DOLAR
35,6542
EURO
37,1607
ALTIN
3.150,00
BIST
10.030,11










MUTSO, MİTSO, BORSA VE MAYBİR COĞRAFİ İŞARET İÇİN TÜRK PATENT VE MARKALAR KURUMUNDA

MUTSO, MİTSO, BORSA VE MAYBİR COĞRAFİ İŞARET İÇİN TÜRK PATENT VE MARKALAR KURUMUNDA
25.01.2018 07:59
0
A+
A-

*MUTSO, MİTSO ve Muğla Borsası ile MAYBİR Başkanları başta Muğla çam balı olmak üzere diğer Muğla ürünlerinin coğrafi işaret başvuruları için Tük Patent ve Markalar Kurumu Başkanlığını ziyaret ettiler.

*TPMK Başkanı ile yapılan görüşmede Muğla çam balına coğrafi işaret alınması için sorun aşılırken Milas’ın tepsi böreği ve yağlı zeytini için yapılan başvurularda da bir sorun bulunmadığı belirtildi.

*Muğla çam balı, Milas tepsi böreği ve Milas yağlı zeytini için coğrafi işaretler kısa bir süre içinde alınabilecek.

 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Borsası, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Muğla ilinde üretilmekte olan çam balına coğrafi işaret alınması ve Milas’ın tepsi böreği ve yağlı zeytinine coğrafi işaret alınması için yapılan başvurunun takibi için Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu’nu ziyaret ettiler.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin (MAYBİR); Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan‘ı makamında ziyaret etiler. Ziyaret sırasında özellikle Muğla’da itirazlar nedeniyle bir türlü çözülemeyen çam balına coğrafi işaret alınması konusu değerlendirildi. TPMK Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan’a Muğla’da il sınırları içinde üretilen çam balına ilin adıyla coğrafi işaret alınması yönünde görüş bildirildi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Muğla ilinde en çok arı yetiştiricisinin Milas’ta bulunduğunu ve ilde  en çok balın Milas ilçesi sınırları içinde üretildiğini ifade ederek  “Muğla’da en çok çam balı üretilen ilçe olarak biz, çam balının ilimizin adıyla coğrafi işaret almasına itiraz etmeyeceğiz. Özellikle Arap ülkelerinden talepler gelmeye başlamışken çam balımıza bir an önce coğrafi işaret alınması gerekiyor. Burada sen ben demenin kimseye bir yararı yok. Muğla ili sınırları içinde üretilen çam balımız Muğla Çam Balı olarak coğrafi işaret almalı” diye konuştu. Reşit Özer, bir süre önce MİTSO tarafından Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin ardından AB’den de coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunulduğunu belirterek Milas tepsi böreği ile Milas yağlı zeytini için bir süre önce yapılan coğrafi işaret başvurularının durumunu sordu.

Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan, MİTSO’nun Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak üzere yapmış olduğu başvuruyu duyduklarını belirterek  “AB’ye başvurunuzu duyduk. Çok sevindik. Şimdilik, AB’den coğrafi işaret almış üç ürünümüz var; Aydın inciri, Malatya kayısısı ve Gaziantep baklavası. Sizin zeytinyağı için yaptığınız başvuru ile birlikte 7 ürünümüz AB’ye coğrafi işaret başvurusu yapmış durumda. Fakat zeytinyağına coğrafi işaret için başvuruda bulunmuş yalnızca Milas zeytinyağı var. Sizi kutluyorum. Ayrıca Milas tepsi böreği için yaptığınız coğrafi işaret başvurusunda bir eksiklik görünmüyor. Belki yağlı zeytin için bir iki konuyu sorabiliriz. Sonuç olarak bir sorun görünmüyor ve kısa sürede bunların coğrafi işaretlerini alabilirsiniz” diye konuştu.

Kurum Başkanı Prof. Dr. Habib Aslan, Muğla’da MUTSO’nun, MİTSO’nun, Borsanın ve MAYBİR’nin çam balına “Muğla” adıyla coğrafi işaret alınması konusunda anlaşmış olmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek “Siz böyle anlaştıysanız, kısa bir süre içinde Muğla çam balının coğrafi işaret tescili çıkar” dedi.