DOLAR
35,6509
EURO
37,2097
ALTIN
3.154,63
BIST
10.039,97










MİTSO MART – 2013 ÇALIŞMALARI

MİTSO MART  –  2013 ÇALIŞMALARI
06.08.2013 18:00
0
A+
A-

3 – 4 Mart 2013 MİLAS 4. GIDA, TARİM VE HAYVANCILIK FUARI DÜZENLENDİ
137 firmanın katıldığı fuarı 100 binden çok kişi ziyaret ederken Milas’tan sadece 7 firma stant açtı.

İlki 2010 yılında yapılan Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın dördüncüsü de büyük bir başarıyla yapıldı. 3 Mart günü yapılan açılış törenine; CHP Muğla Milletvekilleri Tolga Çandar, Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, Muğla Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış ve kalabalık bir topluluk katıldı. Fuarda bu yıl da yine Milaslı firma sayısının azlığı ve ilgisizliği dikkat çekti. Fuarda yalnızca 7 Milaslı firma stant açtı.

7 Mart 2013 – MİTSO’DAN MUĞLA TEKNOPARKINA DESTEK SÖZÜ

2001 yılında çıkarılan bir yasayla tüm illerde teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulması kararlaştırılmıştı. Yasanın çıkmasından yaklaşık 10 yıl sonra Muğla’da da bir TEKNOPARK kurmak amacıyla aralarında Valilik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla, Milas, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odaları, Bodrum, Marmaris Ticaret Odaları’nın da bulunduğu 27 kuruluş bir araya gelerek bir protokol imzalamışlardı. Muğla’da TEKNOPARK kurulması için oluşturulan kurulun sekretaryasını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi üstlenmişti.

Muğla TEKNOPARK oluşumu için görüşmelerde bulunmak üzere Milas’a gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği ve İnovasyon Merkezi (USİM) Koordinatörü Öğretim Görevlisi Filiz Öner ile aynı bölümden Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nureddin Öner MİTSO’yu ziyaret ederek TEKNOPARK oluşumu için görüş alışverişinde bulundular. MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna ile görüşerek Milas’ın tarımsal ekonomisi ve öncelikleri hakkında bilgi alan konuklar TAKNOPARK’ların amacının üniversite – sanayi işbirliğinde bilgi üretmek olduğunu ve Muğla’da da bu oluşumu bir an önce hayata geçirmeyi amaçladıklarını söylediler.

11 Mart 2013 – Milas Meslek Odalarıyla ortak basın açıklaması yaparak

“BÖLGE TRAFİK’İN BODRUM’A TAŞINMASINI İSTEMİYORUZ” dedik.

Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’nin Bodrum’a taşınması için girişimlerin sürdürüldüğünü öğrendik. Buna göre; Milas ve Bodrum Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirlikleri birleştirilerek faaliyetlerinin tek şube halinde, Bodrum – Güvercinlik’in Sıralık mevkiindeki binada devam etmesi planlanıyordu. Bunun üzerine; MİTSO, Şoförler Odası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gıda Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası, Bakkallar ve Bayiler Odası olarak bir araya geldik ve konuyu değerlendirdik.

Milas ve Bodrum Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinin Bodrum’da tek şube şeklinde birleştirilmesi ve hizmetini Bodrum’dan yürütmesi hakkındaki ilgili makamdan gelen teklif yazısı, Muğla Valiliği oluru ile ilgili Genel Müdürlük ve İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulmuş bulunan Bölge Trafik’in Bodrum’a taşınmasının Milaslıların zararına olacağı konusunda görüş birliğine vardık.

Milas ve Bodrum Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinin Bodrum’da tek şube olarak birleştirilmesiyle ortaya çıkacak sakıncaları şöyle sıraladık:

48 bin kayıtlı taşıtın bulunduğu, hafif hasarlılar hariç yılda ortalama 250 kazanın olduğu, günlük 750’si ağır tonajlı kamyon olmak üzere 15 bin taşıtın gelip geçtiği Milas’ı ve Milaslı taşıt sahiplerini çok olumsuz şekilde etkileyecektir.

