DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62










MUTSO ve Muğlalı basın mensupları MİTSO’nun konuğu oldu. “MİLAS OSB BİTMEDEN DİĞER İLÇELER OSB YAPAMAZ”

MUTSO ve Muğlalı basın mensupları MİTSO’nun konuğu oldu.  “MİLAS OSB BİTMEDEN DİĞER İLÇELER OSB YAPAMAZ”
27.10.2017 13:38
0
A+
A-

*MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ile birlikte MİTSO’yu ziyaret eden Muğla (Menteşe) gazetecilerine Milas OSB hakkında da bilgilendirmede bulunuldu.

*Milas OSB arazisinde Muğlalı gazetecilere açıklamalarda bulunan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş Muğla’nın en değerli varlığının çevre olduğunu belirterek Muğla’ya çevreye zarar verecek sanayi tesisi kurulmasına izin verilmeyeceğini belirterek “Çevre bizim en değerli varlığımız” dedi.

*Muğlalı gazetecilere OSB’deki son durumu anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, halen altyapı yapımı çalışmalarının sürdüğünü ve 2018 yılının Nisan ayında hak sahiplerine sanayi parsellerinin tapularının verileceğini söyledi.

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas OSB’de çevreyi kirleten bir sanayi tesisi yapılamayacağına ve sanayi arsalarının hak sahipleri tarafından asla devredilemeyeceğini, kiraya verilemeyeceğini ve satılamayacağını bildirdi.

*Bazı üyelerin sık sık “Odalar ne işe yarar?” diye sorduğunu belirten MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş “Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasıyla Milas’a 60 tirilyon girdi. MİTSO, 60 trilyon lirayı tüm üyelerinin aidatlarından 60 yılda toplayamaz. Bu sadece zeytinyağından Milas ekonomisine giren bir değer” dedi.

Halen altyapı yapımı sürmekte olan Milas Organize Sanayi Bölgesi bitip yüzde 70 doluluğa ulaşmadan Muğla’nın diğer ilçelerine OSB kurulamayacağı bildirildi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas OSB’de sanayi arsası miktarından daha çok başvuru olması nedeniyle doluluk sorunu yaşanmayacağını belirtirken Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş da Muğla’nın çevresiyle para kazanan bir il olduğunu belirterek “Muğla’da en değerli varlığımız çevre. OSB’lerin çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılması ve işletilmesi gerekiyor” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş’un Milas OSB hakkında yerinde, Muğla basınına bilgi vermek amacıyla Muğlalı (Menteşeli) gazetecilere yaptığı davet üzerine Milas OSB’ye bir gezi düzenlendi. Karakuş ve Muğlalı gazeteciler; MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından karşılanarak henüz altyapı yapım çalışmaları sürmekte olan Milas OSB arazisine götürüldü. Altyapı çalışmalarının devam ettiği Milas OSB’de Muğlalı gazetecilere OSB hakkında açıklamalar yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, sanayi parsellerinin tapularının bahar aylarında hak sahiplerine verileceğini bildirdi. Milas OSB’nin 1 062.8 dönümlük bir arazi üzerine kurulmakta olduğunu ve 544 dönümlük sanayi parseli bulunduğunu anlatan Reşit Özer “Arsayı teslim alan hak sahipleri iki yıl içinde fabrika inşaatlarına başlamak zorundalar. Arsa sahipleri OSB’deki arsalarını başkasına devredemez ve satamazlar. Ancak kendileri tesis kurabilirler” dedi. Reşit Özer, konuşmasının devamında Milas OSB’de 544 dönüm sanayi parsel alanı bulunduğunu ancak 1008 dönümlük arsa talebiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, OSB’deki sanayi tesisi doluluğunun yüzde 70’i bulduğu anda bitişikteki hazine arazisinin de OSB alanına eklenmesi için girişimde bulunacaklarını anlattı. Reşit Özer “Muğla’da diğer ilçelerin OSB kurmak için Milas OSB’nin yüzde 70’e ulaşmasını beklemesine gerek kalmayacak. Çünkü, zaten şu anda sanayi parsel alanımızın iki katı kadar talep var. Asıl üye olarak 38 firmanın yanısıra yedekte 48 firma daha var. Ayrıca birkaç yüz dönüm yer talep eden firmalar da bizi aradılar. Ancak yerimiz yeterli olmadığı için şu anda onlara olumlu bir cevap veremedik, ne yazık ki…” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş da Muğlalı gazetecilere OSB’ler hakkında açıklamalarda bulundu. Milas OSB’nin Muğla ilinin tek OSB’si olduğunu anlatan Karakuş “Milas OSB bitmeden ve yüzde 70 doluluğa ulaşmadan diğer ilçelerde OSB kurulamaz. Bu nedenle Muğla da, Marmaris de, Fethiye de Milas’ı bekliyor. Sonrasında hatta Yatağan’da bile OSB kurulabilir. Bu yüzden Milas OSB’nin durumu Muğla için çok önemli” dedi. OSB’lerde çevreyi kirleten tesisler yapılmaması gerektiğini de vurgulayan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş ” Muğla’da en değerli varlığımız çevre. OSB’lerin çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılması ve işletilmesi gerekiyor. Biz çevresiyle para kazanan bir iliz. Muğla’nın en başta gelen gelir kaynakları arasında Turizm ve tarım ilk sırada yer alıyor. Turizm, Muğla için çok önemli ve turistler de Muğla’ya çevresi için, doğal ve tarihi güzellikleri için geliyor. Dolayısıyla çevre bizim en değerli varlığımız. Arkadaşlar da zaten Milas OSB’de çevreye zarar vermeyecek yatırımlar yapılmasına karar vermişler” dedi.

