Kaymakam E. Arslan, MİTSO Meclis Başkanı M. Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı R. Özer de katıldılar. TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI ANKARA’DA TOPLANDI
*Şurada yapılan konuşmalarda işsizliğin azaltılması için işyerlerinin en az artı bir istihdam sağlamaları çağrısında bulunuldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiyle ilgili bakanların katılımıyla Ankara’da yapıldı. Oda ve borsaların meclis ve yönetim kurulu başkanlarıyla OSB’lerin başkanlarının davetli olduğu şuraya Milas OSB Başkanı olarak Kaymakam Eren Arslan, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer katıldılar. Şurada yapılan konuşmalarda işsizliğin azaltılması için işyerlerinin en az artı bir istihdam sağlamaları çağrısında bulunuldu.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ankara’da, TOBB’nin İkiz Kuleler binasında yapılan Türkiye Ekonomi Şurası’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanısıra Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal da katıldılar.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada yaşanan tüm çalkantılara rağmen özel sektörün son bir yılda 155 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımı yaptığını, 141 milyar dolarlık mal ihracatı gerçekleştirdiğini, turizm, denizcilik ve müteahhitlik sektörlerinde 38 milyar dolarlık döviz geliri elde edildiğini kaydetti.
Türkiye ekonomisinin yüzde 80’inin iç tüketimden kaynaklandığını belirten Hisarcıklıoğlu “Dünya ekonomisi ve küresel ticaret uzun bir süredir yavaşlamış durumda. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Unutmayalım ki ekonomi bileşik kaplar gibidir. İstihdam için üretim, üretim için de iç tüketim şart. İleride daha büyük atılımlar yapabilmek için bugün eldekini muhafaza etme zamanıdır. Şimdi iç piyasayı canlı tutma zamanıdır. Hükümetimizin beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerindeki vergi indirimleri bu açıdan isabetli bir adım olmuştur.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselmenin firmalarda ve piyasada sıkıntılara neden olduğunun altını çizerek, “Kredi faizlerinin makul seviyelere inmesi beklenirken Merkez Bankasının likiditeyi kısması ve faizleri yükseltmesi üzerimizdeki yükü de artırdı.” dedi.
Son dönemde Hükümetin istihdamı, ticareti ve sanayiyi destekleme yönünde yeni adımlar attığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda vergisini düzenli ödeyenlere yönelik vergi indiriminin de gündemde olduğunu ifade eden Hiracıklıoğlu iş dünyasının moralini ve şevkini artıran tüm bu desteklerin ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inandığının söyledi.
Türkiye’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında nasıl milli bir mücadeleye giriştiyse özel sektörün de 2017’de istihdam yarışı yapması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, özel sektör temsilcilerine “Türkiye’nin geleceğine en az artı bir istihdam sağlamaları” çağrısında bulundu.