DOLAR
32,5861
EURO
34,7910
ALTIN
2.509,72
BIST
9.693,46










MİTSO MECLİSİ, UN VE YEM SANAYİ ÜRÜNLERİ İÇİN FİRE VE ZAYİAT ORANLARINI BELİRLEDİ

MİTSO MECLİSİ,  UN VE YEM SANAYİ ÜRÜNLERİ İÇİN FİRE VE ZAYİAT ORANLARINI BELİRLEDİ
01.02.2018 15:40
0
A+
A-

*MİTSO’nun Ocak ayı olağan meclis toplantısında bir önceki ayın kati mizanı da oylamaya katılan üyelerin oybirliği ile kabul edildi.

 

            Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ocak ayı olağan meclis toplantısında un ve yem sanayindeki hammaddelerin fire ve zayiat oranları belirlendi.

            MİTSO, yeni yılın ilk meclis toplantısını yaptı. Mustafa Yüksel’in başkanlığında toplanan MİTSO Meclisi, gündemin ilk maddesinde yer alan Aralık ayı kati mizanını görüştü ve oylamaya katılan üyelerinin oybirliği ile mizan kabul edildi.

            Gündemin ikinci maddesinde yer alan yem sanayinde kullanılan hububat ve diğer malzemelerle ilgili fire ve zayiat oranlarının görüşülmesinde, yem yapımında kullanılan çeşitli hububatlar, kepekler, küspeler, bakliyat, hayvansal maddeler ve diğer maddelerle ilgili sevk zayiatı, ambar firesi, öğütme zayiatı ve toplam zayiat oranları yeniden belirlendi. Fire ve zayiat oranları buğday, arpa, yulaf, çavdarda yüzde 3, mısır, darı ve çeltikte yüzde 5 olarak belirlenirken ince kepek, razmol ve bonkalitede yüzde 4, kaba kepekte 3.5, pamuk, ayçiçeği ve soya kepeklerinde yüzde 4, mısır özü küspesinde yüzde 3,5 olarak kabul edildi. Fiğ, keten ve yonca tohumu ile baklanın fire ve zayiat oranları yüzde 5,5 olarak saptandı. Et, kemik, balık ve kan unlarında ise fire ve zayiat oranı yüzde 3 oldu.

            Meclis gündeminin ardından söz alan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, son bir aylık dönemde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Reşit Özer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan 2019 yılı içinde Milas’a bir okul yaptıracağı sözünü aldığını belirterek “Yapılacak okulun ne okulu olacağına ilişkin araştırmalarımız sürüyor. Bu konuda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile de görüşerek Milas’a ikinci bir fakülte kazandırılması için de görüşme yapacağız. Yapılacak okulun ne okulu olacağına karar verdikten sonra talebimizi TOBB’ne ileteceğiz” diye konuştu.

            Reşit Özer konuşmasının devamında yıllardır çözümlenemeyen Muğla ilinde üretilmekte olan çam balına coğrafi işaret alınması konusunda uzlaştırıcı bir rol üstelenerek sorunu çözdüklerini belirterek “Yıllardır Marmaris ve Muğla arasında çam balı konusunda bir çekişme yaşanıyordu. Muğla’da en çok çam balı üreten ilçe olarak bir araya girdik ve ilimizde üretilmekte olan çam balının ilimizin adıyla “Muğla çam balı” olarak coğrafi işaret alınması için uzlaşma sağladık. Bunun için Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanı ile de görüşerek kararımızı ilettik. Sonuçta çok kısa bir süre içinde Muğla çam balına coğrafi işaret alınacak” dedi.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Katar iş gezisi hakkında da Meclis üyelerine bilgi verdi. Özer, Katar dönüşünde bir firmadan Milas ürünleri için talep geldiğini belirterek “Markalı zeytinyağı üreticilerimizi odamıza davet ettik. Şimdi onlar ihracat kapasiteleri ile ihracat fiyatlarını bize bildirecek ve biz de Katar’a göndereceğiz. Milas’ın önüne güzel bir ihracat fırsatı doğdu. Bu fırsatı iyi bir şekilde değerlendirmek için gayret ediyoruz” dedi.