Ayrıca Milas ve Bodrum Trafik Denetleme’nin tek şube haline getirilmesiyle birlikte 48 bin taşıtın kayıtlı olduğu Milas ve yaklaşık 50 bin taşıtın kayıtlı olduğu Bodrum’un toplam 100 bin taşıtlık iş yükü tek bir şubenin üzerine yüklenmiş olacaktır. Üstelik Milas’taki Bölge Trafik hizmet binasının fiziki koşullarına göre taşınmak istenilen Bodrum’daki hizmet binasının fiziki koşulları çok yetersizdir. Bu durumda işler yavaşlayacak, gecikecek ve sonuçta hem Milaslı, hem de Bodrumlu yaklaşık 100 bin taşıt sahibi mağdur olacaktır.

Belirlediğimiz sakıncaları ortak bir basın açıklaması haline getirerek kamuoyu ile paylaştık.

26 Mart 2013 – MUĞLA VALİLİĞİ’NDEN BÖLGE TRAFİK AÇIKLAMASI GELDİ

Konuya ilişkin Muğla Valiliğinden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver TUNA’ya telefonla bir bilgilendirme yapıldı. Muğla Valiliği Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre Milas Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğinin, yapılacak inşaat çalışmasının ardından yeniden Milas’a döneceği ve faaliyetini yine Milas’tan sürdüreceği belirtildi. Biz bu konuda Sayın Muğla Valimiz adına yapılan açıklamayı kabul etmek durumundayız. Fakat yine de dileğimiz Milas ile Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğinin ayrılığının çok kısa sürmesidir. Yoksa basın açıklamamızda da dile getirdiğimiz gibi pek çok açıdan Milaslılar zarar görecektir.

20 Mart 2013 – MİTSO – ABİGEM İŞBİRLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ SEMİNERİ DÜZENLEDİK :

20.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyerlerinde iş güvenliği eğitiminin zorunlu hale getirilmesi üzerine MİTSO, ABİGEM’in Denizli Şubesi ile işbirliği yaparak üyelerine ve çalışanlara yönelik bir eğitim semineri düzenledi. MİTSO’nun Avrupa Birliği Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) Denizli Şubesi’nin işbirliğinde düzenlenen eğitim seminerine 118 işveren, işyeri yöneticisi ve işçi katıldı. Seminer sonunda işyeri sağlığı ve güvenliği sınavı yapıldı. Semineri ABİGEM Denizli Şubesi’nden Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Nadir Savaş Öter sundu.

23 – 24 Mart 2013 : MİTSO’NUN MART AYI SATRANÇ TURNUVASI YAPILDI;

Satrançta Mart ayının en iyisi; Koray İbrahim ATABEY oldu.

MİTSO’nun Türkiye Satranç Federasyonu Milas İlçe Temsilciliği’nin işbirliğinde her ay geleneksel olarak düzenlenmekte olan “Milas’ın En İyileri Satranç Turnuvası”nda Mart ayının en iyi satranççısı Koray İbrahim Atabey oldu. Türkiye Satranç Federasyonu Milas İlçe Temsilcisi ve Hakemi Elif Vildan Altunbozar’nı yönetiminde ve hakemliğinde yapılan turnuvada ilk altı dereceye giren satranç sporcuları MİTSO tarafından birer madalya ile ödüllendirildiler.

27 Mart 2013 – MİTSO KAYITLARI “MERSİS” SİSTEMİNE GİRDİ

*MİTSO’da üye kayıtları ve sicil işlemleri 27 Mart 2013 tarihinden başlayarak Merkezi Sicil Kayıt Sistemi – MERSİS’e uygun olarak yapılmaya başlandı. Eski üyelik kayıtlarının da kısa süre içinde MERSİS’e uygun hale getirilmesi gerekiyor.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilgilerin tek noktan sunulmasını ve sisteme dahil kişilere ait bilgilerin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesini sağlayan ve sistemde tutulan bilgilerin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini amaçlayan MERSİS sistemine MİTSO da katıldı. MİTSO’da kayıtlar ve sicil işlemleri 27 Mart 2013 Çarşamba gününden başlayarak yeni sisteme uygun olarak yapılmaya başlandı. MİTSO’nun da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi – MERSİS’e katılmasıyla birlikte oda üyelerinin tescil işlemlerinde, MERSİS uygulamasında gerekli olan e-imza edinmeleri gerekiyor.

