TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU “AVRUPA ODALARI DAİMİ BAŞKAN VEKİLLİĞİ”NE SEÇİLDİ

22.10.2015 16:02

*AB üyesi olmayan Türkiye’nin Avrupa’nın odalar ve borsalar birliklerinin üst kuruluşu olan Eurochambres’ın daimi başkan vekilliğine seçilmesi büyük başarı olarak değerlendiriliyor.

*Eurochambers’ın daimi başkan vekilliğine seçilen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başarısını “Bu AB üyesi olmayan bir ülkenin başarısıdır” şeklinde değerlendirdi.

*MİTSO, Eurochambres’in daimi başkan vekilliğine seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir kutlama mesajı gönderdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa oda ve borsalarının üst kuruluşu olan Eurochambers’ın daimi başkan vekilliğine seçildi. AB üyesi olmayan Türkiye’nin Odalar ve Borsalar Birliği Başkanının Eurochambers’ın daimi başkan vekilliğine seçilmesi, büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres), daha önce Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya’nın sahip olduğu, büyük üyeler başkan yardımcılığı koltuğunun 2016 yılından itibaren Türkiye’ye de verilmesini oybirliği ile kabul etti. Bu kararla Eurochambres ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkeyi, AB üyesi büyük ülkelerle aynı statüye getirdi. Oybirliği ile alınan karar sonrası yapılan değerlendirmede, bu kararın Eurochambres  için ‘devrim’ niteliğinde olduğu ifade edildi.

Eurochambres, halen 44 ülke, 1700 yerel ve bölgesel oda ve 20 milyon işletmeyi temsil eden Avrupa’nın en büyük iş dünyası konumunda bulunuyor.

Türk özel sektörü adına bu başarıdan gurur duyduğunu açıklayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak sürdürdüğümüz ve başta Dışişleri Bakanlığımızın ve Büyükelçilerimizin büyük desteğini gördüğümüz çalışmalarla, önce Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2009 yılından itibaren de üç dönem Başkan Yardımcılığı görevine seçildim. Eurochambres’ın bu seferki kapsamlı yeninden yapılanma çalışmalarında, başkan yardımcısı olmanın da büyük avantajıyla, işin mutfağında yer aldık. Çalışmalara görüşlerimizi aktardık. Sonuçta, Türkiye olarak, EUROCHAMBRES’ta AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarıyı elde ettik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Kosova’nın üyeliğine TOBB katkısı

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Eurochabres’ın daimi başkan vekilliğine seçilmesi, ilk olumlu sonucunu Kosova’nın Eurochambres’a üyeliğinin kabulüyle verdi. 16 Ekim 2015 tarihinde Lüksemburg’da yapılan Eurochabres Genel Kurulu’nda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun hazırladığı olumlu rapor, Kosova’nın Eurochambres üyelik başvurusunda etkili oldu.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın başvurusu, Eylül  ayındaki EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı toplantısında ele alınmıştı. Divanda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na konu hakkında rapor hazırlama görevi verilmişti. Hisarcıklıoğlu, rapor hazırlama döneminde, Kosova ve Sırbistan Ticaret Odası Başkanlarını ziyaret ederek, raporuna son halini verdi.

EUROCHAMBRES Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğinin gerektirdiği yükümlülükleri üstlenme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğine Genel Kurul delegelerinden destek talep etti. Genel Kurul’da yapılan oylamada, Kosova Ticaret Odası üyeliğe kabul edildi.

MİTSO Kutladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Eurochambres’ın daimi başkan vekilliğine seçilmesi nedeniyle MİTSO, bir kutlama mesajı gönderdi. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer imzası ile Hisarcıklıoğluna gönderilen mesajda bir Türk kuruluşu olan TOBB’nin AB’nin duvarlarını aşarak başkanının Eurochambres’ın başkanlık divanına seçilmesinin önemi vurgulanarak Hisarcıklıoğlu’na tarihi görevinde üstün başarılar dileğinde bulunuldu.

20684-3