir yolculukla geliyorlardı. O zaman az sayıda tesis vardı. O zaman kazancımız bize yetiyordu. Tesis sahiplerinin muhasebecileri sürekli kar yazıyorlardı. Şimdi turistler 30 dakikalık mesafedeki havalimanı ile Bodrum’a geliyorlar. Çok sayıda turistik tesis de var. Ancak şimdiki kazancımız bize yetmiyor. İşletmecilerin muhasebecileri şimdi sürekli zarar yazıyorlar” diye konuştu. Bodrum’da yatak sayısının plansız bir şekilde çok hızlı arttığından yakınan Ahmet Biçer her şey dahil tesislerin de turizme zarar verdiğini anlattı. Ahmet Biçer “Yemeklerin en güzelleri otellerde yenmez. En güzel yemek, restoranlarda yenilir. Müzik, otellerde dinlenmez. En kaliteli müzik, müzikhollerde dinlenir. Dans, otellerde yapılmaz. En güzel dans diskolarda yapılır. Fakat her şey dahi tesisler bunları öldürüyor” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra yapılan konuşmalarda Bodrum – Milas yöresinde turizmin geliştirilebilmesi için arkeolojik kazıların arttırılması ve ziyarete açılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve doğanın korunması gerektiği vurgulandı.