Milas Yağlı Zeytininden sonra Milas Tepsi Böreği için de resmi başvuru yapıldı. MİTSO’NUN TEPSİ BÖREĞİ İÇİN C.İ BAŞVURUSU TÜRK PATENT KURUMUNDA
* MİTSO, geçen hafta Milas Yağlı Zeytini için Türk Patent ve Markalar Kurumu’na resmi başvurusunu yapmıştı. MİTSO şimdi de Milas Tepsi Böreği için resmi başvuruda bulundu.
*Daha önce Milas zeytinyağı için coğrafi işaret alma başarısı gösteren MİTSO, yağlı zeytin ve tepsi böreği için de coğrafi işaret alırsa, daha önce Sümerbank tarafından coğrafi işareti alınan Milas halılarıyla birlikte Milas’ın coğrafi işaretli ürün sayısı dörde çıkacak.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas zeytinyağı için coğrafi işaret aldıktan sonra ikinci coğrafi işaret başvurusunu geçen hafta Milas yağlı zeytini için Türk Patent ve Markalar Kurumu’na yapmıştı. MİTSO şimdi de Milas’ın geleneksel lezzetlerinden tepsi böreği için resmi başvuruda bulundu. MİTSO adına başvuru belgesi Destek Patent firması tarafından Türk Patent ve Markalar Kurumu’na teslim edildi.
MİTSO’nun Milas tepsi böreği için yaptığı resmi başvurusu C2017/231 başvuru numarası ve 5729554 koduyla Türk Patent ve Markalar Kurumu’nun kaydına girmiş oldu. Yapılacak incelemeden sonra Milas yağlı zeytini ve Milas tepsi böreğine de coğrafi işaret alınması durumunda MİTSO’nun sahip olduğu coğrafi işaretli ürün sayısı üçe, Sümerbank tarafından 1996 yılında coğrafi işareti alınmış olan Milas halılarıyla birlikte Milas’ın coğrafi işaretli ürün sayısı dörde çıkacak.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yağlı zeytinden sonra tepsi böreği için de Destek Patent firması tarafında Türk Paten ve Markalar Kumu’na resmi başvurunun yapıldığını söyledi. Reşit Özer, hem Milas yağlı zeytini hem de Milas tepsi böreği için yapılacak incelemeden sonra Türk Patent ve Markalar Kurumu tarafından başvuru dosyalarının inceleneceğini bir eksiklik saptanırsa bunun giderilmesi için üç aylık süre tanınacağını, eksiklik saptanmazsa veya saptanan eksiklik giderilirse coğrafi işaret alınmak istenen ürünlerin Resmi Gazete’de, yüksek tirajlı bir gazetede ve bir yerel gazetede ilan edilerek askıya çıkarılacağını belirterek “Eğer 6 aylık ilan süresi içinde bir itiraz gelmez ise coğrafi işaret başvurularımız kesinleşmiş olacak. Biz bu süreci başarıyla geçeceğimizi umuyoruz. Hem tepsi böreğimiz için hem yağlı zeytinimiz için coğrafi işaret alındığında MİTSO’nun üç, Milas halılarıyla birlikte Milas’ın ise dört ürünü coğrafi işaretli olacak. Bu Milas için büyük bir gurur kaynağı diye düşünüyoruz. Ayrıca gelecek yıl da bazı Milas yöresel ürünleri için coğrafi işaret başvurularımız olacak” diye konuştu. Milas yağlı zeytini ve tepsi böreğinin yaygın bir şekilde pazara yönelik üretilmediğine dikkat çeken “Eğer tepsi böreğine coğrafi işaret almayı başarırsak tanınırlığını arttırmış olacağız. Bugün sadece Milas içinde bazı fırınlarda üretilip yerel üreticiye satılabilen Milas tepsi böreğinin önü açılacak. Seri üretime geçip tüm Türkiye pazarına sunmak mümkün olacak. Bu da Milas için yeni bir gelir kapısı olacak. Aynı durum Milas yağlı zeytini için de geçerli. Milas yağlı zeytinini de yaygın ve markalı üretime geçirip tüm Türkiye’ye hatta yurt dışına pazarlama olanağımız doğacak” diye konuştu.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bir süre önce Milas zeytinyağı için AB’den de coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunduklarını hatırlatarak “Zeytinyağı için Türkiye’den AB’ye ilk ve tek coğrafi işaret başvurusunu MİTSO yaptı. AB’den coğrafi işaret almayı başarırsak, yöremizin zeytinyağının AB pazarına kolayca girmesini sağlamış olacağız. Bu da Milas ekonomisine ciddi oranda bir girdi getirecek” dedi.