ZEYTİNYAĞINDA COĞRAFİ İŞARETTEN SONRAKİ YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

16.03.2017 16:09

MİTSO’nun coğrafi işaret aldığı Milas zeytinyağı için bu işaretin nasıl kullanacağına ilişkin bir yönetmelik hazırlaması kararlaştırıldı. MİTSO’da, ulusal ve uluslararası düzeyde madalya kazanmış zeytinyağı üreticileriyle yapılan toplantıda coğrafi işaretli Milas zeytinyağı üretiminin nasıl yapılacağı, zeytinyağının özelliğini yitirmeden nasıl saklanacağı ve coğrafi işaret denetiminin nasıl yapılacağı değerlendirildi.

Milas ilçesi sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağının Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine T.C. Türk Patent Enstitüsü tarafından menşe adı “Milas Zeytinyağı” olarak tescillenmesinin ardından izlenecek yol haritasını belirlemek amacıyla bir toplantı yapıldı. MİTSO’nun daveti üzerine yapılan toplantıya ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan yarışmalarda ürettikleri zeytinyağlarıyla ödüllen kazanmış olan üreticilerden Ali Osman Menteşe, zeytinyağı üreticileri Eczacı Atilla Totoş ile Feridun Kaykı katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bugüne kadar memecik zeytinyağından ürettikleri kaliteli zeytinyağları ile madalyalar kazanan Ali Osman Menteşe, Zeytindostu Derneği Yöneticisi ve zeytinyağı üreticisi Ecz. Atilla Totoş ve Feridun Kaykı’ya yöre zeytinyağının tanıtımına yaptıkları katkı nedeniyle teşekkür etti. yönetmelik hazırlanması kararlaştırıldı. MİTSO Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu, Ar-Ge ve Dış İlişkiler Sorumlusu Gülay Aytaç ve Basın Danışmanı Olcay Akdeniz’in de katıldığı toplantıda, coğrafi işaret alınmasından sonra izlenecek yol haritası çizildi. Buna göre, MİTSO tarafından öncelikle izlenecek yolu belirleyen bir yönetmelik hazırlanacak. Yönetmelikte, zeytinyağı üreticilerinin coğrafi işaret etiketi alabilmek için izleyeceği yöntem, coğrafi işaret alındıktan sonra yapılması gerekenler ve denetim yolları belirlenecek. Yönetmelikte, zeytinyağının kimyasal ve duyusal analiz aşamalarında yapılacaklar, tadımcıların belirlenme yöntemi ve sorumlulukları, coğrafi işaret etiketi alındıktan sonra buna uygun üretim yapmayanlara uygulanacak yaptırımlar da yer alacak. Yönetmelikte ayrıca coğrafi işaretli zeytinyağının paketleme ve saklama koşulları da belirtilecek.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, toplantıda yaptığı konuşmada katılımcılara teşekkür ederek “Sizler öncü rol oynadınız ve ürettiğiniz çok kaliteli Milas zeytinyağı ile kazandığınız madalyalarla bizi cesaretlendirdiniz. Sonuçta zor olanı başardık ve Milas zeytinyağına coğrafi işaret aldık. Fakat önümüzdeki süreç daha da zorlu olacak. Öncelikle coğrafi işareti hak ettiğimizi kanıtlayacak düzeyde kaliteli zeytinyağı üreteceğiz. Sonrasında coğrafi işaret ile etiketlenen zeytinyağlarının bu kaliteye uygunluğunu denetleyeceğiz. Üreticilerimizle, sizler gibi öncü üreticilerle ve odamızla birlikte bu zorlukları da aşarak Milas zeytinyağının coğrafi işareti hak ettiğini bir kez daha kanıtlayacağız” dedi.