DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
7°C
Muğla
7°C
Açık
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
6°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRMEYE UYUM İÇİN SON TARİH 31 ARALIK 2019

GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRMEYE  UYUM İÇİN SON TARİH 31 ARALIK 2019
10.12.2019 15:33
1.192
A+
A-

*Gıda maddelerinin tüketiciye sunumunda alerjen madde, alkol ve domuz eti bulunup bulunmadığı bilgileriyle hazır ambalajlı gıdalarda enerji değeriyle birlikte yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz gibi besin ögelerinin miktarlarının bulunması zorunlu.

            Tüketicilerin gıda hakkında bilgilendirmesi amacıyla hazırlanan ve 26 Ocak 2017 tarihli, 29960 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği“ne göre toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dahil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayan düzenlemelere uyum için son tarih 31 Aralık 2019.

            Yönetmeliğe göre, son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine hazır ambalajlı hale getirilmeksizin satılan gıdalar veya satış yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan gıdalar ile doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalarla ilgili olması zorunlu bilgilerin tümünün satış yerlerine sevki sırasında beraberlerinde yer alması gerekiyor.

            Yönetmelik, gıdalarla ilgili bilgilerin satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurulması veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulmasını da gerektiriyor.

            Yönetmelik gereğince toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulan gıdalarla ilgili olarak menü, yazı tahtası gibi araçlarla gıdanın adı ve alerjen madde bilgisi ile alkol ve domuz kaynaklı bileşen  kullanımına ilişkin bilgilerin de tüketiciye sunulması zorunluluğu bulunuyor.

            Uzaktan iletişim araçları ile toplu tüketim yerleri tarafından satışa sunulan gıdalar için de yine aynı şekilde içinde alerjen madde, alkol ve domuz kaynaklı bileşen bulunup bulunmadığının da tüketiciye bildirilmesi gerekiyor.

            Yönetmelik, hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde enerji değeri ile birlikte yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz gibi besin öğelerinin miktarlarının da yer almasını zorunlu tutuyor.  

            Yönetmeliğin geçici 1. maddesi gereğince, yönetmeliğin yayını tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecilerinin 31 / 12 / 2019 tarihine kadar bu yönetmelik hükümlerine uymaları zorunluluğu bulunuyor. Ancak bu tarihten önce etiketlenerek piyasaya sunulan gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası | Hayıtlı Mah. 23 Nisan Bulvarı No:172 Mİlas / MUĞLA | Tel : (0252) 512 1118 - 512 9009 - 5128275
Fax : (0252) 512 8999 | info@mitso.org.tr