MİTSO’nun 10 meslek komitesi ortak toplantısı yapıldı. “AYDIN – MİLAS – GÜLLÜK DEMİRYOLU ÇİFT HATLI OLACAK”
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 10 meslek komitesinin ortak toplantısı yapıldı. Toplantıya MİTSO’nun danışmanı Prof. Mehmet Marangoz ile KOSGEB ve İŞKUR yetkilileri de katıldılar. Toplantıda bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, hazırlanan projeye göre Aydın – Çine – Yatağan – Milas – Güllük Limanı demiryolunun geliş / gidiş olarak çift yönlü yapılacağını ve bu hatlarda saatte 120 km. hız yapabilen elektrikli ve dizel motorlu trenlerle taşıma yapılacağını söyledi.
MİTSO’nun olağan meslek komiteleri toplantısı yapıldı. Yönetim Kurulu’nun meslek komiteleri koordinatör üyesi Ömer Eliş’in konuklara ve meslek komitelerinin üyelerine hoş geldiniz demek için yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Reşit Özer konuşmasında Milas’ın tabiat, tarih, tarım ve turizm olmak üzere “4 T”ye sahip olduğunu belirterek bunların geliştirilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. MİTSO’nun Aydın, Çine, Yatağan, Milas, Güllük Demiryolu’nun yapılmasını gündeme soktuğunu ve bu konuda bakanlığın projeler hazırladığını, hazırlanan projelere göre demiryolunun gidiş / geliş olmak üzere iki hatlı olacağını anlatan Reşit Özer “Bu iki hat üzerinde saatte 120 km. hız yapabilen elektrikli ve dizel trenler çalışacak ve bunlar 120 km / saat hız yapabilecekler” diye konuştu. Demiryolu yapımının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından projelendirildiğini de anlatan Reşit Özer “Demiryolunun yapımı hemen hemen kesinleşti. Artık varılan aşamadan sonra geri dönüş olacağını sanmıyorum. Bizim demiryolu ile ilgili şimdiki talebimiz, demiryolunun Milas OSB’den geçmesidir. Bunun için yazışmalar yapıyoruz, görüşmelerde bulunuyoruz” dedi. Milas’ta, denizde kültür balığı üreten işletmelerin lojistik destek iskelesi konusundaki talepleriyle de yakından ilgilenilmekte olduğunu vurgulayan Reşit Özer, oda olarak hijyen eğitimine önem verdiklerinin de altını çizerek “Geçen yıl MİTSO olarak düzenlediğimiz kurslara 1 330 kursiyer katıldı. Diğer odalar, kursa katılım parası alırlarken MİTSO olarak biz hiç para almadık” dedi.
Daha sonra söz alan KOSGEB Muğla Hizmet Merkezi Müdürlüğü Sorumlu Personeli Erman İnce KOSGEB’in destek sistemi ve destek modelleri konusunda açıklamalarda bulundu. KOSGEB’in yurtiçindeki ve yurtdışındaki fuarlara verdiği destekten de söz eden Erman İnce, işletmelerin fuar giderlerinin yüzde 50’sini geri alabildiklerini söyledi.
Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli ise Çalışma Bölge Müdürlüklerinin kapatılarak yetkilerinin Çalışma ve İş Kurumu Müdrülüklerine devredildiğini söyledi. Kurumda yapılan yeniden yapılandırma sonrasında 40 bin personel ataması yapıldığını anlattı. Muğla’da İŞKUR’un çalışmaları sonucunda ile 5 milyon TL kaynak girişi sağlandığına dikkat çeken İlyas Sarıyerli, İŞKUR’un 2014 yılında Muğla’da ödediği işsizlik sigortasının 22 milyar lira olduğunu söyledi. Muğla için turizmin önemini de vurgulayan İlyas Sarıyerli, turizm dönemi dışında tesislerin ekim ayında işçi çıkararak kapatıldığını anlattı. Turistik tesis işletmecilerine çağrıda bulunan İlyas Sarıyerli “Turistik tesisler kış döneminde çalışanlarının yüzde 30’unu işten çıkarmasın İŞKUR bunlara 950 TL ödeyelim. Böylece hem tesisler kapanmamış, çalışmış olsun hem de bu süre içinde çalışanlar günde bir saat İngilizce kurs görsünler” dedi. Sarıyerli, İŞKUR’un her 10 çalışana karşılık bir kişinin altı ay boyunca asgari ücretten çalışma giderlerini karşıladığını da sözlerine ekledi.
MİTSO’nun danışmanı Prof. Mehmet Marangoz ise “İnovasyon teknikleri ve yönetimi” konulu sunumunda işletmelerin her zaman yenilik arayışı içinde olması gerektiğini söyledi. Prof. Marangoz, inovasyonun herkesin yaptığı işi ben daha iyi nasıl yaparım, arayışı olduğunu belirterek yenilik yapılırken maliyete de dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Prof. Marangoz, başarı için risk alınması gerektiğini ancak bu riskin planlı bir risk olması önemine değinerek “Alacaksanız planlı, programlı risk alın” dedi. “Eski köye yeni adet getirme” diye bir atasözü olduğunu ancak pazarlama için yeni adet getirmekten kaçınılmamasını isteyerek “Farklı düşünün. Farklı düşünenlerin de önünü açın. Yeni bir şeyi deneyen ancak başarısız olanları da hoşgörün” diye konuştu. İşletmecilerin çok iyi gözlem yapması gerektiğini ifade eden Prof. Marangoz “Para bilgiden kazanılıyor. Devir, bilgi devri. Bilgiye ulaşmak için mutlaka okumalısınız. Doğru kaynaktan doğru bilgiyi alın” dedi. Ekip çalışmasının önemine de değinen Prof. Mehmet Marangoz işbirliğinin önemini vurgulayarak sunumunu tamamladı.
MİTSO’nun meslek komiteleri ortak toplantısına katılanlar daha sonra sunumda bulunanlara sorular yönelttiler.