DOLAR
35,6504
EURO
37,2963
ALTIN
3.150,00
BIST
10.006,61










Milas, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Fuarı İle Coştu

Milas, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Fuarı İle Coştu
06.08.2013 17:30
0
A+
A-

Milas’ta ilk kez düzenlenen ve açılışına Muğla milletvekillerinin yanı sıra Kazakistan Büyükelçisi Amreyev’in de katıldığı 1. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı dört gün içinde200 bin kişi ziyaret etti. Fuara katılan 142 üretici firma ve kuruluş 30’dan çok farklı ürün ve hizmetin tanıtımını yaptı.
Milas’ta ilk kez düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı çok büyük bir ilgi gördü. Tekirdağ’dan Gaziantep’e kadar yurdun dört bir yanındın 142 firma ve kuruluşun katılarak 30’dan çok farklı ürününü sergilediği fuarı200 bin kişi ziyaret etti. Çok çeşitli tarım makineleri, alet ve edevatının satışının yapıldığı fuarda birçok firma daha ilk iki gün içinde sergiledikleri ürünleri satıp bitirerek diğer günlerde adeta yok sattı.

Expolink Fuarcılık Kuruluşu tarafından düzenlenen ve Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Milas Ziraat Odası ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde, 20 kuruluşun desteğiyle gerçekleştirilen fuarda, 142 firma ve kuruluş 30’dan çok ürün ve hizmetin tanıtımını yaptı. Tariş’in Balçık mevkiindeki pamuk çırçır tesislerinde düzenlenen Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilk günkü açılış törenine Muğla Milletvekilleri Dr. Mehmet Nil Hıdır (AKP), Fevzi Topuz (CHP), Dr. Ali Arslan (CHP), Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Bagdad Areyev de katıldılar. Türk Halk Müziği sanatçısı Tolga ÇANDAR, fuarın açılış töreninde mini bir dinleti sunarken dört gün süren fuara katılan birçok firma sergilediği ürünlerin tümünü, fuarın daha ilk iki günü içinde satıp bitirdi. Fuara, Milas’ın köylerinin yanı sıra Muğla’nın diğer ilçeleriyle komşu illerin birçok ilçesinden gelen 200 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Fuarın gördüğü büyük ilgi başta fuarın düzenleyicisi Expolink Fuarcılık kuruluşu yetkililerini çok şaşırtırken fuara ana sponsor olan Milas Belediyesi, Milas Ziraat Odası ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerini de çok sevindirdi. Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan memnuniyetini dile getirirken “Biz başlangıçta 100 firma katılırsa iyi olur diye düşünmüştük ama katılımcı firma ve kuruluş sayısı 142’ı buldu. Gelen ziyaretçi ve yapılan alışveriş miktarı her türlü tahminin çok üstünde geçti. Burada gördüğümüz manzara fuar için Milas’ı tercih etmemizin ne kadar isabetli olduğunu gösterdi. Bu fuar Güney Ege’nin en büyük fuarı olacak” diye konuştu.

Fuarın düzenlenmesinde öncülük yapan kuruluşlardan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise konuşmasında fuarın düzenlendiği alanın Tariş’in pamuk depolarının ve çırçır fabrikalarının bulunduğu bir alan olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;
“Muğla sadece bir turizm kenti değildir. Aynı zamanda bir tarım kentidir. Tarım, turizmin engeli veya alternatifi bir sektör değil tam tersine tarım ve turizm birbirinin destekçisi sektörlerdir. Fuar alanının kurulduğu bu alanda daha düne kadar Milas’ta üretilen pamuklar depolanır ve işlenirdi. İçeride 51 çırçır makinesi vardı. Pamukçular ürününü teslim edebilmek için traktörlerinin üstünde günlerce kuyrukta beklerdi. Milas’ın pamuk rekoltesi 17 bin ton idi. Bugün ise Milas’ta ekilen 52 bin dekar pamuk alanı 3 bin 500 dekara düşmüş durumda. Tütün ise tümüyle bitti. Tarımın böylesine bitirildiği bir dönemde biz burada tarım fuarı açıyoruz. Bu kötü manzaraya rağmen üreticimizin fuara gösterdiği ilgi, içindeki tarım aşkının henüz ölmediğini gösteriyor. Bugün için hükümet pamuğa 42 kuruş prim vereceğini açıkladı. Bu prim yetersizdir. Eğer prim 60 kuruşa çıkarılırsa bu topraklarda pamuk üretimi yeniden şahlanır.”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın konuşması fuar açılışına katılan binlerce üretici tarafından büyük bir destek alırken Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da bundan sonra da fuara her türlü desteği vereceklerini söyledi. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise fuarın Milas için çok büyük bir kazanç olduğunu vurguladı.

