DOLAR
37,9772
EURO
41,6773
ALTIN
3.708,46
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
14°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C

Zeytinyağı fabrikacıları MİTSO’da toplandı. HEDEF; KOSGEB DESTEĞİYLE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE SIFIR ATIK

Zeytinyağı fabrikacıları MİTSO’da toplandı.  HEDEF; KOSGEB DESTEĞİYLE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE SIFIR ATIK
06.05.2019 15:55
1.883
A+
A-

Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan karasu ve prina içinde kalan yağı tümüyle alarak ortaya çıkan atıkları yararlı ürünlere çevirmek amacıyla KOSGEB desteğiyle bir entegre tesis kurulması için girişim başlatıldı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetiyle düzenlenen toplantıda konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hançer, Milas’taki zeytinyağı ve prina fabrikası sahiplerini, KOSGEB desteğiyle zeytinyağı ve prinada sıfır atığı hedefleyen bir entegre tesis kurmaya davet etti.  

            Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan karasuyu ortadan kaldırmak ve arta kalan prina içindeki yağı tümüyle alarak arta kalan atıkların yararlı ürünlere çevrilmesi amacıyla bir entegre tesis kurulması amacıyla MİTSO da bir toplantı yapıldı. MİTSO’nun davetiyle yapılan toplantıya Muğla S. Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hançer‘in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer,  MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu, Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Günlük ile Milas’taki zeytinyağı fabrikalarının sahiplerinden bazıları katıldılar.

            Prof. Dr. Mehmet Hançer, MİTSO salonunda yapılan toplantıda yaptığı konuşmada zeytinyağı üretimi sürecinde ortaya çıkan en önemli sorunun karasu ve prina içinde kalan yağ olduğunu belirterek bu sorunun çözümü ve üretim sürecinde sıfır atığı hedefleyen bir entegre tesis kurulması için çalışma b aşlattıklarını anlattı. Prof. Mehmet Hançer kurulacak tesis için KOSGEB’den 3 milyon lirası hibe, 2 milyon lirası geri ödemeli olmak üzere 5 milyon liralık bir kaynak olduğunu belirterek “Bizim bu aşamada yapmamız gereken zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan karasu ve yağlı prinayı işleyerek yararlı ürünlere çeviren ve sonuçta sıfır atığı hedefleyen entegre bir tesis kurmak” diye konuştu. Bu tesisi kurmak için bir yatırım şirketi kurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet “Biz böyle bir çalışma başlattık. İlk aşamada 5 arkadaş, bir yatırım şirketi kurulması için ilke anlaşmasına vardılar. Milas’taki fabrika sahipleri de bu oluşuma katılabilirler ya da kendileri bir şirket kurarak böyle bir girişimi kendileri başlatabilirler. Kurulacak entegre tesisle sıfır atık için karasuyu ve prinayı işleyip bunlardan yararlı ürünler elde etmeyi amaçlıyoruz. Kurulacak entegre tesis başlangıçta 15 bin ton kapasiteli olacak. Bunun için arge çalışmaları yapılacak” diye konuştu.

            Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Günlük de zeytinyağı ve prinayı işleyerek değerlendirecek ve sıfır atığı hedefleyen bir entegre tesisin özellikle Milas için çok büyük bir önem taşıdığını anlatarak “Milas’ta 70’in üzerinde zeytinyağı fabrikası var. Bu nedenle böyle bir entegre tesis Milas için çok önemli. Burada asıl sorun fabrika sahiplerinin bir araya gelmesi. Böyle bir birlik sağlanabilirse entegre tesisi Milaslılar olarak rahatlıkla kurabiliriz. Hocamın anlattığı projeye ben de katılmak, ortak olmak isterim. Bizde ne yazık ki, ortak çalışma kültürü yok. Fakat biz birlikte çalışırsak kazancımız artar. Girişimci, riski alabilen kişidir. Bu işler hayal etmekle başlar” diye konuştu.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de zeytinyağı üretiminde karasu ve prinada sıfır atığı hedefleyen proje çalışmasına oda yönetimi olarak destek vermeye hazır olduklarını bildirdi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu da zeytinyağı ve prinada sıfır atığı hedefleyen bir entegre tesis kurulacaksa bunun mutlaka Milas’ta olması gerektiğini belirterek “Milas zeytin ağacı, üretim miktarı ve zeytinyağı fabrikası sayası bakımından bu işin merkezidir. Böyle bir tesis de elbette Milas’ta olmalıdır. Çünkü bu işin hammaddesi en çok Milas’ta…” dedi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası | Hayıtlı Mah. 23 Nisan Bulvarı No:172 Mİlas / MUĞLA | Tel : (0252) 512 1118 - 512 9009 - 5128275
Fax : (0252) 512 8999 | info@mitso.org.tr