DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










GEKA’NIN MALİ DESTEK PROGRAMINA SON BAŞVURU TARİHİ 6 MAYIS

GEKA’NIN MALİ DESTEK PROGRAMINA SON BAŞVURU TARİHİ 6 MAYIS
14.03.2019 17:19
0
A+
A-

*GEKA’nın 2019 yılı mali destek programı için proje taahhütnamelerinin ise en geç 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü saat 18.00’e dek teslim edilmesi gerekiyor.

            Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın 2019 yılı mali destek programına son başvuru tarihinin 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü, saat 18.00 olduğu bildirildi. GEKA’ya, taahhütnamelerin teslimi için son tarihin ise 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü, saat 18.00 olduğu açıklandı.

             GEKA’nın 2019 yılı mali destek programı Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda anlatıldı. GEKA’nın Denizli ofisinden Program Yönetimi Uzmanı Emrah Balkan tarafından anlatılan 2019 yılı mali destek programı tanıtım toplantısına MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu, Odanın meclis üyeleri Reşat Uygun ve Özcan Gül ile MİTSO Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu, Kadın ve Genç Girişimciler ile oda üyeleri katıldılar. GEKA’nın Muğla Yatırım Destek Ofisinden Mehmet Sert‘in de geldiği toplantıda 2019 yılı Mali Destek Programından yararlanmak isteyenlerin 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü, saat 18.00’e kadar başvuruda bulunmaları ve taahhütnamelerini ise en geç 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü saat 18.00’e kadar teslim etmeleri gerektiği belirtildi. 

            Denizli GEKA’dan Program Yönetimi Uzmanı Emrah Balkan tarafından yapılan sunumda 2019 yılında sağlanacak toplam desteğin 30 milyon TL olduğu, Güçlü Sanayi Mali Destek Programı kapsamında “Kâr amacı güden işletmeler” için toplam bütçenin 25 milyon TL, projelere asgari destek tutarının 100 bin TL, azami destek miktarının ise 750 bin TL olduğu anlatıldı.

            GEKA’nın Program Yönetimi Uzmanı Emrah Balkan “Temiz üretim mali destek programı” kapsamında kâr amacı güden işletmelere yapılacak mali desteğin toplam bütçesinin 5 milyon TL, projeler için asgari destek miktarının 100 bin TL, azami destek miktarının ise 500 bin TL olduğunu ifade ederken bu projelere sağlanacak destek oranının ise yüzde 10 ile yüzer 50 arasında olacağını anlattı.

            Güçlü Sanayi Mali Destek Programı kapsamında uygun başvuru sahiplerini olarak ileri teknoloji içeren sektörlerin öncelikli sektörler olarak belirlendiğini anlatan Emrah Balkan bu kapsamda projelerin süresinin en az 12, en çok da 18 ay olduğunu, bir proje sahibinin en çok iki proje ile başvuruda bulunabileceğini ancak bu projelerden sadece birisine destek alabileceğini bildirdi. Emrah Balkan bu kapsamdaki küçük ölçekli yapım işleri maliyeti proje bütçesinde ön görülen destek miktarının en fazla yüzde 30 olacağını da ifade etti.

            Temiz Üretim Mali Destek Programı kapsamında kâr amacı güden kuruluşlara yönelik olarak temiz üretimin destekleneceğini anlatan GEKA Uzmanı Emrah Balkan temiz üretimin; “bir ürünün üretiminde kullanılan hammaddelerin elde edilmesinden başlayarak üretim, dağıtım, tüketici tarafından kullanım ve kullanım sonrasında ortaya çıkan çevresel etkileri ve insan sağlığına yönelik riskleri  azaltmak amacıyla uygulanan bir üretim stratejisi” olduğunu anlatarak hammadde ve enerjiyi daha az kullanmayı, yeniden kullanım ve geri dönüşümü arttırmayı, daha az atık oluşturmayı ve tehlikeli atık miktarını azaltmayı amaçlayan çevreye duyarlı bir atık yönetim yaklaşımı” olduğunu açıkladı.Bu programın amacı doğrultusundaki önceliklerin “atıkların kaynağında azaltılması, suyun etkin kullanılması, atıklardan yüksek katma değerli ürün ve / veya enerji üretimi”nin olduğunu ifade eden Emrah Balkan bu programa toplam destek miktarının 5 milyon TL, azami destek miktarının 500 bin TL, asgari destek miktarının ise 100 bin TL olduğunu anlatarak bu programın destek oranının ise yüzde 10 – yüzde 50 olduğunu bildirdi. Bu kapsamdaki programa uygun başvuru sahiplerinin KOBİ statüsündeki işletmeler olduğunu söyleyen Emrah Balkan programdan yararlanacak öncelikli sektörlere 10 puan verileceğini anlatarak bu  sektörleri “Gıda ürünleri ve içecek imalatı. Tekstil ürünleri ve giyim eşyaları imalatı. Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı” şeklinde sıraladı.

            Örnek proje konularını da anlatan GEKA Uzmanı Emrah Balkan bu projelerin “su tüketimini azaltmaya yönelik süreç, teknoloji malzeme, ekipman değişikliklerini içeren projeler, atıklardan başka bir üretim sürecinde veya üretim bandında kullanılmasına yönelik projeler, kimyasalların kullanımını azaltmaya yönelik projeler, tekstil sektöründe flote oranını azaltılmasına yönelik projeler, enerji ve ısı geri kazanımına yönelik projeler, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik projeler ve çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik yöntemlerin geliştirilmesini içeren projeler” olduğunu anlattı. Bu proje kapsamındaki proje süresinin en az 12, en fazla 18 ay olduğunu da vurgulayan Emrah Balkan “küçük ölçekli yapım işleri maliyetinin proje bütçesinde öngörülen destek tutarının, en fazla yüzde 30’u kadar olabileceğini ve yine bu kapsamda güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimine, dağıtım altyapısı oluşturmaya yönelik projelerin desteklenmeyeceğini bildirdi.

            GEKA Uzmanı Emrah Balkan, GEKA’nın mali destek programından yararlanabilmek için proje başvuruları için son başvuru tarihinin 6 Mayıs 2016 Pazartesi, saat 18.00 olduğunu da belirterek proje taahhütnamelerinin son teslim tarihinin ise 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü, saat 18.00 olduğunu bildirdi. Emrah Balkan, destekler konusunda daha geniş bilgi almak isteyenlerin GEKA’nın Denizli, Aydın ve Muğla illerindeki Yatırım Destek Ofisleri’ne başvurabileceklerini de sözlerine ekledi.

            GEKA Uzmanı Emrah Balkan’ın ajansın 2019 yılı mali destek programını anlatmasının ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer sunumu yapan Emrah Balkan ile GEKA’nın Muğla Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Mehmet Sert’e verdikleri bilgiler için teşekkür etti.