DOLAR
34,5712
EURO
36,2196
ALTIN
2.988,34
BIST
9.367,77










MİTSONUN GEKA PROJESİNİN ORTAKLARINDAN İLK ADIM

MİTSONUN GEKA PROJESİNİN ORTAKLARINDAN İLK ADIM
06.08.2013 17:41
0
A+
A-

*Toplam maliyeti 260 778 TL olan “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi”nin proje ortakları MİTSO’da bir araya gelerek projenin yürütülmesi için komisyon oluşturdular.

MİTSO’nun proje sahibi, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği ve Milas Ziraat Odası’nın proje ortağı olduğu “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması” projesinin ortakları MİTSO’da buluşarak projenin gerçekleştirilmesi için ilk adımı attılar. Projenin kapsamının ve hedeflerinin değerlendirildiği toplantıda projenin yürütülebilmesi için gereken araç-gerecin satın alınması ve gerekli donanımın hazırlanması için üç kişilik bir komisyon oluşturuldu.

MİTSO’nun Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan sağladığı 195 bin 583 TL, 50 krş.’luk hibe desteği ile yürütülecek olan “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması” projesinin gerçekleştirilmesi için ilk adım atıldı. Toplantıya; proje sahibi olar MİTSO’yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Muzaffer Atıcı ve Hüseyin Mat, Yönetim Kurulu Üyeleri: Cuma Bozkurt, Mehmet Yiğit, Hasan Cunbul ve Kemal Çimen hazır bulundu. Proje ortaklarından olan. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ni temsilen Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan’ın geldiği toplantıda Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Mehmet Yiğit ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da hazır bulundular.

“Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması” projesinin ortakları MİTSO’da buluştular. Projenin kapsamı ve gerçekleştirilmesi yönünde atılacak adımların değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, projenin Milas adına büyük bir başarı olduğunu belirtti. Projeye destekleri ve katkıları nedeniyle proje ortaklarına da teşekkür eden Enver Tuna, “Ülkemiz ve yöremiz ekonomisinde çok önemli bir yeri olan kültür balıkçılığı sektöründe yeterince yetişmiş eleman bulmakta sıkıntı yaşanmaktadır. Bu nedenle sektördeki üretim kaybının yüzde 35 düzeyinde olduğu belirtilmektedir. Bu, oldukça yüksek bir kayıp yüzdesidir. Bu kayıpların en aza indirilebilmesi amacıyla bu projeyi hazırlamış bulunuyoruz. Projemize deksek veren ve katkı sağlayan proje ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Bu proje gerçekleştiğinde Milas’ta kültür balıkçılığı sektöründe 20, üretilen kültür balıklarının ihracatı ile ilgili işlerde çalışmak üzere 10 ve ayrıca kuruluş bünyesinde 2 olmak üzere toplam 32 kişi iş sahibi olacak” dedi.

Proje ortaklarından Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ni temsilen Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan da proje kapsamında “yetiştiricilik teknikleri, besleme ve pazarlama”, “balık hastalıkları”, “su kalitesi ve çevre bilinci” konularında eğitim verileceğini ve toplam eğitim süresinin 48 saat olduğunu bildirdi. Milas ve yöresinin kültür balıkçılığı için çok önemli bir yöre olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan su ve toprak kalitesinin korunmasının en önemli sorun olduğunu belirterek bu konuda üreticilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Proje ortaklarından Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Mehmet Yiğit de toprak havuz balıkçılığının Milas yöresinde giderek önem kazandığını belirterek böyle bir projenin içinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını bildirdi. Yiğit “Bizim yöremiz artık toprak havuz balıkçılığı ile tanınır hale gelmiştir. Ancak burada bilinçli bir üretim yapılarak verimliliğin arttırılması gerekmektedir. Bu alanda çalışanların bilinçlendirilmesi için bu projeye ortak olduk. Çünkü bu proje her şeyden önce biz balık üreticilerini ilgilendirmektedir. Bizim sorunlarımıza sahip çıkan ve kendimin de üyesi olduğum MİTSO yönetimine de teşekkür ediyorum” dedi.

Proje ortaklarından Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise gerek balıkçıların gerekse pamuk ve mısır tarımı yapanların sürekli yeraltı sularını çekerek suların tuzlanmasına neden olduklarını belirterek “Aşırı şekilde çekilen kuyu suları giderek tuzlanmaktadır. Tuzlanan sular ise tarım arazilerinin çoraklaşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bir an önce yeterince baraj kurularak tarımsal arazilerin baraj sularıyla sulanması gerekmektedir” dedi. Kültür balıkçılığının da çok önemli bir sektör olduğunu vurgulayan İsmail Atıcı bu sektördeki bilinçlenmenin artmasıyla bilinçli su kullanımının da gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından projenin yürütülebilmesi için ilk adım olan projenin gerekli araç-gereç ve donanımın sağlanabilmesi için bir komisyon kuruldu. Komisyona, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ni temsilen Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan, MİTSO ve Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’ni temsilen MİTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Birlik İkinci Başkanı Mehmet Yiğit ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı görev aldılar.