DOLAR
34,5004
EURO
36,1645
ALTIN
2.980,50
BIST
9.367,77










Zeytinyağı fabrikaları uyarıldı

Zeytinyağı fabrikaları uyarıldı
06.08.2013 17:32
0
A+
A-

MiTSO, MiZO ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin MiTSO toplantı salonunda düzenledikleri zeytinyağı fabrikalarının durumunun değerlendirildiği toplantıda Milas’taki 93 zeytinyağı fabrikasından sadece 26’sının işletme ruhsatının olduğu belirtilerek yeni üretim dönemine girilmeden eksik belgelerin tamamlanması istendi. Toplantıya katılan az sayıdaki zeytinyağı fabrikası işletmecisi ise karasu sorunundan yakındı. Zeytinyağı fabrikalarının yasal duruma getirilmesinde en çok yaşanan sorun ise fabrika binalarının inşaat ruhsatlarının ve yapı kullanım izinlerinin bulunmayışı olarak belirlendi. Büyük marketlerin çok yüksek fiyatlarla raf kirası istemesinden yakınan üreticilere Tarım İl Müdür Vekili Dr. Songül Topal kooperatifleşerek kendi pazarlarınızı oluşturun, çağrısında bulundu.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ziraat Odası ve Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri zeytinyağı fabrikalarının işletmecilerini işletme ruhsatlarını bir an önce almaları konusunda uyarıda bulundular. Milas’taki 93 zeytinyağı fabrikasından sadece 26’sının işletme ruhsatının olduğu belirtilen toplantıda işletme ruhsatlarını almayan işletmelerin çalışmasına izin verilmeyeceği bildirildi.

MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, MiZO Başkanı İsmail Atıcı ve Tarım İlçe Müdürü Ali Akay’ın katılımıyla başlayan toplantıya 20 kadar zeytinyağı fabrikası işletmecisi geldi. Toplantıya katılan zeytinyağı fabrikası işletmecilerinden yalnızca 6’sının işletme ruhsatları olduğu belirlenirken işletmeciler ruhsat almada en çok fabrikaların bulunduğu binaların inşaat ve kullanma ruhsatlarının alınamayışından yakındılar. Belediye sınırları içinde veya mücavir alanlarında belediyelerden, bunların dışında kalan alanlarda ise İl Özel İdaresi’nden izin alınmasının zorunlu olduğu vurgulanırken 2004 yılından önce yapılmış binaların muhtarlık belgesiyle belgelenip belgelenemeyeceği ise tartışma konusu oldu.
Daha sonra toplantıya Muğla Tarım İl Müdür Vekili Dr. Songül Topal. Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Besim Doğan, İl Tarım Müdürlüğü Gıda Mühendisi Levent Tuncer, İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğü İnşaat Teknikeri Turgay Uygun da katıldılar.

Muğla Tarım İl Müdür Vekili Dr. Songül Topal, Muğla’da yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, bunun da yaklaşık 8 milyonunun Milas’ta olduğunu ve bu ağaçlardan 20 bin ton zeytinyağı elde edildiğini anlattı. Milas’taki 93 zeytinyağı fabrikasından birçoğunun eski fabrika, bazılarının ise yeni teknoloji ile kurulmuş olduğunu belirten Dr. Songül Topal, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerle rekabet edebilecek kalitede zeytinyağı üretiminin yapılması gerektiğini anlattı. Zeytinyağı fabrikalarının mutlaka işletme ruhsatları başta olmak üzere gerekli belgeleri almaları gerektiğini anlatan Dr. Songül Topal “Bu yıl denetimleri arttıracağız. Ruhsatları olmayan fabrikaların çalışmasına izin verilmeyecek. Biz sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Asla sizlerle karşı karşıya gelmek istemeyiz. Bu nedenle zeytinyağı üretim sezonu başlamadan yasal eksikleri giderelim. Biz size bu konuda yardımcı olacağız” dedi.
Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Besim Doğan da zeytinyağı fabrikalarının yasal hale getirilebilmesi için gereken desteğin sağlanacağını söyledi. Milas’taki 119 işletme sayısının 93’e düştüğünü bunların da 412 bin ton karasu ürettiğini belirten Besim Doğan fabrikaların kurallara uygun bir şekilde bekletme havuzları oluşturması gerektiğini anlattı.

Tarım İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Levent Tuncer de Milas’taki kayıtlı zeytinyağı tesislerinin yüzde 90’ının gıda sicil ve üretim ruhsatlarının olmadığını söyledi. Bu işletmeleri kapatmak istemediklerini ve bu nedenle bu işletmelerin bir an önce işlemlerini yaptırarak yasal duruma kavuşmaları gerektiğini belirten Levent Tuncer belge düzenlenmesinde en büyük sorunun yapı kullanma izin belgesinin alınmasında çıktığını söyledi. İşletmecilerin fabrika binalarının 2004 yılından önce yapıldığını kanıtlamak üzere elektrik faturası gibi belgelerle başvurmalarını isteyen Levent Tuncer bu konuda muhtarlık belgesinin yeterli olmadığını söyledi.
Toplantıya katılan zeytinyağı fabrikası işletmecileri ise binaların 2004 yılından önce yapıldığını kanıtlamak için muhtarlık belgesinin yeterli sayılmasını istediler. İşletmeciler karasu konusunda da daha anlayışlı davranılması gerektiğini savundular. Başka bölgelerden gelen markasız zeytinyağı satışlarından da yakınan işletmeciler büyük marketlerin çok yüksek oranda raf kirası adı altında para istediğinden şikayetçi olarak Tarım İl Müdürlüğü olarak bu konuda destek olunmasını istediler.
İşletmecilerin yakınmalarını yanıtlayan Tarım İl Müdür Vekili Dr. Songül Topal kendilerinin de marketlerin uyguladığı yüksek fiyatlı raf kirasına çözüm aradıklarını belirterek “Bu konuda en iyi çözüm sizlerin odalarınız kanalıyla sesinizi duyurmanızdır. Hatta kooperatifleşerek kendi pazarlarınızı oluşturmanızdır. Pazarda yaşanan tekelleşmeye karşı kooperatifleşmeden duyurabilmeniz çok zordur. Odalarınızla siyasetçilere bu konudaki sorunlarınızı anlatın” diye konuştu.
Toplantının ardından MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, MiZO Başkanı İsmail Atıcı ile Tarım İl ve İlçe yöneticileri MiTSO başkanlık odasında bir süre sohbet ettiler.