MİLAS 3. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

06.08.2013 17:45

Milas 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Milas’ta, TARİŞ’in Hacıabdi Mahallesindeki pamuk depolama tesislerinde açılan fuar 4 Mart’a kadar açık kalacak. Fuara; Tekirdağ, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Çorum ve Ankara gibi uzak illerden de katılım olduğu bildirildi. Fuarda ürünlerini tanıtmak için stant açan 145 firma 400 farklı markalı ürünün tanıtımını yapıyor. Fuarın destekçi kuruluşlarından MİTSO da fuarda bir stant açtı.

Milas 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı törenle açıldı. Açılış törenine CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Muğla Valisi Fatih Şahin, Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile Milas’taki Meslek Odalarının başkanları ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas’ın bu yıl 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı gerçekleştirmekte olduğunu belirterek “Milas’ın hedefi artık uluslararası fuar düzenlemektir. Ancak bunun için mutlaka modern bir fuar alanı bulmalıyız” dedi. İsmail Atıcı üç yıldır fuarın düzenlenmesi için destek veren TARİŞ yönetimine de teşekkür etti.

Muğla Tarım İl Müdiresi Serpil Topal da Türkiye’de tarımın önemini vurgulayarak “Türkiye’nin 75 milyon nüfusun yanı sıra 36 milyon turisti de doyurmaktadır” dedi. Tarım ihtisas fuarlarının tarımsal üretimin artmasındaki önemine dikkat çeken Serpil Topal Muğla’da yılda 6 fuar düzenlenmekte olduğunu söyledi. Topal, son 10 yılda Muğla’da tarım ve hayvancılık üretiminin arttığını belirterek “Muğla’da son 10 yılda balık üretimi 10 bin tondan 72 bin tona çıkmıştır. Bunun da 22 bin tonu ihraç ediliyor. Muğla, Antalya’dan sonra en çok domates üretilen ikinci ildir. Muğla, Ege bölgesinin en çok narenciye üretilen ilidir. Aynı zamanda Muğla, Türkiye’nin en çok bal üretilen ilidir. Balıkesir ve Aydın’dan sonra yine Türkiye’nin en çok zeytinyağı üretilen üçüncü ili Muğla’dır. Tarım ve hayvancılık ürünlerinin artmasında kredilerin büyük önemi vardır” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise açılışta yaptığı konuşmada Milas olarak hedeflerinin bu fuarı uluslararası bir fuar haline dönüştürmek olduğunu belirterek “Uluslararası fuar olabilmek için ilk üç yıl ulusal düzeyde bir fuar gerçekleştirmiş olmak gerekiyor. Biz bu yıl 3. fuarımızı başarıyla gerçekleştiriyoruz. Gelecek yıl artık Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, uluslararası bir fuar şeklinde düzenlenecektir. Bunun için en kısa sürede modern bir fuar alanı oluşturmak zorundayız” dedi ve fuar için üç yıldır tesislerini açan TARİŞ yönetimine teşekkür etti.

Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı ise konuşmasında Milas fuarının tahmin edilenin çok üstünde bir başarıya ulaştığını belirterek “Biz başlangıçta fuar konusu önümüze geldiğinde MİTSO Başkanı Enver Bey ile fuarın bu kadar başarıl alacağını düşünmüyorduk. İlk yıl fuarı 200 bin kişi gezmişti. Geçen yıl da 180 bin kişi gezince fuarın kalıcı olacağı anlaşıldı. Artık Milas’ta yeni, büyük bir fuar alanına ihtiyaç var. Bu fuarın ilimizin tarımına büyük bir katkı sağladığını görüyorum. Bu fuar artık kalıcı bir hale gelmiştir” diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar ise ülke kalkınmasında tarımın önemini vurgulayarak yerli tohumlara sahip çıkılmasını istedi. Tolga Çandar “Ömrünün son yıllarında rahmetli Can Yücel’in en büyük çabası yerli tohumları korunması içindi. Ulusal tarım politikamız için yabancı tohumlara karşı çıkmalıyız. Üreticilere sürekli olarak üretimi arttırmaktan söz ediyorlar, tarım yapın, diyorlar. Üretici karşılığını almayınca tarım yapar mı? Zeytinyağı kaç yıl önce 7 lira idi. Şimdi 3 – 4 lira. Ürün para etmeyince üretici neden tarımla uğraşsın?” dedi.

Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla ilinin ülke ekonomisine 3 katrilyon TL. katkıda bulunduğunu belirterek bu rakamın 5 katrilyona çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Vali Şahin “Atatürk’ün kahvehanelerde oturmak yerine laboratuarlarda çalışmamızı istemişti. Oturduğumuz yerden üretim artmaz. Bunun için çok çalışmalıyız” diye konuştu ve fuara emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra Milas’ın Çomakdağ Kızılağaç Köyü Halkoyunları Ekibinin yaptığı gösterinin ardından Milas 3. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış kurdelesi Vali Fatih Şahin, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Eski Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna ile fuarı düzenleyen Expo-link fuarcılık yöneticisi Zeki Erdoğan tarafından birlikte kesilerek açılış yapıldı. Muğla Valisi Şahin ve beraberindekiler daha sonra fuardaki tüm stantları ziyaret ederek başarılar dilediler.

Üç yıldır Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın organizasyonunun gerçekleştiren Expo-link Fuarcılık Yöneticisi Zeki Erdoğan ise bu yıl fuara Tekirdağ, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Çorum, Ankara gibi uzak illerden toplam 145 firmanın katıldığın bildirdi. Zeki Erdoğan bu firmaların fuarda açtıkları stantlarda 400 farklı markalı ürün pazarladıklarını anlatarak “Çorum’dan, İstanbul’dan arıcılar geldiler ve fuarda stant açtılar. Ancak Milaslı arıcılar fuara katılmadılar. Bununla birlikte fuarımız geçen yıllardan edindiği deneyimle oldukça başarılı geçiyor” diye konuştu.