DOLAR
34,5647
EURO
36,0360
ALTIN
2.997,25
BIST
9.462,94










VERGİ DAİRESİ UYARIYOR: YAPILANDIRMA 31 AĞUSTOS 2020 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSIYOR

VERGİ DAİRESİ UYARIYOR: YAPILANDIRMA 31 AĞUSTOS 2020 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSIYOR
20.11.2020 16:15
0
A+
A-

*Yapılandırma yasasından yararlanmak için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor.

*Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin 31 Aralık tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor.

            Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı  “Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun” kapsamında getirilen çeşitli kamu alacaklarının yapılandırılmasından yararlan isteyenlerin 31 Aralık tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor. 31 Ağustos 2020 tarihine  kadar olan kesinleşmiş borçları kapsayan yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin yapılandırılan borçlarının ilk iki taksitini mutlaka süresi içinde ödemiş olmaları  zorunluluğu bulunuyor. Odaların aidatları ve öğrencilerin kredileri borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

            17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun“un kapsamı ve ayrıntıları hakkında Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafında bilgilendirmede bulunuldu. Milas Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Uğur Cevizbaş tarafından yapılan bilgilendirme sunumuna MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Turhan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Ejder Üstek ve Meclis Üyesi Kadir Karagülle katıldı.

            Milas Vergi Dairesi Müdürü Uğur Cevizbaş kanun gereğince 31 Ağustos 2020 tarihinden sonraki borçların yapılandırma kapsamı dışında olacağını belirterek yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin mutlaka 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerektiğini ve sonrasına yapılandırılan borçlarının ilk iki taksitini mutlaka ödemiş olmaları gerektiğini anlattı.  Hazine ve Maliye Bakanlığı ile gümrüklere yapılacak ödemelerin 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemelerin ise şubat ayında başlayacağını belirten Müdür Yardımcısı Cevizbaş, borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacağını belirtti. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısının dikkate alınacağını ve borçluların 6 ile 18 taksit arasında seçim yapabileceğini, peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacağını bildirdi. Yapılandırmanın sürmesi için mutlaka ilk iki taksitin süresi içinde ödenmesi gerektiğini anlatan Cevizbaş ilk iki taksit süresi içinde borcunu tamamen ödeyen boçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 indirim yapılabileceğini belirtti.

            MİTSO Yöneticilerinin yapılandırma yasasıyla ilgili çeşitli sorularını da yanıtlayan Milas Vergi Dairesi Müdürü Uğur Cevizbaş, ilk iki taksitin süresi içinde ödenmesinden sonra bir takvim yılında 2 taksitin süresi içinde ödenememesi durumunda, ödenemeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammı ile birlikte ödenirse kanundan yararlanma devam edeceğini bildirdi. Cevizbaş, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvurmaları durumunda kendilerine bilgilendirmede bulunarak yardımcı olabileceklerini de sözlerine ekledi.

            MİTSO Yöneticileri, Yeniden Yapılandırma Kanunu konusunda yaptığı bilgilendirme nedeniyle Milas Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Uğur Cevizbaş‘a teşekkür ettiler.

            YAPILANDIRMA NELERİ KAPSIYOR?

            17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yapılandırma kanununa göre yapılandırılarak 18 taksitte ödenebilecek borçlar şunlar:

            Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, Öğrenim Katkı Kredisi ve Öğrenim Kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı..