DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










UNESCO’NUN “DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ”NDE YER ALAN UZUNYUVA ANITMEZARININ TANITIMI İÇİN MİTSO KİTAPÇIK BASTIRDI

UNESCO’NUN “DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ”NDE YER ALAN UZUNYUVA ANITMEZARININ TANITIMI İÇİN MİTSO KİTAPÇIK BASTIRDI
10.02.2020 09:24
0
A+
A-

2010 yılında, Milas’ın ilçe merkezindeki arkeolojik sit alanında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine ortaya çıkarılan ve daha sonra UNESCO’nun “Geçici Dünya Mirası Listesi”ne alınan Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarının tanıtımı için Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir kitapçık bastırıldı. Türkçe ve İngilizce olarak bastırılan 54 sayfalık kitapçık MİTSO tarafından Milas Müzesi Müdürlüğüne teslim edilerek başta Milas Bodrum Havalimanı olmak üzere turistlere ulaşabilecek noktalara dağıtılacak.

            2010 yılında Milas ilçe merkezindeki Uzunyuva arkeolojik sit alanında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine Jandarmanın ilçe merkezinde yaptığı operasyonla kaçak kazı ortaya çıkarılmıştı. Kaçak kazının yıllarca sürdüğü ve yerin yaklaşık 14 metre altında, mezar odası içinde muhteşem bir lahit bulunmuştu. Bulunan anıtmezar ve lahit, o yıllarda “arkeolojide 100 yılın buluşu” olarak nitelendirilmiş ve ardından Uzunyuva Arkeolojik sit alanı ve Perslerin Karia Satrabı (baş valisi) Hekatomnos’a ait olduğu belirlenen anıtmezar ve lahit, UNESCO tarafından “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alınmıştı. Bu arada İskoçya’da satılmaya çalışılırken ele geçirilen zeytin dalı çeklinde altın bir tacın Uzunyuva soygunuyla kaçırıldığı anlaşılmış ve taç Türkiye’ye geri verilerek Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmeye başlamıştı.

            Uzunyuva kaçak kazısı ortaya çıkarılınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Milas Müzesi tarafından kurtarma kazısının başlatılması ve sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Kazının bilim kurulu danışmanlığına ise Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Adnan Diler ve Doç. Dr. Abuzer Kızıl getirilmişti. Uzunyuva arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarında 2010 yılından bu yana sürdürülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarını anlatan bir kitapçık bilim kurulu tarafından yazıldı. Yazılan kitapçık, “Uzunyuva Anıtmezarı ve Müze Kompleksi” adıyla Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bastırıldı. Türkçe ve İngilizce olarak 54 sayfa olarak bastırılan kitapçık, Milas Bodrum Havalimanı başta olmak üzere turistlerin ulaşabileceği noktalara dağıtılacak.

            Uzunyuva Anıtmezarı ve Müze Kompleksi kitapçığını bastıran MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Uzunyuva ve Hekatomnos Anıtmezarı bulunduğunda arkeolojide 100 yılın buluşu olarak kabul edilmişti. Sonra, burayı UNESCO “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne aldı. Ziyaret açılan alan ve Müze kompleksini ziyaret edecek turistlere veya Milas Bodrum Havalimanına gelecek turistlere buranın tanıtımı için bir kitapçık hazırlanması gerekiyordu. Bilim kurulu tarafından yazılan kitapçığı Milas Müzesi için MİTSO bastırdı. Milas’ın tanıtımı için böyle bir katkıda bulunduk. Tüm çabamız Milas’ı daha çok tanıtmak ve böylece daha çok turist gelmesini sağlamak” diye konuştu.