“Batı Anadolu Halı Sektör Kurulu Toplantısı” İZTO’da yapıldı. “EL HALICILIĞINA DEVLET DESTEĞİ ŞART”
İzmir Ticaret Odası’nın davetiyle “Batı Anadolu Halı Sektör Kurulu” toplantısı İzmir’de yapıldı. Türk el halıcılığına devlet desteğinin şart olduğu belirtilen toplantıda dünya halı pazarının 15.8 milyar doları bulduğu ve bu pazarın içinde Türkiye’nin 2 milyar doları aşkın ihracat payı ile Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığı, ihracatı artırabilmek için tasarım yönü güçlü, özgün, kaliteli halılar üretilmesi gerektiği bildirildi.
İzmir Ticaret Odası’nın 23 no’lu Halı, Zemin ve Duvar Kaplamaları Grubu Meslek Komitesi tarafından düzenlenen “Batı Anadolu Halı Sektörü Kurulu” kurulu toplantısı İstanbul Halı İhracatçıları Birliği, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği‘nin de katılımıyla İZTO’da yapıldı. İZTO’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda, Ege’nin el halıcılığında önemli payları olan Uşak ve Milas’ın Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı da davetli olarak katıldılar. İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Naci Ölçen‘nin yönetiminde yapılan toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türk halıcılık sektörünün dünyada büyük bir başarıyla temsil edildiğini bildirdi. Konuşmasında 15.8 milyar doları bulan dünya halı pazarında Türkiye’nin 2 milyar doları aşan ihracatıyla önemli bir paya sahip olduğunu anlatan Özgener dünyada makine dokuma halı ihracatının yüzde 39’unu Türkiye’nin yaptığını belirterek Türkiye’de suni ve sentetik liflerden dokunan makine halılarının yüzde 67’sinin ihraç edilmekte olduğunu bildirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise konuşmasında Türk halıcılık sektörünü daha ileri noktaya taşımayı amaçladıklarını belirterek “Türkiye makine halısı ihracatında dünya lideri olurken toplam halı ihracatında ise Çin’in ardından dünya ikincisi. 170 ülkeye halı ihracatı yapıyoruz. İhracatta ABD ilk sırada yer alıyor. Sektörümüzün ihracat hedeflerine ulaşması için pazar çeşitlendirmesine daha çok önem vermesi gerekiyor” diye konuştu. Eskinazi, “Halı ihracatını daha da arttırabilmek için tasarım yönü güçlü , özgün ve kaliteli ürünler üretilmesi ve özellikle Uzak Doğu’daki yükselen pazarlara olan pazarlama faaliyetlerimi arttırmalıyız” dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise konuşmasında halıcılık sektöründe nitelikli eleman ihtiyaçları olduğunu bildirerek enerji maliyetlerindeki artışın pazarlama sektöründeki en önemli sorunlardan birisi olduğuna dikkat çekti.
İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Naci Ölçen ise konuşmasında el dokuması halılar için devlet desteği istedi.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir el halılarının tanıtımı ve pazarlanması için çalışma yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak el halısı dokuyanların desteklenmesini ve yün ve kök boya gibi kaliteli hammadde sorunun çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan da konuşmasında ihracatın ve tanıtımın önemine dikkat çekti.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de konuşmasında oda olarak yörede el halıcılığını yeniden canlandırmak için yaptıkları çalışmaları anlattı. Reşit Özer, el halıcılığının desteklenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleme alımı yapmasını ve el halıcılığının yurtiçinde ve özellikle yurtdışında tanıtımına önem vermesi gerektiğini bildirdi. MİTSO olarak Kaymakamlık, Halk Eğitimi Merkezi ve Milas Meslek Yüksekokulu işbirliğinde Milas halısının coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunması için kurslar açtıklarını anlatan Reşit Özer, kurslarda dokunan halıların iplerinin de MİTSO tarafından ücretsiz olarak karşılandığını bildirdi.
Toplantıya katılan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise konuşmasında, sektörde yenilikçiliğin yerini taklitçiliğin aldığını belirterek “Sektörde ne yazık ki Ar-Ge’ye yatırım yapan firmaların yanında korsan ve merdiven altı üretim yapan firmalar kalitesiz üretimi arttırıyor” dedi.