Milas Güney Ege 11. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda… EL EMEĞİ, GÖZ NURU MİLAS HALILARINI SERGİLEDİLER
*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Milas’ta el halıcılığını yeniden canlandıracağız” dedi.
Milas’ta bu yıl 11’incisi düzenlenen Güney Ege Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda, Balcılar mahallesinin halıcı kadınları el emeği, göz nuru Milas halılarını sergileyerek satışa sundular.
Milas yöresinde yüzlerce yıldır geleneksel bir el ürünü olarak dokunan ve Avrupa ülkeleriyle ABD’ye ihraç edilen ancak son yıllarda değişen moda anlayışıyla birlikte makine halılarının ucuzluğu nedeniyle giderek alıcı bulamaz hale gelen Milas el halıları, Milas Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle yeniden can buluyor. MİTSO’nun Milas el halılarına coğrafi işaret almasından sonra yörede el halıcılığını yeniden canlandırmak için girişler başlatılmıştı. MİTSO; Milas Kaymakamlığı, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ve İŞKUR işbirliğinde Milas’ın halıcı köylerinden Balcılar’da, halıların coğrafi işaret standartlarında dokunmasını sağlamak için kurs düzenlenmiş ve kursta, kullanılan halı ipleri MİTSO tarafından ücretsiz olarak sağlanmıştı. MİTSO’nun bu girişimleri, Balcılar’da depolara atılmış olan halı tezgahlarının yeniden kurulmasını sağlamış ve kadınlar yeniden Milas halıları dokumaya başlamışlardı. MİTSO’nun davetiyle Balcılar’daki halıcı kadınlar dokudukları Milas halılarını 11. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarındaki MİTSO standında görücüye çıkardılar.Fuar boyunca yoğun ilgi gören Milas halılarından çoğu alıcı buldu.
Balcılar mahallesi muhtarı Mesut Esmer, mahallelerinde halı tezgahlarının bozulup depolara atıldığını ancak MİTSO’nun girişimleri sonrasında tezgahların yeniden kurulup kadınların halı dokumaya başladığını belirterek “Mahallemizde halıcılık adeta ölmüştü. MİTSO sayesinde yeniden dirildi. Kadınlarımız yeniden tezgah başına döndüler. MİTSO ve Başkanı Sayın Reşit Özer, dokunan halıların satışına da yardımcı oluyor. Kendisine mahallemiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, yüzlerce yıllık bir gelenek olan Milas el halıcılığını yeniden canlandırmak ve yeniden yörenin önemli bir ihraç ürünü haline dönüştürmek için çalıştıklarını belirterek “Bunu, ancak aslına uygun, coğrafi işaret standartlarında halılar dokuyarak sağlayabiliriz. Bu amaçla Balcılar mahallemizde Kaymakamlık, Halk Eğitimi, Meslek Yüksekokulu ve İŞKUR işbirliğinde bir kurs açtık. Hedefimiz diğer halıcı mahallelerimizde de bu kursları açmak” dedi. Balcılar mahallesinde açılan kurstan sonra yeniden evlerinde tezgahlarını kurup halı dokumaya başlayan kadınların dokudukları Milas el halılarının satışında da yardımcı olduklarını anlatan Reşit Özer, “Balcılar’daki halıcı kadınları Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarındaki standımıza davet ettik. Onlar da dokudukları halılarını getirip sergilediler. Fuar boyunca halılar çok ilgi gördü. Birçoğu satıldı. Milas’ta el halıcılığını yeniden canlandıracağız” diye konuştu.