DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas S.K. Meslek Yüksekokulu’na koruma semineri “SADECE ESKİ OLMAK KORUMA ÖZELLİĞİ VERMEZ”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas S.K. Meslek Yüksekokulu’na koruma semineri  “SADECE ESKİ OLMAK KORUMA ÖZELLİĞİ VERMEZ”
27.05.2014 15:56
0
A+
A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Restorasyon Programı öğrencilerine yönelik olarak koruma seminerleri düzenlendi. Beş günde sekiz sunum halinde düzenlenen seminerlerinde üç sununum yapan Mimar Aykut Köksal sadece eski olmasının bir binaya koruma özelliği kazandırmayacağını söyledi.

 

Seminer kapsamında “Kentten birim öğeye arkeolojik sitlerden modern kentlere koruma sorunları” başlıklı üç aşamalı sunumda bulunan Mimar Aykut Köksal, başta İstanbul olmak üzere bazı illerden seçilmiş binaların eski ve yeni restore edilmiş hallerini gösteren fotoğraflarını karşılaştırarak yaptığı sunumunda “Sadece bir binanın eski olması koruma özelliği vermez. Sadece 5 yıl önce yapılmış bir çalışma da koruma nesnesi olabilir” dedi. Günümüzde restorasyon adı altında çok kötü uygulamalar yapıldığını da vurgulayan Mimar Aykut Köksal, koruma kurullarının çelişkili kararlarından da örnekler gösterdi. İstanbul’daki yalıların restorasyonlarında çok kötü uygulamalar yapıldığını da örnekleriyle anlatan Mimar Aykut Köksal neredeyse tüm yalıların çatılarına birer çatı katı eklenmiş olduğunu, bunun da yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.

 

Rumeli Hisarı’nın içinde evleriyle, sokaklarıyla, camisiyle bir mahalle olduğunu gösteren eski halinin fotoğraflarını değerlendiren Mimar Aykut Köksal bu mahalle dokusunun tümüyle yıkılarak Hisar’ın içinin boşaltılmasının yanlış olduğunu anlattı. Mimar Aykut Köksal şimdilerde eski fotoğraflara dayanarak Rumeli Hisarı’nın içine yeniden bir cami yapılmasının konuşulmaya başlandığını belirterek “Yanlış yanlışla düzeltilmez. O zaman o mahalle yıkılırken ne kadar yanlış yapılmışsa şimdi Hisar’ın içine yeniden cami yapmak, evler yapmak da o kadar yanlıştır” diye konuştu.

 

Milas S.K.Yüksekokulu’nda Mimar Aykut Köksal’ın sunumunu Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yüksekokulun öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izlerken kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Mimar Aykut Köksal, anıtlar kurulu tarafından alınmış bazı kararları da eleştirdi.

 

Aykut Köksal

 

1952 yılında doğdu. Ortaöğrenimini Saint-Benoit Fransız Lisesi’nde, yükseköğrenimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bizans Sanatı Kürsüsü’nde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim elemanı olarak çalıştı. 1985’te üniversiteden ayrıldı ve öğretim çalışmalarını, öğretim görevlisi olarak dışarıdan sürdürdü. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde lisans ve yüksek lisans, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ise yüksek lisans dersleri veren Aykut Köksal’ın 1973’ten 1993’e dek yayınladığı yazılardan oluşan “Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği” başlığını taşıyan kitabı 1994’te yayınlandı. Aykut Köksal bugüne dek çok sayıda konferans verdi ve sempozyumlara bildiri sundu, kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo’da pek çok program gerçekleştirdi.