Daha sonra MİTSO Meclis Salonuna geçildi ve burada Milas OSB Müdürü Haluk Onaran tarafından Muğlalı gazetecilere OSB hakkında ayrıntılı bilgiler verildi ve gazetecilerin OSB hakkındaki çeşitli soruları MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve OSB Müdürü Haluk Onaran tarafından yanıtlandı.

SIRADA COĞRAFİ İŞARETLER VAR

Gazetecilerin OSB hakkındaki sorularının yanıtlanmasından sonra MİTSO Yönetim Kurul Başkanı Reşit Özer, bir süre önce Milas zeytinyağına coğrafi işaret patenti aldıklarını şimdi de Milas yağlı zeytini ile Milas tepsi böreğine coğrafi işaret almak için başvuruda bulunmak üzere işlemleri yürütecek kuruluş ile protokol imzalandığını anlattı. Reşit Özer, tasfiye halinde bulunan Sümer Holding’ten Milas halılarının coğrafi işaret tescil haklarını devir almak üzere işlemlerin sürmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş da yaptığı konuşmada Milas halılarının coğrafi işaret haklarının MİTSO’ya devri konusunda TOBB’nin de destek verdiğini ve ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapıldığını anlatarak “Milas halılarının coğrafi işaret hakkı MİTSO’ya yakışır” dedi. TOBB Yönetim Kurulunda görev yaparken kendisinin coğrafi işaretler konusunda görev aldığını anlatan Bülent Karakuş, “Ben çalışmaya başladığımda Türkiye genelinde 194 coğrafi işaretli ürün vardı. Hedefimiz bunu 500’e çıkarmaktı. Bu yönde çalışmalarımızı yaptık. MUTSO olarak da 7 ürünümüz için başvuruda bulunduk, şimdilik bunlardan 2’sinin coğrafi işaretini aldık” diye konuştu. Çam balı konusunda Muğla ile Marmaris arasında bir tartışma yaşandığına da değinen Bülent Karakuş “Ancak Milas Sakarkaya Kırmızı Çam Balı” için coğrafi işaret alabilir. Hiçbir engel yok” dedi.

ODALAR NE İŞE YARAR?

OSB’den coğrafi işaretlere kadar odaların çalışmalarının yöre ekonomisine çok büyük değerler kattığını belirten MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş “Üyelerimiz bize sık sık soruyorlar; odalar ne işe yarar, diyorlar. İşte Başkan anlattı; coğrafi işaret alındıktan sonra Milas zeytinyağının değeri 50 liralara, 60 liralara, hattı 80 – 90 liralara çıktı. Dolayısıyla Milas’a 60 trilyon lira girdi. MİTSO, 60 trilyon lirayı tüm üyelerinin aidatlarından 60 yılda toplayamaz. Bu sadece zeytinyağından Milas ekonomisine giren bir değer. Ayrıca diğer çalışmalar da var” dedi.

MİLAS’TA BİRLİK, BERABERLİK VAR

Konuşmasının devamında Milas’ta kurumlar arası diyaloga da değinen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş “Milas’ta kurumlar arasında büyük bir birlik ve beraberlik var. Milas’ın başarısında bu birlik ve beraberlik ağır basıyor. Biz de her zaman birlik ve beraberlikten yanayız” dedi.