Türkiye Bankalar Birliği: “HAREKETSİZ HESAPLARDAN MÜŞTERİLERİN BİLGİSİ DIŞINDA ÜCRET ALINAMAZ”

29.04.2014 14:35

Son günlerde bazı basın organlarında “Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat” başlıklı haberlerin yayınlanması üzerine bir açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği, 180 gün süreyle hareket görmeyen ve “hareketsiz hesap” olarak adlandırılan hesaplar için hesap sahiplerinin bilgisi dışında ücret alınamayacağını bildirdi. Bankaların kullanılmayan hesaplardan müşterinin bilgisi ve onayı dışında ücret alınmadığını ifade eden Türkiye Bankalar Birliği, banka müşterilerinin bankalardan aldıkları bilgilendirme içerikli mesajları dikkatli şekilde izlemeleri ve değerlendirmelerinin yararlı olacağını belirtti.

Türkiye Bankalar Birliği’nin konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“Bazı basın organlarında 9 – 10 Nisan 2014 tarihlerinde, ‘Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat’ başlıklı haberler yer almıştır. Haberlerde, bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacağı, bu türlü  hesapların 28 Nisan 2014 tarihine kadar kapatılması gerektiği belirtilmiştir.

Kamuoyunun daha doğru bilgilendirilmesini teminen aşağıdaki açıklama yapılmaktadır:

Bankalar, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alamamaktadırlar. Bankalar ile bireysel müşterileri arasında akdedilecek sözleşmelerin asgari unsurları, Türkiye Bankalar Biriliği’nin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemesinde belirlenmiştir. Buna göre, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünleri hareketsiz hesap olarak tanımlanmıştır. Müşterilere bilgi verilmeksizin bu türlü hesaplardan ücret alınamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bankaların, müşterilerine hareketsiz hesaplara ilişkin yaptıkları bilgilendirmeler bu düzenlemeden kaynaklanan ve 1 Eylül 2013 tarihinden bu yana yapılagelen bir uygulamadır. Düzenleme, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bilgilendirme, hareket görmeyen hesaplardan ücret alınacağını değil, bu hesapların kapatılması halinde ücret alınmayacağı hususunda müşterilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Uygulamaya ilişkin herhangi bir süre kısıtı yoktur. Müşterilerin, bankalardan aldıkları bilgilendirme içerikli mesajları dikkatli şekilde izlemeleri ve değerlendirmelerinde yarar görülmektedir.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği”.