DOLAR
34,5311
EURO
36,1705
ALTIN
2.982,41
BIST
9.367,77










MİTSOnun GEKA destekli eğitim projesi ARAZİDE UYGULAMALI TOPRAK HAVUZ BALIKÇILIK EĞİTİMİ

MİTSOnun GEKA destekli eğitim projesi ARAZİDE UYGULAMALI TOPRAK HAVUZ BALIKÇILIK EĞİTİMİ
06.08.2013 17:45
0
A+
A-

*GEKA’nın hibe desteği ile başlatılan ikinci aşama eğitim, arazide uygulamalı olarak yapıldı. Eğitim sırasında balık hastalıklarının belirlenmesi amacıyla Yard. Doç. Dr. Gülşen Uluköy tarafından yapılan balık otopsisini katılımcılar ilgiyle izledi.

*Toplam 48 saat sürecek ikinci aşama eğitimin sonraki bölümlerinde yetiştiricilik teknikleri, balık yetiştiriciliğinde beslenme, su kalitesi, balık hastalıkları, adaptasyon ve hasat teknikleri pazarlama gibi konularda teorik eğitim sürdürülecek.

*MİTSO Başkanı Enver Tuna, Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Milas’ta, üretimde ortaya çıkan yüzde 30’luk ürün kaybını eğitimle en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO), Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA), hibe desteğiyle uygulamaya koyduğu “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi”nin ikinci aşama eğitimi arazide uygulamalı olarak başladı. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden öğretim üyeleri; toprak havuz balıkçılığı işkolunda halen çalışmakta olanlarla bu işkolunda çalışmak isteyen ve halen işsiz olarak görülen toplam 82 katılımcıya toprak havuzlarda uygulamalı eğitim verdiler.

MİTSO’nun GEKA’nın hibe desteğiyle oluşturduğu “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamındaki eğitim çalışmasının ikinci aşamasına geçildi. GEKA’nın; toplam maliyeti 238 bin 960 TL olan projeye yüzde 70 oranında destekte bulunarak 179 bin TL hibe katkısı ile gerçekleştirilen projeyle Milas yöresindeki toprak havuz balıkçılığında verimliliğin yükseltilmesi, işgücünün geliştirilmesi ve ihracatın arttırılması amaçlanıyor. Bu amaçla başlatılan eğitimin arazideki uygulama eğitiminde görev alan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ali Türker, Yard. Doç. Dr. Gülşen Uluköy, Yard. Doç. Dr. Nedim Özdemir, Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan yetiştiricilik teknikleri, balık hastalıkları, su kalitesi, adaptasyon ve hasat teknikleri konularında katılımcılara eğitim verdiler. Yard. Doç. Dr. Gülşen Uluköy, bir balığın otopsisini yaparak hastalıkların nasıl belirleneceğini anlattı. Toplam 48 saat sürecek olan eğitimin sonraki aşamalarında ise teorik bilgilere yer verilecek.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milas yöresinden 2011 yılında 11 bin ton kültür balığı ihraç edilerek yaklaşık 30 milyon dolar gelir sağlandığını belirterek “Milas yöresinde, Türkiye’deki kültür balığı üretiminin yüzde 70’i karşılanıyor. Ancak üretim aşamasında yüzde 30 oranından bir kayıp söz konusu. Bu kaybı en aza indirmek amacıyla bir eğitim çalışması başlattık. GEKA’nın yüzde 70 hibe desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bu eğitimin sonunda hem üretimdeki verim kaybının en aza ineceğini umuyoruz. Ayrıca yine bu eğitimle Milas’tan kültür balığı ihracatının daha da artacağını ve hem de bir kısım işsiz yurttaşımıza bu işkolunda iş sağlayabileceğimizi söyleyebiliriz” dedi.