MİTSODA AKREDİTASYON (DENKLİK / TANINIRLIK) EĞİTİMİ BAŞLADI

06.08.2013 17:44

TOBB’nin Enformasyon ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitmen ve Danışmanı olan Prof. Dr. Fuat Önder tarafından verilecek eğitim 8 ay sürecek. Eğitim çalışmaları “Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri olmak üzere iki bölüm halinde sürdürülecek.

MİTSO’nun bu yıl içindeki başarım düzeyiyle ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet kalitesi bakımından “denkliğinin / tanınırlığının” onaylanmasının sağlanabilmesi amacıyla başlatılan eğitim çalışmalarını sürdürecek olan Prof. Dr. Fuat Önder ile MİTSO arasında yapılan protokol gereği “danışmanlık” kapsamında ISO 9001 – 2008 standardı kurulum çalışmaları, sistem dokümantasyonunun hazırlanması, akreditasyon gereklerine uyumlaştırma, iç denetim, uygulama, izleme ve stratejik plan hazırlama gibi konularda eğitim çalışması yapılacak.

Eğitim protokolüne göre oda yönetimi ve personeline yönelik olarak “eğitim hizmetleri” başlığı altında sürdürülecek eğitim çalışmaları ise ISO 9001 – 2008 temel eğitimi, dokümantasyon eğitimi, iç denetçi eğitimi ve sınavı, akreditasyon bilgilendirme, çalışanların eğitimi, üst yönetimin eğitimi, çalıştay, Swot ve Pest Analizi gibi başlıklar altında sürdürülecek.

MİTSO’nun bu yıl TOBB tarafından akreditasyon başvurusu kabul edilen 30 oda ve borsadan birisi olduğunu anımsatan Enver Tuna “Gerek oda yönetimi, gerekse oda çalışanlarıyla göstereceğimiz başarım düzeyiyle MİTSO’nun akreditasyonunu onaylatmayı başaracağımıza inanıyorum. Bu amaçla da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitmeni ve Danışmanı olan Sayın Prof. Dr. Fuat Önder ile sözleşme yaparak eğitim çalışmalarını başlattık. Sayın Prof. Dr. Önder, konusunda Türkiye’nin en iyi hocalarından birisi. Kendisiyle birlikte çalışacağımızdan ötürü kendimizi şanslı sayıyoruz. Eğitim çalışmalarımız 15 Ağustos 2012 tarihine dek sürecek” dedi.

Prof. Dr. Fuat Önder kimdir?
1982’de İngiltere’de Southampton Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Fuat Önder, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde 1992 yılında profesör unvanını kazandı. Bu Üniversite’de Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü ve Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü yaparak bu birimlerin kuruluş ve reorganizasyonlarını gerçekleştirdi. 2002 yılında emekli oldu.
Sivas Meslek Yüksekokulu’nun Müdürü olarak İnşaat, Makine, Elektrik ve Bilgisayar Bölümleri laboratuar ile atölyelerinin kurulmasını ve işletmeye açılmasını, eğitim programlarının revize edilmesini ve yeni binaların bitirilerek eğitime açılmasını sağladı. “Eğitimde Kalite Sistemleri” ve “Diplomaların Akreditasyonu” konularında İskoçya ve Danimarka’da projelere katıldı. Ayrıca Tayvan Hükümeti’nin bursu ile “Yönetim Sistemleri” eğitimi aldı.
Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu’nun üç yıl başkanlığını yaparak yörede bu ilişkinin gelişmesini sağlarken, rektörlüğün verdiği izinle KOBİ’lere ISO9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi kurulması konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı.1996’dan bu yana 150’nin üzerinde KOBİ’ye hizmet sunmuştur.
Ankara’da Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nde olan Kalite ve Çevre Kurulu İktisadi İşletmesi’nin ISO9001:2000KYS,ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi ve EN17025 Lab. Akreditasyon Projelerini tamamladı. Standardizasyon Projelerinin tamamlanıp belgelendirilmesinden sonra, Birliğin, çimento sektöründe muayene ve belgelendirme kuruluşu olarak kabul edilebilmesi için gereken EN45004 ve EN45011 standartlarına uyumlu dokümantasyonları tamamlayarak Türkiye Akreditasyon Kurulu’ndan akredite ettirdi. Bu belgelendirmenin Bayındırlık Bakanlığı’ndan yerel akreditasyonu da yapılarak, Birliğin, 2003 yılında bu alanda Türkiye’deki ilk kuruluş olmasını sağladı.
İstanbul’da bulunan Türkiye Hazır Beton Birliği bünyesinde Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi’ni de aynı modelde kurarak sözü edilen akreditasyon projelerini başlattı.
İstanbul Sanayi Odası’nın bir vakıf kuruluşu olan Türk Loydu İktisadi İşletmesi Belgelendirme Bölümü’nün sanayicilere düzenlediği kalite eğitimlerini vermektedir.Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’nda Toplam Kalite Yönetimi vermektedir.
Avrupa Birliği ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği arasında imzalanan protokole göre 3 ilde oluşturulan kuruluşlardan ABİGEM-Kocaeli’nde Kalite, İş Sağlığı ve Güvenliği, Girişimcilik eğitimlerini sürdürmektedir. Yine ABİGEM tarafından desteklenen Girişimcilik eğitimlerini Kocaeli, Yalova ve Düzce illerinde vermiştir.
Sanayi Bakanlığı – KOSGEB tarafından yürütülen ve Dünya Bankası kredisi ile desteklenen ‘İş Kurma ve Yönetimi Eğitim ve Danışmanlık Projesi’ni (KOIDD) Eskişehir ve Ankara illerinde yürütmüştür.Ankara , Sivas , Kayseri ,Kocaeli ve Niğde illerindeki Üniversitelerde ‘Genç Girişimcilik’ programlarını 2004 -05 de yürütmüştür. İPEK Yönetim ve Kalite Danışmanlık Ltd. Şti. ve NEJEM Company işbirliği ile Lübnan ve Suriye’de ISO9001 KYS ve Toplam Kalite eğitim projelerini 2004 ve 2005’de sürdürmüştür.
Halen İPEK Yönetim adına Ankara, Çorum, Konya ve Bodrum’da Kalite Yönetim Sistemi ve HACCP projelerini yürütmektedir.