İL OLUŞUNUN 100. YILINDA MUĞLA’DA 100 KADIN
*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer Milaslıları, İl Oluşunun 100.Yılında 100 Muğlalı Kadın kitabında yer alacak Milaslı kadınları önermeye davet etti.
Muğla’nın il oluşunun 100. yılında Muğla’ya gönül veren, iz bırakan, katkıda bulunan 100 kadının adı bir kitapta yaşatılacak. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin işbirliğinde başlatılan girişimle 1913 – 2013 yılları arasındaki 100 yıllık süreçte Muğla’ya emek veren, Muğla’nın adını duyuran, kadınlara ait silinmiş izlerin bugüne taşınması ve unutulmaması amaçlanıyor.
“Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın” adıyla başlatılan çalışmanın yürütülmesi için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında bir de 8 maddeden oluşan bir yönerge hazırlandı. Yönergeye göre; “Muğla yerelinde 1913 – 2013 yıllarını kapsayan 100 yıllık süreçte Muğla’ya emek veren, Muğla’nın adını duyuran kadınlar”ın adları, yapılan öneriler arasından bir seçici kurul tarafından belirlenecek. Yönergeye göre adayların seçiminde ve kitap içeriğinin oluşturulmasında bilimsel destek sağlayan bir Danışma Kurulu görev yapacak. Ayrıca bir de projenin planlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması için bir de Düzenleme Kurulu oluşturulacak.
Muğla’da 100 Yılda 100 Kadın projesiyle belirlenecek 100 kadın arasında yer alabilmek için adaylar hazırlanan bir form dilekçe doldurularak aday gösterilebilecekler. Ayrıca kişiler kedilerini de belirlenecek 100 kadından birisi olmak için aday olarak önerebilecekler. Adaylık başvuruları 1 Temmuz – 1 Ekim 2013 tarihleri arasında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na yapılabilecek. Başvuru formu www.mutso.org.tr adresinden sağlanabilecek ve eksiksiz olarak doldurulması istenilen formlar MUTSO’ya elden teslim edilecek.
Yönergenin 6. maddesinde 100. Yılda 100 Kadın arasında yer alması için aday gösterilecek kadınlarda aranacak özellikler şöyle sıralanıyor:
“a- Muğla’ya mesleki rolleri gereği hizmet veren ilk kadınlar
b- Kamu ve özel kuruluşların ilk kadın yöneticileri.
c- Muğla halkı için bazı hizmetlerin gerçekleşmesine önayak olmuş kadınlar.
d- Seçilmiş kadınlar.
e- Hayırsever olarak adını duyurmuş kadınlar.
f- Hizmet sektöründe ilk kadınlar.
g- Sanat, kültür ve spor alanlarında Muğla’nın adını duyurmuş kadınlar.
h- Bilim alanında Muğla’nın adını duyurmuş kadınlar.
ı- Kurtuluş mücadelesine katılmış kadınlar.
i- Projenin amacına uygun olabileceği düşünülen diğer kadınlar”.
Yönergede belirtilen özelliklere göre adaş olarak önerilen kadınlar, aday önerme süresinin sona ereceği 1 Ekim 2013 tarihinden sonra seçici kurul tarafından belirlenerek kamuoyuna açıklanacak.
Öte yandan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milaslı Kadın Girişimcilere, oda üyelerine ve Milaslılara, Muğla’ın İl Oluşunun 100. Yılında 100 Kadın projesine aday önermeye davet etti. Milas’ın zengin tarihi ve kültürel birikimiyle ve çağdaş yapısıyla birçok kadın önder yetiştirdiğini belirten Reşit Özer “Kadın girişimcilerimizin, odamız üyelerinin ve Milaslı hemşerilerimin Muğla’da iz bırakmış, emek vermiş, katkıda bulunmuş 100 Muğlalı kadın arasında mutlaka Milaslı kadınlar da yer alacaktır. Bunun için herkesten öneri bekliyoruz. Bütün arzumuz, Milas’a ve Muğla’ya emeği geçmiş ve bu listede yer almayı hak eden ve 100 kadın arasında yer alması gereken hiçbir kadınımızın gözden kaçmamasıdır” dedi.