Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı’nda açılış için hazırlıklar tamam. MİTSO – MİLAS MÜZESİ İŞBİRLİĞİNDE ARKEOLOJİ KONFERANSLARI DÜZENLENECEK

09.02.2018 14:12

*”Arkeolojide yüzyılın buluşu” olarak nitelendirilen ve UNESCO tarafından “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alınan Uzunyuva Arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı’nın ziyarete açılması için hazırlıklar tamamlandı.

*Uuzunyuva’nın ziyarete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığından açılış tarihi bekleniyor.

*MİTSO ile Milas Müzesi, arkeoloji konferansları dizisi başlatıyor.

Milas’ın Uzunyuva Arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı’nın ziyaretlere açılması için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Açılış için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelecek açılış tarihi bekleniyor. MİTSO, Uzunyuva arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı’nın ziyarete açılması için her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi. Öte yandan MİTSO ile Milas Müzesi Müdürlüğü işbirliğinde arkeoloji konferansları dizisi başlatılıyor. İlk konferansı Uzunyuva kazı ekibinden Prof. Dr. Cengiz Işık 28 Şubatta, ikinci konferansı ise Uzunyuva kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Fahri Işık verecek.

“UNESCO” adıyla bilinen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kuruluşu tarafından “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alınan ve arkeologlarca “arkeolojide yüzyılın buluşu” olarak kabul edilen Uzunyuva arkeolojik sit alanındaki Hekatomnos Anıtmezarı ve Kutsal Alanı’nın ziyarete açılması için sürdürülen çalışmalar tamamlanmak üzere. Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savaran, Uzunyuva alanındaki çalışmaları görmek için müzeyi ziyaret eden Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e, Hekatomnos Anıtmezarı ve Kutsal Alanı’ndaki kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmalarıyla sergileme çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve açılış için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tarih beklendiğini ifade etti.

Uzunyuva alanında restorasyonu tamamlanan tarihi Milas evlerinden birisinin Hekatomnos Anıtmezarından çıkan buluntuların sergilenmesine tahsis edildiğini ve ayrıca evin zemininde yapılan sondaj kazısı sonucu bulunan mozaiklerin üzeri camla kaplanarak teşhire hazır hale getirildiğini anlatan Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savran “Burada ayrıca Hekatomnos Anıtmezarını ve Hekatomnidleri anlatan bilgisayar destekli bilgilendirme sunumları da yapılabilecek. Tarihi evlerimizden birisini müze yönetim binası olarak kullanıyoruz. Bir evimizi ise Milas evi olarak döşedik ve mankenlerle günlük ev yaşantısını yansıtıyoruz. Bir evimiz ise halı müzesi haline getirildi. Yine restorasyonu tamamlanan bir evimiz ziyaretçilerin çay, kahve içebilecekleri ve dinlenebilecekleri bir mekan olarak değerlendirilecek. Bir eviz ise müze deposu olarak kullanılıyor” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas’ta kültür turizminin geliştirilebilmesi için Uzunyuva arkeolojik sit alanı ve Hekatomnos Anıtmezarı’nın çok önemli olduğunu belirterek “Bu alanın, bu yılki turizm sezonuna yetiştirilmesini arzu ediyoruz. Bu yıl Milas ve Bodrum yöresine gelecek turist sayısında bir artış bekleniyor. Bu nedenle, Bodrum’a gelen turistleri de bu alana çekebilmek için hazırlıkların bir an önce bitirilip buranın turizme kazandırılması gerekiyor. Bu konuda biz de MİTSO olarak biz de bugüne kadar üzerimize düşeni yaptık ve Milas evinin döşenmesine katkıda bulunduk. Bundan sonra da yapılacakları desteklemeye hazırız” diye konuştu.

MİTSO – MÜZE İŞBİRLİĞİNDE ARKEOLOJİ KONFERANSLARI

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in Müze Müdiresi Gülnaz Savran’ı ziyareti sırasında iki kurumun işbirliği ile Milas’ta arkeolojik konferanslar dizisi yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Buna göre ilk konferansı Uzunyuva kazı ekibinden Prof. Dr. Cengiz Işık 28 Şubat Çarşamba günü, saat 14.00’te MİTSO toplantı salonunda verecek. Prof. Dr. Cengiz Işık, Hekatomnos Anıtmezarındaki resim süslemelerini anlatacak.

MİTSO salonundaki ikinci sunumu ise 7 Mart Çarşamba günü, saat 15.00’te  Uzunyuva kazı ekibinin başkanı Prof. Dr. Fahri Işık yapacak. Prof. Işık da yine Hekatomnos Anıtmezarı üzerine görüşlerini açıklayacak. Daha sonra MİTSO ve Milas Müzesi işbirliğinde Milas arkeolojisi konferansları, adları daha sonra belirlenecek diğer arkeologlarla devam edecek.