MİTSO’DA YOĞUN EĞİTİM PROGRAMI

Oda üyelerimize, personelimize ve Milaslılara, çağın gerektirdiği bilgi donanımını kazandırmak, yeni getirilen yasal düzenlemelerden haberdar ederek gereken bilgilendirmelerde bulunmak amacıyla MİTSO olarak yoğun bir eğitim çalışması sürdürülüyor. TOBB, GEKA veya ABİGEM gibi kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının en yoğun yaşandığı hafta, Mart ayının son haftası oldu. 25 – 29 Mart tarihleri arasında Odamızın Ticaret Sicil Müdürü ve Akreditasyon Sorumlusu Zuhal Ören ve Ticaret Sicil Müdür Yardımcısı Aslı Yalçın, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi – MERSİS ile ilgili olarak Muğla’da bir günlük eğitim çalışmasına katıldılar. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen eğitim Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen bir uzman tarafından verildi.
Bu hafta içinde, GEKA’nın sağladığı desteklerle ilgili olarak Muğla’da yapılan Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek Programları bilgilendirme toplantısına Odamızın Projeler Sorumlusu Gülay Aytaç katıldı.
Yine bu hafta, Kredi Kayıt Bürosu ile TOBB arasında yapılan protokol gereğince Muğla’da kredi bilgilendirmesi konusunda bir eğitim semineri düzenlendi. MUTSO’da yapılan ve bir gün süren seminere Odamız personelinden Volkan Tosun katıldı.
Bugün de Odamız Ticaret Sicil Müdürü ve Akreditasyon Sorumlusu Zuhal Ören ve Ticaret Sicil Müdür Yardımcısı Aslı Yalçın MERSİS projesi kapsamında Ankara’da TOBB tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek eğitim çalışmasına katılmak üzere Ankara’ya gittiler.
Yine bugün Odamızda üyelerimize ve personelimize yönelik “Müşteri Memnuniyeti Eğitimi sürdürülüyor. Yaklışık 6 saat sürecek olan bu eğitim de MİTSO ile ABİGEM işbirliğinde sürdürülüyor.

MİTSO’DAN DUYURU : SANAYİ İŞLETMELERİNİN DİKKATİNE !

Sanayi Sicil Belgeli İşletmelerin Yıllık İşletme Cetvelini 30.04.2013 yılına kadar Sanayi İl Müdürlüğüne teslim etmeleri önemle duyurulur…

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ve İl Müdürlüğünce Sanayi Sicil Belgesi düzenlenen sanayi kuruluşlarının aynı kanunun 5. maddesi gereğince belgelerini hangi tarihte alırlarsa alsınlar mutlaka her yılın ilk dört ayı içerisinde “Yıllık İşletme Cetveli” verme ve her iki yılda bir belgelerini vize yaptırma mecburiyeti bulunmaktadır.

06.05.2005 tarih ve 25100 sayılı Resmi gazetede yayımlanan bazı kanunlardaki cezaların idari para cezasına dönüştürülmesine dair kanunun 1 inci maddesinin 19.fıkrası gereği; ”Sanayi İşletmelerini, Sanayi Sicile tescil ettirmeyenlere, Sanayi Sicil Belgelerinde beyannamelerdeki değişiklikleri kapanma, faaliyete geçme hallerini zamanında ilgili mercilere bildirmeyenler veya Yıllık İşletme Cetvelini zamanında İl Müdürlüğüne vermeyenlere para cezası uygulanır” denilmektedir.

Yıllık İşletme cetvelini 30.04.2013 tarihine kadar Sanayi İl Müdürlüğüne ulaştırmayanlara para cezası uygulanacaktır. (2013 yılı için belirlenen idari para cezası 731.00 TL. dir.) Bu nedenle Sanayi Sicile kayıtlı firmaların en geç 30.04.2013 tarihine kadar Yıllık İşletme Cetvellerini İl Müdürlüğüne veya http://www.sanayi.gov.tr web adresine vermeleri, vize süresidolanların vizelerini yaptırmaları gerekmektedir.