MİTSO Rodos Fuarını başarıyla tamamladı.

06.08.2013 17:27

Yunanistan’a bağlı 12 Adalarla kıyı ticaretini geliştirmek ve iki ülke arasında alışveriş köprüsü kurmak amacıyla 30 Ekim-2 Kasım 2009 tarihleri arasında 2. Rodos Fuarı düzenlendi. Fuar Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) öncülüğünde Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Bodrum Deniz Ticaret Odası, Fethiye Deniz Ticaret Odası ve Marmaris Deniz Ticaret Odası’nın organizasyonunda gerçekleştirildi.

30 Ekim 2009’da 17.30’da düzenlenen açılış törenine, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Muğla AK Parti Millet Vekilleri Dr.Mehmet Nil Hıdır ve Prf.Dr.Yüksel Özden, CHP Millet Vekili Ali Arslan, Muğla Valisi Dr. Ahmet Atıparmak, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla ve ilçelerinde bulunan Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri ile İlçemizden Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna, Meclis Başkanı Reşit Özer ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, Ören Belediye Başkanı Kazım Turan ve Fuar’a ürün getiren firma yetkilileri katıldılar. Fuarda; Milas Labranda Menba Suyu, Labranda Zeytin Yağları, Zeybekler Zeytin Yağları, Sağıroğlu Zeytin Yağı Sabunları, Natürel Milas Halıları katılımcılara tanıtıldı ayrıca Milas Kaymakamlığı ve Odamız tarafından hazırlanan tanıtıcı broşürler katılımcılara dağıtıldı.

Rodos’ta gerçekleştirilen Fuar hakkında değerlendirme yapan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna “Gerçekten çok güzel ve verimli bir etkinlik oldu bu tür etkinlikleri ilçemizi ve ilçemizde üretilen ürünleri tanıtmak açısından Milas’ta da gerçekleştirmek istiyoruz bu yönde bazı çalışmalarımız olacak İlçemizde buna benzer bir etkinliğe ev sahipliği yapmak istiyoruz, bu tür etkinlikler yörede yetişen ürünlerin tanıtımı ve piyasaya sunumu açısından çok önemli. Ayrıca tüketicicinde bilinçlendirilmesine katkıda bulunuyor” dedi.

HEDEF 15 MİLMYON EURO’LUK İŞ BAĞLANTISI
İlki 2006 yılında gerçekleştirilen fuarda büyük ilgi gördüklerinden dolayı bu yılda ikinci kez Rodos’ta fuar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “İlk fuarda elde ettiğimiz 10 Milyon Euro’luk başarı bizi çok memnu etti. Bunun üzerine ikincisini düzenlemeyi planladık. Avrupa Birliği 12 Adalara 180 Milyon Euro’luk bir hibe desteği verdi. Biz de çoğunluğu Muğla ürünlerinden oluşan bir fuar düzenleyerek bu pastadan pay almayı hedefledik. 15 Milyon Euro’luk bir ticari sözleşme imzalayacağız. Bu iş hacmimiz ileriki yıllarda katlanarak artacak” dedi.

FUAR MUĞLA EKONOMİSİNİ CANLANDIRACAK
Fuarın ekonomik olarak Muğla’yı canlandıracağını ifade eden MUTSO Başkanı Karakuş şöyle konuştu.
“Fuarın kapsamını çok geniş tuttuk. Turizm ağırlıklı olmak üzere otelcilere ve restoran işletmecilerine yönelik katılımcı profili oluşturduk. Ürünleri geniş bir yelpazede tutmayı hedefledik. 80 ana katılımcı altında 20 bin değişik ürün sergiledik. Buradaki bağlantılarla Muğla ekonomisi canlanacak. Kaliteli ve güvenilir ürünlerle Rodos başta olmak üzere 12 Adalara açıldık”.

KATILIMCILAR MEMNUN
Katılımcıların memnun olduğunu ifade eden Başkan Karakuş, “katılımcılar memnun fuar sırasında anlaşma yapan ve sipariş alanlar oldu. Rodoslular da fuara büyük ilgi gösterdi. Sadece ticari değil aynı zamanda sosyal ve kültürel işbirliğinin de temellerini attık. Fuar amacına ulaştı. Önümüzdeki 3 ay içinde ürün hizmet akışı yoğun bir şekilde başlayacak” şeklinde konuştu.

GENİŞ KATILIMCI PROFİLİ
Katılımcı profili ise: Mermer ve doğal taş ürünleri, temizlik ve bakım malzemeleri, sıhhi tesisat, inşaat ve yalıtım malzemeleri, iç ve dış cephe boyaları, yer ve duvar kaplamaları, kapı pencere kilit sistemleri, ısıtma soğutma sistemleri, arıtma sistemleri, mobilya dekorasyon, otel ve lokanta tekstili, ev tekstili, personel kıyafetleri, gelinlik ve damatlık, hediyelik eşya ve bijuteri, halı kilim, alternatif enerji, oda ve banyo aksesuarları, aydınlatma sistemleri, sese ve ışık sistemleri, güvenlik, alarm sistemleri, mutfak donanımı, çamaşırhane ekipmanları, ön büro ve ofis ekipmanları, asma tavan ve merdivenleri, beton donatı ve ekipmanları, bilgisayar yazılımları, prefabrike elemanlar ve aksesuarları, su nem, yanın yalıtımı, sauna ve yüzme havuzları, tesisat ekipmanları, yapı kimya, hazır harç, sıva, yönlendirme sistemleri, teşhir elemanları, orman ürünleri, elektrik aydınlatma ve enerji, buna otomasyonu, ısı ve ses tutucular, panjur, stor ve jaluzi, pencere sistemleri ve aksesuarları, borular ve yardım ekipmanları, boya vernik, bölme duvarlar, çevre düzenleme, peyzaj, cephe ve çatı kaplama, yürüyen merdivenler ve asansör konularından oluştu.

ÇİN MALLARINA KARŞI TÜRK MALI
Rodos piyasasında Çin malının hakim olduğunu kaydeden Başkan Karakuş, bunun için çok daha kaliteli olan Türk ürünlerinin Rodos pazarında rahatlıkla yer bulacağını ve Çin mallarının yerini Türk mallarının alacağını kaydetti.