MİTSO’DAN BALIK ÜRETİCİLERİNE BİRLİK ÇAĞRISI: “BİRBİRİNİZLE DEĞİL YABANCILARLA REKABET EDİN”

MİTSO’DAN BALIK ÜRETİCİLERİNE BİRLİK ÇAĞRISI:   “BİRBİRİNİZLE DEĞİL YABANCILARLA REKABET EDİN”
14.05.2014 10:12

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3 No’lu Meslek Komitesi balık üreticisi üyelerini ziyaret ederek sorunlarını not etti. Ziyaretler sırasında balık üreticilerinin başta gelen sorunlarından birisinin kendi aralarında rekabet ederek fiyat kırmaları olduğu ortaya çıktı. 3 No’lu Meslek Komitesi yönetimi balık üreticilerine “Birbirinizle rekabet etmeyin. Siz birbirinizin fiyatını kırınca hepiniz kaybediyorsunuz, yabancılar kazanıyor. Birlik olun yabancılarla rekabet edin” çağrısında bulundu.

MİTSO’nun 3 No’lu Meslek Komitesi, sorunlarını belirlemek amacıyla balık üreticisi üyelerini ziyaret etti. Aynı zamanda MİTSO Meclis Başkanı olan 3 No’lu Meslek Komitesi üyesi Mustafa Yüksel, 3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan ve 3 No’lu Meslek Komitesi Üyesi ve MİTSO Meclis Üyesi Kubilay Bahçevan tarafından ziyaret edilen balık üreticisi firmaların yetkilileri, üreticiler arasındaki fiyat kırmalarından yakındılar. Balık üreticisi firma yöneticileri balık işleme konusunda uzman elemanlara da ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

3 No’lu Meslek Komitesi yönetimi Kılıç Balıkçılık’ın yöneticilerinden Ayşe Kılıç Bozan’ı, SÜRSAN’ın İşletme Paketleme Tesis Müdürü Aykut Alpaslan’ı, Defne-Tur’un Finansman ve Muhasebe Müdürü Nihal Günçel’i ve Kaplan Deniz Ürünleri’nin şirket müdürleri Ali Kaplan ve Günay Kaplan’ı ziyaret ederek sektörün sorunları hakkında bilgi aldılar. Balık üreticisi firmaların yöneticileri, MİTSO’nun sürdürmekte olduğu elektrik dağıtım firmalarından balık üreticileri için indirimli elektrik sağlamaya yönelik girişimlerden memnuniyet duyduklarını belirttiler. Balık üretiminde en büyük giderlerinin elektrik olduğunu belirten firma yöneticileri elektrik ücretlerinde sağlanacak her kuruşluk indirimin kendileri için çok yararlı olacağını söylediler ve bu konudaki çabalarından ötürü MİTSO yönetimine teşekkür ettiler.

Balık üreticisi firmaların en çok yakındıkları konulardan birisi de üretici firmaların fiyat kırarak haksız rekabet yaratmaları konusuydu. Bu konuda MİTSO’nun da desteğini isteyen balık üreticileri “Bir kişinin fiyat kırması o an için belki o kişinin işine yarasa bile uzun vadede kendisine de zarar veriyor. Zaten çok küçük karlarla üretim yapıyoruz. Girdiler sürekli artıyor. Girdiler artarken haksız yere fiyat kırılırsa bundan herkes zarar görüyor” dediler. Balık üreticileri ayrıca sektörde balık işleyen kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu da ifade ettiler. Yöredeki köylerden gelen işçilerin özellikle zeytin mevsiminde işi bırakarak zeytine gittiklerini ve bu durumda kendilerinin çok zor durumda kaldıklarını anlatan balık üreticileri kalifiye eleman yetiştirilmesi için kurs açılmasını önerdiler.

MİTSO 3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan kendisinin de balık üreticisi olarak meslek komitesinde bulunduğunu belirterek “Balık üreticisi arkadaşlarımızın belirttiği haksız yere fiyat kırma sorunu tüm üreticileri olumsuz yönde etkiliyor. Bizler bu konuda çok zarar ediyoruz. Maliyetler sürekli artarken bazı üreticilerin anlık ihtiyaçları için fiyat kırması bütün sektöre zarar veriyor” dedi.

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ise ziyaret ettikleri balık üreticilerine kendi aralarında birlik oluşturmaları çağrısında bulundu. Tüm balık üreticisi firmaların büyük / küçük demeden bir birlik oluşturmalarını ve üretilen balıkların birliğe satılması, ihracatın ise birlik tarafından yapılması durumunda fiyatlarda kontrolün sağlanabileceğini söyledi. Kendisinin aynı zamanda hazır beton imalatı yaptığını belirten Mustafa Yüksel benzer sorunların hazır beton imalatçıları arasında da yaşanmakta olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Biz aynı şekilde hazır beton üreticilerini bir birlik halinde topluyoruz. Hepsiyle oturup konuştuk. Birlik oluşturacağız. Herkes hazır betonunu birlik kanalıyla satacak. Böylece fiyatlarda denetim sağlanacak. Böyle olunca herkes kazanacak. Balık üreticilerinin de mutlaka birlik olması gerek. Birlik olup balık satışını, ihracatını birlik kanalıyla yapmaları gerek. Biz bu konuda MİTSO olarak gereken desteği veririz. Sizler birbirinizle değil, bu işin kaymağını yiyen yabancılarla, İtalyan firmalarıyla, Alman firmalarıyla rekabet edin”.

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, balık işleme konusunda kalifiye eleman yetiştirmek için kurslar açılması için de girişimde bulunacaklarını söyledi. Defne Tur ziy. 2 Kaplan ziy. 2 Sürsan ziy. 2