DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.438,13
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
7°C
Muğla
7°C
Açık
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
6°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Yüzyıllar sonra mermerde yine Milas markası… MİLAS’TAN HİNDİSTAN, ÇİN, LİBYA VE MISIR’A İHRAÇ EDİLİYOR…

Yüzyıllar sonra mermerde yine Milas markası… MİLAS’TAN HİNDİSTAN, ÇİN, LİBYA VE MISIR’A İHRAÇ EDİLİYOR…
13.04.2022 14:32
1.432
A+
A-

Sodra Dağından çıkarılan mermerleriyle ünlenen ve antik çağlarda Karialıların başkenti olan Mylasa şehri 2 bin yıl sonra yeniden mermercilikte adını duyurmaya başladı. Milas’ın Boğayokuşu Mevkiindeki taş ve mermer ocağından çıkarılan ve “Mylasa” adıyla marka tescili yapılan Milas mermerleri Güllük ve İzmir Limanlarından Hindistan, Çin, Libya ve Mısır’a ihraç ediliyor.

Antik çağlarda Karialıların başkenti olan Mylasa (Milas), şehrin hemen arkasında yükselen Sodra Dağından çıkarılan mermerlerle ünlenmişti. Sodra Dağnın mermerleri ile inşa edilen şehir “Abideler şehri” veya “Mermerler şehri” olarak ün kazanmıştı. Tarihte mermerleri ince tabakalar halinde kesmede ve işlemedeki ustalıklarıyla ün kazanan Karialı mermer ustaları Mısır’dan Roma’ya kadar davet edildikleri pek çok ülkede ve şehirde önemli eserler inşa etmişlerdi.

Karialılardan sonra unutulup giden Milas mermerciliği 20’inci yüzyılda “Milas beyazı“, “Leylak damarlı Milas mermeri“, Kıyıkışlacık ve Kalınağılda çıkarılan bordo renkli “Milas kırmızı mermeri” adlarıyla bir süre daha adını duyurmuştu. 20. yüzyılın sonlarına doğru adeta unutulan Milas mermerciliği şimdi yeniden hayat buluyor. Milas’ın Boğayokuşu mevkiindeki ocaklardan çıkarılmaya başlanan mermerler “Mylasa” adıyla markalaştırıldı.  Renk ve desen özelliklerine göre “Mylasa White“, “Mylasa Silver“, “Mylasa Rosa“, Mylasa Veincut” ve “Mylasa Sandy” adlarıyla Türk Patent ve Marka Kurumunda (TPMK) marka olarak tescillendirildi.

İlk olarak Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Yüksel‘in firması tarafından alınan “taş ocağı” ruhsatı ile çalışmaya başlayan ocakta daha sonra çok kaliteli mermerlere rastlanınca Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) başvurularak taş ocağının yanısıra mermer ocağı ruhsatı da alınmıştı. Daha sonra işletmesi Mak Stone firması tarafından sürdürülen mermer ocağında çıkan mermerler kalite, renk ve desen özellikleriyle mermercilik dünyasının ilgisini çekmeye başlamıştı. Bunun üzerine Mak Stone firması, ocaktan çıkardıkları farklı renk ve desendeki mermerlere TPMK’den 5 farklı adla marka tescili yaptırmıştı. Katıldığı mermercilik fuarlarında ve internet ortamında yapılan tanıtımlarda beğeni kazanınca Milas mermerlerine ihracat kapısı da açılmış oldu. Milas mermerleri Güllük  ve İzmir Limanlarından başta Hindistan ve Çin olmak üzere Libya ve Mısır’a ihraç edilmeye başlandı.

Açtıkları taş ocağında çok kaliteli bir mermer damarına rastlamalarının bir şans olduğunu belirten MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel “Milas zaten tarih boyunca mermerleriyle ün kazanmış bir yer. Bu nedenle taş ocağımızda böyle kaliteli bir mermer damarına rastlamamız sürpriz de sayılmamalı” dedi. Ocakta çıkan mermerin renk ve desen özelliklerinin mermercilik dünyasında çok tercih edilen türde olduğunu anlatan Yüksel “İnternet ortamında yaptığımız tanıtımlarda, mermercilik fuarlarında yaptığımız sergilemelerde mermerlerimiz çok beğenildi. Yurtdışından talepler gelmeye başladı. Çin’e, Hindistan’a, Libya ve Mısır’a mermer ihracatımız başladı. Bunun arkasının da geleceğinden eminiz” diye konuştu.

Taş, mıcır ve mermer ocağı işletmesinde çevreye de dikkat ettiklerini anlatan Mustafa Yüksel, ocağımızda bir de kırma tesisi kurduk. Taş ve mermer bloklarından çıkan kırılmış parçaları burada öğüterek kum ve mıcır elde ediyoruz. Bu yüzden bizim ocağımızda doğaya atılmış taş ve mermer kırıkları göremezsiniz. Ayrıca işletme dışı kalan alanlarda hemen ağaçlandırma çalışması yapıyoruz” dedi.

Yazı detayını buraya yazınız

Milas Ticaret ve Sanayi Odası | Hayıtlı Mah. 23 Nisan Bulvarı No:172 Mİlas / MUĞLA | Tel : (0252) 512 1118 - 512 9009 - 5128275
Fax : (0252) 512 8999 | info@mitso.org.tr