DOLAR
34,2303
EURO
37,4781
ALTIN
2.871,08
BIST
9.132,30










MİTSO’DAN ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNE DAVET: “MARKALI ZEYTİNYAĞINIZA MİTSO’DAN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALIN”

MİTSO’DAN ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNE DAVET:  “MARKALI ZEYTİNYAĞINIZA MİTSO’DAN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALIN”
10.04.2017 15:12
0
A+
A-

*MİTSO’nun tescil haklarını elinde bulundurduğu Milas zeytinyağının coğrafi işaretini almak için ilk olarak TARİŞ başvuruda bulundu.

*Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 10. Uluslararası Naturel, Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması”nda gümüş madalya kazanan Ali Osman Menteşe ‘”Menteşe Som”, Serhat Aslan “Divin” markalı yağlarıyla coğrafi işaret almak için başvuru yaptı.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas yöresindeki zeytinyağı üreticilerini odadan coğrafi işaret belgesi almaya davet ediyor. Milas’ta 28 firma tarafından 40 marka ile zeytinyağı üretimi yapıldığı belirtilerek 40 markanın tümünün de coğrafi işaret standartlarına uygun üretim yaparak coğrafi işaret belgesi alması beklendiği ifade edildi. MİTSO’ya coğrafi işaret için ilk başvuruyu TARİŞ yaptı.

Yaklaşık 10 milyon zeytin ağacının ve 73 zeytinyağı fabrikası veya yağhanenin bulunduğu ve zeytinin bol olduğu “var yılı”nda yaklaşık 18 bin ton zeytinyağı elde edilen Milas’ta memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına coğrafi işaret alan MİTSO, ilçede 40 farklı marka altında zeytinyağı üretimi yapan 28 firmaya coğrafi işaret belgesi almaları çağrısında bulundu. MİTSO’nun davetine ilk yanıt TARİŞ’ten geldi. TARİŞ, Milas zeytinyağı için coğrafi işaret belgesi almak üzere MİTSO’ya başvuruda bulundu. TARİŞ’in ardından yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı birçok yarışmada altın ve gümüş madalya kazanan ve son olarak Zeytindostu Derneği’nin düzenlemiş olduğu 10. Uluslararası Naturel, Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda gümüş madalya kazanan Ali Osman Menteşe de ürettiği “Menteşe Som” markalı zeytinyağına coğrafi işaret almak için başvuruda bulundu. Yine Zeytindostu Derneği’nin yarışmasında “Divin” markalı zeytinyağı ile gümüş madalya kazanan Serhat Aslan coğrafi işaret belgesi için başvuru yaptı.

MİTSO’ya coğrafi işaret belgesi almak üzere başvuruda bulunan firmaların zeytinyağlarının Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenmiş olan Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağının coğrafi işaret standartlarına uygunluğunun akredite olmuş laboratuarlar tarafından kimyasal ve duyusal analizlerinin yapılarak uygunluk belgesi alması gerekiyor. Bu belgelerle coğrafi işaret almaya hak kazanan zeytinyağı markalarına, şişelerin üzerine yapıştırılmak üzere MİTSO tarafından hologramı etiketler verilecek. Etiketlenen zeytinyağlarının satış yerlerinin raflarında yer almasının ardından zaman zaman MİTSO tarafından bu zeytinyağlarının coğrafi işaret standartlarına uygunluk denetimleri yapılacak.

Milas yöresinde zeytin hasat döneminin bitmesinin ardından coğrafi işaret standartlarına uygun üretim yapan markalı zeytinyağı üreticilerine çağrıda bulunan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, üreticileri odadan coğrafi işaret belgesi almaya davet etti. Coğrafi işaretin, ürünün bilinirliği ve tanınırlığı ile birlikte ekonomik değerini de artıracağını belirten Reşit Özer, “Üreticilerimizi, zeytinyağlarının hak ettiği değeri bulması için odamızdan coğrafi işaret almaya davet ediyoruz” dedi. Özer, MİTSO’nun zoru başararak Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardığını belirterek “MİTSO zoru başardı, Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına coğrafi işaret aldı. Şimdi bunu değerlendirmemiz ve zeytinyağımızın değerine değer katmamız gerekiyor. Coğrafi işaretle birlikte büyük bir değer kazanan zeytinyağımızın şimdi pazarda değer kazanmasının zamanı geldi. Coğrafi işaret standartlarına uygun üretim yapan marka sahibi üreticilerimizi odamıza başvurarak coğrafi işaret belgesi almaya davet ediyoruz. Coğrafi işaret etiketli zeytinyağımız satış yerlerinin raflarında yer aldığında ekonomik olarak da değerine değer katacaktır” diye konuştu.