DOLAR
32,4488
EURO
34,7445
ALTIN
2.436,93
BIST
9.915,62










RUS BALIKÇILARA HAVUZ BALIKÇILIĞINDA MİLASTAN LOJİSTİK DESTEK

RUS BALIKÇILARA HAVUZ BALIKÇILIĞINDA MİLASTAN LOJİSTİK DESTEK
06.08.2013 17:37
0
A+
A-

*Rusya Federasyonu’ndan Milas’a gelerek kültür balıkçılığı tesislerinde incelemelerde bulunan Rus balıkçılar lojistik destek istiyor.
*Akua Lojistik Su Ürünleri Ltd. Şirketinin konuğu olarak Milas’a gelen Rus balıkçılar MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’dan da Milas OSB konusunda bilgi aldılar.
*İklim ve deniz koşulları nedeniyle Karadeniz kıyısındaki havuz balıkçılığı tesislerinden yeterince verim alamadıklarını belirten Rus balıkçılar Milas OSB’ye yatırım yapabileceklerini söylediler.
*Rus balıkçıları davet eden Akua Lojistik Ltd. Şirketi yöneticisi Kubilay Bahçıvan İspanyolların zeytin ve zeytinyağı üzerine Türkiye’de 2.3 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Olcay Akdeniz
Rusya Federasyonu’nda mersin balığı avlanmasına 10 yıllık yasak getirilmesinin ardından kültür balıkçılığına yönelen Rus balıkçılar bu alanda iklim ve Karadeniz’in deniz koşullarında yeterince başarılı olamayınca Milas kıyılarındaki balık çiftliklerinde incelemelerde bulundular. Akuolojistik Su Ürünleri Ltd. Şirketi’nin daveti üzerine Milas’a gelen Rus balıkçılar kültür balıkçılığı konusunda Türkiye’den lojistik destek istediklerini belirttiler. Kurulma çalışmaları süren Milas Organize Sanayi Bölgesi hakkında da MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’dan bilgi alan Rus balıkçılar Milas OSB’ye yatırım yapabileceklerini bildirdiler.
Kültür balıkçılığı konusunda hizmet veren Akua Lojistik Ltd. Şirketi’nin daveti üzerine Milas kıyılarındaki kültür balıkçılığı tesislerinde incelemelerde bulunmak üzere Milas’a gelen Rus balıkçılar yörenin özelliklerinden ve koşullarından etkilenerek Milas yöresine yatırım yapmaya karar verdiler. Aralarında Rusya Balıkçılık Bakanlığı danışmanlarından Roman Babayev’in de bulunduğu Rus balıkçılar Rusya’da giderek yok olma tehlikesi gösteren mersin balığının avlanmasına 10 yıllık yasak getirildiğini ve bu nedenle kendilerinin de Karadeniz kıyılarında havuz balıkçılığına yöneldiklerini anlattılar. Ancak Karadeniz kıyılarına kurdukları havuzlarda başlattıkları üretim girişimlerinde iklim ve deniz konuşları yüzünden pek başarılı olamadıklarını anlatan Rus balıkçılar bu konuda oldukça başarılı bir üretim yapan Milas kıyılarındaki balık çiftliklerinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye geldiklerini söylediler.
Milas kıyılarındaki kültür balıkçılığı tesislerinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Rus balıkçılar, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek yörenin ticari ve sanayi potansiyeli hakkında da bilgi aldılar. MİTSO Yönetim Kurulunu ziyaret eden Rus balıkçıları temsilen konuşan Rusya Balıkçılık Bakanlığı danışmanlarından Roman Babayev incelemelerde bulundukları balık çiftliklerinden, doğa ve iklim koşullarından etkilendiklerini belirterek bazı Rus balıkçıların bu nedenle Milas yöresinde yatırım yapmayı düşünmeye başladıklarını anlattı. İki yıl önce de Türkiye’ye gelerek incelemelerde bulunduklarını anlatan Roman Babayev “Milas yöresinde gördüğümüz balık çiftlikleri için diyecek hiçbir şey yok. Gördüklerimiz çok yüksek düzeyde işletmelerdi. Biz, Rusya’da mersin balığına 10 yıl avlanma yasağı getirildikten sonra Karadeniz kıyılarında havuzlarda levrek balığı yetiştirmeye çalıştık. Ancak pek başarılı olamadık. Burada gördüğümüz tesisler gibi Karadeniz kıyılarında tesisler kurmak istiyoruz. Burada gördüklerimizden çok etkilendik” dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’dan kurulma çalışmaları sürmekte olan Milas Organize Sanayi Bölgesi hakkında da bilgi alan Rus balıkçılar Milas yöresinden çok etkilendiklerini belirterek balıkçılığın yanı sıra zeytin, zeytinyağı, meyvecilik gibi alanlarda da Milas’a yatırım yapmayı düşündüklerini bildirdiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna’dan OSB’ye fabrika kurma konusunda ayrıntılı bilgi alan Rus balıkçılar Milas OSB’ye gıda maddeleri üzerine üretim yapacak ihracata yönelik bir fabrika kurabileceklerini de söylediler.
Rus balıkçıları Türkiye’ye davet eden Akualojistik Su Ürünleri Ltd. Şirketi Müdürü Kubilay Bahçıvan ise amaçlarının Rusya Federasyonu’na anahtar teslim kültür balıkçılığı tesisleri kurmak olduğunu ve bu amaçla Rus balıkçıları Milas’a davet ettiklerini anlatarak “Konuğumuz olan Rus balıkçılar, burada gördükleri tesislerden çok etkilendiler. Birçoğu yavru balık üretim tesislerinden deniz havuzlarına kadar kültür balıkçılığı tesislerini Karadeniz kıyılarında kurmak istiyorlar. Bazıları ise bu bölgeden çok etkilendiler ve buraya yatırım yapmak istiyorlar” diye konuştu. Son yıllarda Ege bölgesinin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını anlatan Kubilay Bahçıvan İspanyolların bu bölgede zeytin ve zeytinyağı üzerine 2.3 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Rus balıkçıların yöreye gösterdikleri ilgiden memnun kaldıklarını belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna “Milas ve yöresine yabancıların ilgisi giderek artıyor. OSB’nin tamamlanmasıyla daha çok yabancının Milas ve yöresine yatırım yapmak için geleceğini söyleyebilirim. Bu da gerek yöremiz ürünlerinin değerlendirilmesi gerekse istihdam yaratma konusunda oldukça önemli bir gelişmedir” diye konuştu.