MİTSO İYİ PARTİDE… “ŞİMDİ İŞİMİZ DAHA DA ZORLAŞTI!”

20.01.2021 20:50

Milas Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti alınması üzerine TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmayla MİTSO’yu ve Milaslı zeytinyağı üreticilerini kutlayan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun‘u ziyaret ederek Genel Kuruldaki konuşması için teşekkür ettiler. İYİ Parti Milletvekili Ergun da Oda yöneticilerine teşekkür ederek “AB coğrafi işareti zeytinyağı üreticileri için gerçekten bir moral oldu. Fakat şimdi işimiz daha da zorlaştı. Bundan sonra zeytinyağımızı AB standartlarında üretmek zorundayız. Bunun için vatandaşların bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi.

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit ÖzerİYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun‘u partinin Milas ilçe merkezinde ziyaret ettiler. Yüksel ve Özer, Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti alınması nedeniyle Metin Ergun‘un TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşması için teşekkür ettiler.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, MİTSO yöneticilerini Milas zeytinyağına AB coğrafi işaretinin alınması nedeniyle kutladı ve “Sizlere teşekkür ediyorum. Çok önemli bir işi başardınız. AB coğrafi işareti, zeytinyağı üreticileri için de gerçekten bir moral oldu. Fakat, şimdi işimiz daha da zorlaştı. Zeytinyağımızı AB coğrafi işareti standartlarında üretmemiz gerekiyor. bunun için vatandaşların bilgilendirilmesi gerekiyor. Üreticileri şuurlandırarak kaliteyi korumak önemli. Özellikle zeytin ağaçlarında görülen hastalıklarla mücadele etmeliyiz. Organik zeytinyağı üretimine önem vermeliyiz. Çok marka yerine bilinen, tanınan bir marka olarak pazara girmek gerekiyor. Bunun için üreticiler bir araya gelmeli. Bu bir şirket  olabilir veya bir kooperatif olabilir. AB standartlarında zeytinyağı üreterek bilinen, tanınan bir marka oluşturup pazara güçlü bir şekilde girilmeli. Ayrıca zeytinyağını mutlaka turizmle buluşturmalıyız. Nasıl ki, Fransa’ya, İtalya’ya gelen turistler oradan ayrılırken oranın birer şişe şarabını, peynirini alıp ayrılıyorsa bizim bölgemize gelen turistler de birer şişe Milas zeytinyağı alıp ülkelerine dönmeli. Ayrıca bölgemize memecik türü dışında başka zeytin fidanlarının girişi de önlenmeli. Bunu sağlamalıyız. Bu konuda bana ne düşüyorsa yapmaya hazırım” dedi.

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel de zeytinyağı imalatından sonraki aşamaya dikkat çekerek “Zeytinyağının imalattan sonra kalitesinin korunması lazım. Bunun için mutlaka lisanslı depoculuk sistemi oluşturmamız gerekiyor. Zeytinyağının hava almayan, ışık görmeyen krom tanklar içinde saklanması gerekiyor. Bunu ancak lisanslı depoculuk sistemi ile yapabiliriz. Lisanslı depoculuk sisteminin kurulması desteklenmeli” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise konuşmasında Milas zeytinyağının AB coğrafi işareti alınmasıyla birlikte yöre ekonomisine  yaklaşık 150 – 200 milyon TL dolayında ek bir girdi olacağını belirterek “Biz de zeytinyağımızın AB standartlarında üretilmesi için çalışacağız. Yakında yağlı zeytinimize de AB’den coğrafi işaret alacağız. Başvurumuzu yaptık. Yazışmalar devam ediyor. Milas zeytinyağının bundan sora sağlıklı ambalajlar içinde, sağlıklı ortamlarda satılmasını istiyoruz. Bunun için mutlaka markalı ve coğrafi işaretli zeytinyağlarının, yerel ürünlerimizin satışının yapılacağı satış yerleri oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda belediyelerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu. Reşit Özer daha sonra İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun‘a AB coğrafi işaretli zeytinyağı ile AB’ye coğrafi işaret başvurusunda bulunulmuş Milas yağlı zeytini armağan etti.