DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MUĞLA S. K. ÜNİVERSİTESİ VE MİTSO İŞBİRLİĞİNDE BAFA’DA EKO TURİZM

MUĞLA S. K. ÜNİVERSİTESİ VE MİTSO İŞBİRLİĞİNDE BAFA’DA EKO TURİZM
23.01.2015 16:42
0
A+
A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve MİTSO işbirliğinde, GEKA’nın hibe desteğiyle başlatılan “Bafa Gölü ve Çevresinde Toplum Destekli Eko Turizm Faaliyetlerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında Kapıkırı köyünde ilk toplantı yapıldı. Toplantıya katılan köylüler, göldeki kirlenme, sinekler ve kötü koku önlenmeden yörede turizmin gelişmeyeceğini söylediler.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında Bafa Gölü’nde eko turizmin geliştirilmesi amacıyla GEKA’nın hibe desteğiyle hazırlanan eko turizm projesinin ilk alan araştırma toplantısı Kapıkırı köyünde yapıldı. Çevredeki muhtarlar, köy halkı ve Bafa, Kapıkırı, Gölyaka köylerindeki turizm işletmecileri ile EKODOSD Derneği ve bazı çevre oluşumlarının da katıldığı toplantıda projenin tanıtımı yapıldı.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel ile Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz ve eski Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez de Kapıkırı köyüne gelerek “Bafa Gölü ve Çevresi’ndeki Eko Turizm Faaliyetlerinin Belirlenmesi Projesi”ne destek verdiler. Proje ortakları olan Muğla S. K. Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Muammer Tuna ve üniversitenin proje kapsamındaki görevlileri ile MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO Projeler Sorumlusu Gülay Aytaç’ın katıldığı Kapıkırı köyünde yöre halkına proje sunumu yapıldı. Proje Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna, eko turizmin çevreyle,  doğayla, insanlarla uyumlu bir proje olduğunu belirterek “Sizler burada bir hazinenin üzerinde oturuyorsunuz. Biz, sizlerin buradaki güzelliklerden, zenginliklerden daha çok yararlanmanızı istiyoruz. Eko turizm demek, burada sizlerin, herkesin yararlanacağı bir proje demektir. bizim geliştirmek istediğimiz  eko turizm ile sizler burada yaşamaya devam edeceksiniz. Bugün ne yapıyorsanız yine onu yapacaksınız” diye konuştu. Prof. Dr. Muammer Tuna oluşturulacak eko turizm projesiyle bir kişinin dışarıdan buraya gelip, para kazanmasının söz konusu olmadığını da vurgulayarak “İstiyoruz ki bir kişi buraya gelip 20 yıl turizm yapıp, kazancını cebine doldurarak ve burada çevreye zarar vererek çekip gitmesin. Bizim projede bir kişi 50 lira kazanacağına herkes 1’er lira kazansın ve bu kazanç kuşaklar boyunca devam etsin. Biz bunu istiyoruz. Bu işe en çok kadınların sahip çıkması gerekiyor. Siz bu konuda eşlerinizi de çocuklarınızı da yönlendirebilirsiniz. Bu proje ile herkes şimdi nerede oturuyorsa orada oturmaya devam edecek. Ne işi işliyorsa o işi işlemeye devam edecek. Eko turizm demek, turizm demek, turizm yapılırken başka şeylere zarar vermeden yapmak demektir. Tarım yaparken tarımı başka şeylere zarar vermeden yapmak demektir” diye konuştu.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel de yaptığı konuşmada eko turizm projesiyle yörenin turizminin çevreye zarar vermeden gelişmesini sağlamak için bir yol haritası çizileceğini belirterek “Eko turizm projesi ile ne yapılabilir, nasıl yapılabilir, bunlar belirlenecek ve bizler de size idareciler olarak yardımcı olmaya çalışacağız. Proje ile burada insanlar turizme nasıl katkıda bulunabilirler, turizmden nasıl yararlanabilirler, nasıl kazanabilirler bunlar araştırılacak” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra projede görev alan Muğla Üniversitesi öğretim görevlilerinden Arkeolog Şahin Gümüş Bafa Gölü ve Kapıkırı’nın arkeolojisi, Doç. Dr. Hüseyin Şaşı göldeki balıklar, İstanbul Üniversitesi’nden kuş gözlemcisi Süreyya İskender çalışma alanlarıyla ilgili bilgiler sundular. Daha sonra Kapıkırı köylüleri görüşlerini ve önerilerini dile getirirlerken en çok gölden yayılan sineklerden ve kötü kokudan şikayetçi oldular ve bunların önüne geçilmeden turizmin gelişmeyeceğini söylediler.

 

IMG_4826 IMG_4835