Halı ipi MİTSO’dan, bilgi Yüksekokuldan, emek kadınlardan, satış Pomelan Avm’den… MİTSO ÖNCÜLÜĞÜNDE MİLAS HALILARINA CAN SUYU…
Bir zamanlar Milas’ın en önemli ihraç ürünlerinden birisi olan ve Ortaçağ’da Avrupa’nın kiliselerini, saraylarını süsleyen Milas el halılarının giderek azalan dokuyucu sayısını arttırmak, dokunan halıların coğrafi işaret standartlarına uygun olmasını sağlamak amacıyla Milas Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde bir proje başlatıldı. Projeye göre, Milas’ın Balcılar kırsal mahallesinde 11 kadının bir araya gelerek kurduğu kooperatif üyesi kadınların dokuyacağı halılar için MİTSO ücretsiz halı ipi sağlarken, Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ise halıların coğrafi işaret standartlarına uygun şekilde dokunması için eğitim verecek. Dokunan halılar ise tüm geliri kooperatif üyesi dokuyucu kadınlara verilmek üzere Milas Pomelon Avm tarafından satışa yönelik sergilenecek.
Sanayi türü el halılarının ucuzluğu, değişen ev modası anlayışı ve yoğun makine halısı reklamları nedeniyle binlerce yıllık bir kültür değeri olan el halılarına talep giderek azalıyor. Bu süreç, bir zamanlar yörenin en önemli ihraç ürünlerinden birisi olan coğrafi işaretli Milas el halılarını da olumsuz şekilde etkiliyor. Milas’ta kırsal kesimdeki genç kızarın okumaya veya turizm sektöründe çalışmaya yönelmesiyle birlikte halı dokuyanların sayısı giderek azalıyor. Coğrafi işareti Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından alınan Milas el halılarının dokuyucu sayısını arttırmak ve dokunan halıların coğrafi işaret standartlarına uygun olmasını sağlamak amacıyla MİTSO tarafından bir proje başlatıldı. Proje uyarınca, Milas’ın geleneksel halıcı köylerinden Balcılar‘da 11 kadının bir araya gelerek kurduğu S.S.Milas Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi halıcılığın yeniden geliştirilmesi amacıyla desteklenecek. Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Berna Sevinç, halı dokuyacak kadınlara, halıların coğrafi işaretli Milas el halılarının renk, desen ve dokuma özellikleri konusunda bilgilendirmede bulunacak. MİTSO ise proje kapsamında halı dokuyacak kadınlara halı iplerini ücretsiz olarak verecek ve halıların satışına destek olacak. Milas’taki Pomelon Avm ise, proje kapsamında dokunan Milas el halılarının sergilenerek satışa sunulacağı bir mekan tahsis edecek ve halıların satışına destek sağlayacak. Dokunan halıların satışından elde edilecek gelir, tamamen halıları dokuyan kooperatif üyesi kadınlara verilecek.
MİTSO öncülüğünde oluşturulan Coğrafi İşaret Standartlarında Milas El Halısı Dokuyuculuğunu Özendirme ve Destekleme Projesi için Balcılar kırsal mahallesinde yapılan toplantıda konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Bütün amacımız, Milas’ta giderek yok olmaya başlayan geleneksel el halıcılığımızı yeniden canlandırmak. Yöremizde dokunan el halılarının da coğrafi işaret standartlarında dokunmasını sağlamak” diye konuştu. Projeye destek veren Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi üyesi kadınlarla Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Berna Sevinç ile Pomelon Avm yöneticisi Yiğit Taban’a teşekkür eden Özer “Bu proje ile Milas el halılarının yeniden yöremizin önemli bir ihraç ürünü haline gelmesi için çalışacağız. Bu konuda yöremizin bir turizm bölgesi olmasının da avantajlarını değerlendireceğiz” diye konuştu.
Yazı detayını buraya yazınız