TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlunun MİTSOyu ziyareti sırasında verilmişti.

06.08.2013 17:48

*TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun MİTSO’yu ziyareti sırasında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna tarafından kendisine sunulan Milas Raporu TOBB tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarına intikal ettirildi.

Olcay AKDENİZ

Milas Ticaret veSanayi Odası’nın Milas’ın ivedilikle çözümlenmesini beklediği sorunlarını kapsayan raporu TOBB Başakanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na intikal ettirildi. Söz konusu rapor MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna tarafından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun 2 Haziran’da MİTSO’yu ziyareti sırasında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna tarafından kendisine sunulmuştu.

MİTSO’nun T OBB Başkanı Rifat Hisarcıklığlu’na sunduğu vedilikle çözümlenmesini istediği sorunların başında; uzun süredir gündemde olan ve altyapı projelendirme çalışmaları sürmekte olan Milas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı projelerinin bir an önce bitirilerek ilgili Bakanlıkça onaylanması ve altyapı çalışmalarının başlatılması istemi yer alıyordu.

MİTSO’nun raporunda ayrıca Denizli – Aydın – Yatağan – Milas – Milas OSB – Güllük Limanı bağlantılı demiryolunun yapılması da en başta gelen istekler arasında bulunuyordu.

MİTSO’nun TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na sunduğu raporda bunlardan başka zeytinyağının iç tüketiminin arttırılması, kaliteli zeytinyağı üretiminin teşviki amacıyla prim sisteminin değiştirilmesi, kaliteli zeytinyağına daha çok, düşük kaliteli zeytinyağına daha az prim ödenmesi ve genel olarak primlerin arttırılması, zeytinyağı fabrikalarının atık karasu sorunun çözümlenmesi için TOBB öncülüğünde ve desteğinde üniversitelerle işbirliğine gidilerek karasuyun arıtılması veya yok edilmesini sağlayacak yöntemler için araştırmalar yapılması istemi de yer alıyordu.

MİTSO, raporunda bunların yanı sıra küçük esnafın ve yerel üretimin yok olmasına neden olan AVM ve süpermarketlerde toplam raf alanının yüzde 10’unun yerel markalı ürünlere ayrılması gerektiği, bu uygulamayla kaliteli ve markalı üretimin de teşvik edileceği dile getirilmişti.

MİTSO’nun raporunda Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin yapıldığı Milas’ta toprak havuzlarda yapılan balık üretiminde kullanılan yer altı suları harcının alınmaması ve kültür balıkçılığı ve hayvancılık işkolunda elektriğin indirimli tarifeden kullanılabilmesinin sağlanması da isteniyordu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun MİTSO’yu ziyareti sırasında kendisine sundukları Milas yöresinin sorunlarını içeren raporun TOBB Başkanlığı kanalıyla ilgili Bakanlıklara iletilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Oda yönetimi olarak yöremizin sorunlarına sahip çıkıyoruz ve bu sorunların bir an önce çözümlenebilmesi için en kısa ve en etkili yoldan çözüm merkezlerine ulaşmak istiyoruz. Bu amaçla Sayın Hisarcıklıoğlu’na ilettiğimiz raporumuzun TOBB tarafından da önemsenerek çok kısa bir süre içinde ilgili bakanlıklara ulaştırılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Umarım dile getirdiğimiz sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulur ve bundan hem yöremiz hem de ülke ekonomimiz kazançlı çıkar” diye konuştu.