DOLAR
34,5167
EURO
36,1695
ALTIN
2.981,59
BIST
9.367,77










MİTSO’DA “ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE TEKNOLOJİ TRANSFERİ…”

MİTSO’DA “ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE TEKNOLOJİ TRANSFERİ…”
11.09.2020 17:33
0
A+
A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi – Milas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretimi, zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan artıkların ekonomik ürüne dönüştürülmesi ve Milas çevresindeki bin yıllık zeytin ağaçlarının belirlenmesi amacıyla “teknoloji transferi” işbirliği yapılacak. MİTSO’yu ziyaret eden MSK Üniversitesi öğretim üyeleri markalaşma konusunda da oda üyelerine bilgilendirmede bulunmak istediklerini belirttiler.

            Üniversite – sanayi işbirliğini oluşturmak ve geliştirmek amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde oluşturulan “Üniversite – Sanayi İşbirliği Ofisi” görevlileri Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek işbirliği önerisinde bulundular. Muğla SK Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Yoğun Madde Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk ile aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Dirlik, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ettiler. Üniversite – sanayi işbirliğini sağlamak amacıyla üniversite bünyesinde “Teknoloji Transfer Ofisi” oluşturulduğunu anlatan Prof. Dr. Selçuk Aktürk, Muğla ilinin turizmle anılmakta ve o şekilde olduğunu belirterek “Oysa Muğla’da turizm kadar önemli tarımsal üretim var. Hayvancılık var. Balıkçılık var. Tarih ve arkeoloji var… Tarım deyince zeytin var. Zeytin deyince zeytinin en iyi şekilde işlenmesi ve zeytinyağına dönüştürülmesi süreci var. Bu sürecin sonunda ortaya çıkan kalıntıların en iyi şekilde değerlendirilerek ekonomik bir ürüne dönüştürülmesi süreci var… Tüm bu alanlar özel çalışma gerektiren alanlar. Biz de bu noktada üniversite – sanayi işbirliğini sağlamak ve Muğla’ya katkıda bulunabilmek üzere bir Teknoloji Transfer Ofisi kurduk” dedi.

            Milas’ın da Muğla’nın ilçeleri arasında sahip olduğu üretim potansiyeli ve ürün çeşitliliği ile çok önemli bir yere sahip olduğun anlatan Prof. Dr. Selçuk Aktürk “Milas, özellikle zeytin ve zeytinyağı için çok önemli bir merkez. Bu anlamda MİTSO’nun Milas zeytinyağına ve yağlı zeytinine coğrafi işaret alması çok büyük bir önem taşıyor. Tabi zeytin ve zeytinyağında üretim kalitesi artınca bu konuda markalaşma sorunu ve marka değerinin korunması konusu öne çıkıyor. Biz bu konuda, yani markalaşma ve marka değerinin korunması konusunda MİTSO ile işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

            Prof. Dr. Selçuk Aktürk, konuşmasında zeytinyağının üretimi sırasında ortaya çıkan karasu ve prinanın da mutlaka çok iyi bir ekonomik değere dönüştürülmesi gerektiğini belirterek “Bugün tüm zeytinyağı fabrikaları karasuyu ne yapacaklarını bilemiyorlar. Oysa bu o kadar önemli bir ekonomik değere dönüştürülebilir ki… Aynı şey prina için de geçerli. Prina bugün tonu 200 dolardan yakıt olarak kullanılıyor. Oysa prina işlendiğinde tonu 5 bin dolara yükselebilir… İşte biz bu konularda sanayicilerimizle işbirliği yapıp bildiklerimizi aktarmak, bilmediklerimizi öğrenmek ve yeni teknolojiler geliştirmek istiyoruz” dedi.

            Kendisinin de Milas’ın Kazıklı köyünde küçük bir zeytinliği olduğunu anlatan Prof. Dr. Selçuk Aktürk “Zeytinliğimizdeki bin yaşındaki zeytin ağacımızdan elde ettiğimiz zeytinyağını sembolik fiyatlarla sattık. Buradan elde ettiğimiz gelirle Kazıklı mahallesinde üretim ve tasarım atölyesi kurup gençlere eğitim verdik. Yine bu anıt ağacımızın yağını ABD’de litresini 5 bin dolardan satarak diyabetli çocukların tedavisi amacıyla verdik… Aslında Milas bölgesinde o kadar çok bin yıllık ağaç var ki, bunları tek tek belirleyip, bin yıllık zeytin ağaçları adıyla bir gezi rotası oluşturmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Biz Muğla S. K. Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan çok büyük bir gurur duyarız. Çok memnun oluruz. Milas gerçekten çok önemli bir zeytin, zeytinyağı merkezi. Türkiye’den aldığımız coğrafi işaretlerden sonra zeytinimize ve sofralık yağlı zeytinimize şimdi de AB’den coğrafi işaret alacağız. Zeytin ve zeytinyağımızın marka değeri artacak. Ticari değeri artacak… Buna şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Böyle bir hazırlık için Muğla S.K. Üniversitesi ile işbirliği yapmak bizim için çok büyük bir önem taşıyor” diye konuştu.