Fuarda ürünlerini sergileyen kuruluşların temsilcileri ise Milas’taki fuarda hiç ummadıkları bir ölçüde çok büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını belirterek “Bir ilçede, hatta birçok ilde böyle bir fuarın ancak 5 – 6 yılda ulaşabileceği ilgiye bu fuar daha ilk günden ulaştı. Bu, çok büyük bir başarı. İyi ki gelmişiz. Daha şimdiden gelecek yılki fuar için yerimizi ayırtacağız. Sergilediğimiz ürünlerin bir çoğu daha ilk günden satılıp bitti. Sonra yok sattık” diye konuştular.

SAKARYA OKULUNUN KÜLTÜR ELÇİSİ ÖĞRENCİLERİ FUARA RENK KATTILAR

ÇEKÜL VAKFI ile Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin birlikte gerçekleştirdikleri “Kültür Elçileri Eğitim Programı” kapsamında ilçemizde düzenlenen eğitim çalışmasını başarıyla tamamlayan Sakarya İlköğretim Okulu’nun 6. sınıflarından 22 öğrenci, eğitim çalışması süresince kendilerin yaptıkları çeşitli resim ve el işlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda açtıkları bir sitede sergilediler. Fuarı ziyaret edenlerin içten ilgisiyle karşılaşan “Milaslı Kültür Elçileri”nin sergisi ziyaretçilerden bol bol övgü aldı. Fuar boyunca tam gün nöbet tutarcasına sergilerini açan ve ziyaretçilerini karşılayan Sakarya Okulunun sempatik “Kültür Elçileri” gördükleri ilgiden son derecede memnun kaldılar.

KARACAHİSAR HALILALARI DA FUARDAYDI

Halılarıyla ünlü köylerimizden Karacahisar da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda halılarını sergiledi. Kurdukları bir halı tezgahında halı dokunuşunu da canlı olarak sergileyen Karacahisarlılar fuara ayrı bir renk kattılar. Aynı zamanda Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın da köyü olan Karacahisarlılar, diğer halıcı köylerimiz arasında fuarda sergi açan ilk ve tek halıcı köyü olmanın da ayrıcalığını yaşadılar.

BAFA BELEDİYESİ EN RENKLİ BELDE BELEDİYESİ OLDU

Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Milas’ın 5 beldesinden yalnızca Bafa ve Güllük Belediyeleri stant açarak beldelerinin tanıtımını yaptılar. Güllük Belediyesi, standında yalnızca fotoğraflarla ve broşürlerle beldelerinin tanıtımını yaparlarken Bafa Belediyesi oldukça geniş bir alanı kullandığı fuara ayrı bir renk kattı. Stantlarını, Bafa’nın kendi ürünü zeytinyağı, zeytinyağı sabunları ve çeşitli zeytinlerle donatan Bafalılar ayrıca yörelerinde yapılan turşu, nar ekşisi gibi ürünleri de sergilediler, Başlarına defne yapraklarından taçlar takan Bafalı genç kızlar, Ay tanrıçası Selene’nin kızları gibiydiler. Selene’nin kızları stantlarını ziyaret edenlere zeytin kolonyası ikram ederken bu farklı kolonya ile ilk kez Bafa standında tanışan ziyaretçilere de bol bol kolonya satmayı bildiler. “Tanrıların Aynası Bafa”nın güzelliklerini fotoğraflarla da tanıtan Bafalılar ayrıca stantlarında yaptıkları lezzetli saç börekleriyle, fuarı gezenlerin karınlarını da doyurdular.