MİTSO – ZİRAAT ODASI – TARİŞ ZEYTİN AĞACINA SAHİP ÇIKIYOR : “BU YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİDİR”
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Milas Ziraat Odası (MİZO) ve TARİŞ 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanıp 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve madencilik faaliyetlerinin “zeytinlik alanlara denk gelmesi” durumunda “zeytin ağaçlarının taşınmasına izin veren “Maden Yönetmeliği”nin en kısa sürede iptal edilmesini istedi.
MİTSO’da bir araya gelen MİTSO Yönetim Kurulu Bakanı Reşit Özer, MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı ve TARİŞ 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, imzaladıkları ortak bir metinle Bakanlığa ve kamuoyuna çağrıda bulunarak “Madencilik Yönetmeliği“nin en kısa sürüde iptal edilmesini istediler. Üç başkanın imzaladığı ortak açıklamada zeytin ağaçlarının Mustafa Kemal Atatürk‘ün isteğiyle hazırlanan ve O’nun ölümünün hemen ardından 7 Şubat 1939 tarihinde yürürlüğe giren “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” ile koruma altına alındığını ve bu yasa gereğince zeytinliklere 3 km. mesafede zeytinyağı fabrikaları hariç, zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakın, toz duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” denildiği belirtildi.
Ortak imzalı açıklamada “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun“un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı bir “yönetmelik“le aşılmak istendiği bunun ise “Yönetmelikler yasalara, yasalar anayasalara aykırı olamaz” şeklindeki evrensel hukukun en temel ilkesine ters düştüğü vurgulanarak söz konusu yönetmeliğin en kısa sürede iptal edilmesi talep edildi.
MİTSO Yönetim Kurulu Bakanı Reşit Özer, MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı ve TARİŞ 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül’ün imzası ile yayınlanan ortak açıklama şöyle:
“BU YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİDİR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Maden Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle “elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlarına denk gelmesi durumunda zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına” Bakanlık tarafından izin verilebilmesinin önü açılmıştır.
Oysa Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün isteğiyle hazırlanan ve ölümünün ardından TBMM 26 / 1 / 1939 tarihinde kabul edilerek 7 Şubat 1939 tarih ve 4126 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” ile zeytinlik alanlarımız koruma altına alınmıştır. Öyle ki, bu yasanın 20. maddesinin 1. fıkrasında “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” şeklinde kesin bir hüküm bulunmaktadır.
2012 yılında Zeytincilik Kanunu “Kanun Hükmünde Kararname” ile aşılmak istendi. Ancak Danıştay Daireler Kurulu, hazırlanan kararnameyi “Kanunsuz” bularak iptal etti. Danıştay’ın iptal kararı yürürlüğe girene kadar sadece 14 ay yürürlükte kalan bu yönetmelik yüzünden 18 bin 350 dekar zeytinlik alanda 26 maden işletmesi sözde “kamu yararı” adı altında faaliyete geçti, binlerce zeytin ağacı kesilerek, sökülerek yok edildi.
Ve şimdi yine zeytinlik alanlarımız tehdit altında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafında hazırlanarak 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Maden Yönetmeliği ile Atatürk‘ten miras, Zeytincilik Kanunumuz aşılmak ve zeytinlik alanlarımız maden sahası haline getirilmek isteniyor.
Oysa en temel hukuk ilkesidir: yönetmelikler yasalara, yasalar anayasalara aykırı olamaz! Bu evrensel ilkeye rağmen bugün Zeytincilik Kanunumuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı bir yönetmelikle çiğnenmiştir. Bu durum evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır.
Binlerce yıldır Anadolu insanının en temel besin maddesi olan zeytin ve zeytinyağımıza, bunlara emek veren, üreten üreticilerimize, zeytin ve zeytinyağı ile karnını doyuran, geçimini sağlayan insanlarımıza yapılan büyük bir haksızlıktır.
Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almışken, Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde giderek dünyada söz sahibi olmaya başlamışken zeytinlik alanlarımızın madenciliğe açılması geri dönüşü olmayan zararlara yol açacaktır.
Bizler; hukukun en temel ilkesine uymayan, kamuoyu vicdanına sığmayan bu yönetmeliğin en kısa sürede iptal edilmesini arz ve talep ediyoruz.
Milas Milas Milas
Ticaret ve Sanayi Odası Ziraat Odası TARİŞ 153 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Koop Başkanı Başkanı Başkanı
Reşit Özer İsmail Atıcı Kamil Gül”
Yazı detayını buraya yazınız