KOSGEB’İN SIFIR FAİZLİ KREDİSİNDEN SİGORTACILAR DA YARARLANABİLECEK

KOSGEB’İN SIFIR FAİZLİ KREDİSİNDEN  SİGORTACILAR DA YARARLANABİLECEK
04.04.2017 12:57

KOSGEB’in KOBİ’lere vereceği 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi olanağından daha önceden başvuruda bulunmuş olmak kaydıyla sigorta acenteleri e aracıları da yararlanabilecekler. Bu konuda yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 2017 yılı için “yılda 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan ve ilgili yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birim” olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi olanağı tanınmıştı. Ancak, kredi verilecek işkolları arasında sigorta acenteleriyle aracılarının sayılmaması nedeniyle bu işkolundakiler faizsiz kredi olanağından yararlanamıyorlardı. Bakanlar Kurulu tarafından bu konuda yapılan düzenleme ile sigortacılar ve aracılarının da 50 bin liraya kadar faizsiz kredi olanağından yararlanabilmelerine olanak tanındı. Sigorta acentelerinin ve aracılarının faizsiz kredi olanağından yararlanabilmeleri için önceden başvuruda bulunmuş olmaları isteniyor.

KOSGEB’in KOBİ’lere sağlayacağı 50 bin liraya kadar faizsiz kredinin ilk iki ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli olmak üzere 36 ay vadeli olarak veriliyor. Kredi almak için teminat ve kefalet sıkıntısı çeken işletmelerin kefalet sorunlarını aşabilmeleri için Kredi Garanti Fonu A.Ş ve Türkiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği ile protokol yapmaları gerekiyor.

Ayrıca, KOSGEB’in faizsiz İşletme Kredisi desteğinden yararlanmak isteyenlerin kurumun veri tabanına kayıtlı olmaları ve 2015 yılı KOBİ beyannamesi onaylı olması gerekiyor. KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan ve yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL’nin altında olan ve 10 kişiden az çalışanı olan “mikro işletmeler” faizsiz kredi desteğinden öncelikli olarak yararlanabiliyorlar.

2016 yılında KOSGEB Sıfır Faiz İşletme Kredisi Faiz Desteği’ne başvuruda bulunmuş 24 bin 980 işletmeden söz konusu krediyi kullanacak KOSGEB tarafından destek ödemesi gerçekleştirilen işletmeler hariç olmak üzere, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan tüm işletmelerin tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmazken bunların önceki başvuruları geçerli sayılıyor.

MİTSO’DAN SİGORTACILARI DA FAİZSİZ KREDİ ÇAĞRISI

MİTSO, üyesi olan sigorta ve aracılarına çağrıda bulunarak yapılan düzenleme ile faizsiz kredi olanağından yararlanabileceklerini bildirdi. KOSGEB’in KOBİ’lere sağladığı faizsiz kredi verilecekler arasında sigortacılar ve aracılarının bulunmaması üzerine konunun, aralarında MİTSO’nun da bulunduğu odalar tarafından TOBB’a iletildiğini anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Odalarımızın TOBB kanalıyla yaptığı girişimler sonucunda konu ilgili bakanlıklara iletilmişti. TOBB’nin talebini haklı bulan Bakanlar Kurulu tarafından yapılan düzenleme ile sigorta acenteleri ve aracıları da faizsiz krediden yararlanmaya hak kazandılar. İlgili sigorta acenteleri ile aracılarını bu fırsattan yararlanabileceklerini hatırlatıyoruz” dedi.