DOLAR
35,2025
EURO
36,7023
ALTIN
2.975,76
BIST
9.987,70










TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan çağrı: “DAHA GÜVENLİ TİCARET ORTAMI İÇİN KAREKODLU ÇEK KULLANALIM”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan çağrı: “DAHA GÜVENLİ TİCARET ORTAMI İÇİN KAREKODLU ÇEK KULLANALIM”
13.11.2015 12:29
0
A+
A-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 15 Haziran 2015 tarihinden başlayarak uygulamaya koyulan karekodlu çeklerin ticaret hayatını doğrudan olumlu yönde etkileyecek yeni ve çok önemli bir finansal ürün olduğunu belirterek üyelerin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmelerini istedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik üyesi oda ve borsaların üyelerinin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmelerini istedi. Hisarcıklıoğlu, birliğe bağlı oda ve borsalara gönderdiği yazılı açıklamada reel sektörde çoğunlukla sermayenin kıt olduğunu ve finansmana erişimin her zaman kolay ve ucuz olmadığını belirterek özellikle vadeli çeklerin şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğunun altını çizdi.
Hisarcıklıoğlu açıklamasında Türkiye’deki şirketlerin toplam yurtiçi ticaret hacmini gösteren yurtiçi satış cirolarının 2014 yılında 3.7 trilyon TL dolayında olduğunu ifade ederek bunun yaklaşık üçte ikisine denk gelen 2.4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığının tahmin edildiğini belirtti. Vadeli ticaretin ekonomide büyük bir paya sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasının sağlandığını anlattı. Buna karşın reel sektördeki şirketlerin bu sistemi yeterli ölçüde kullanmadığını belirten Hisarcıklıoğlu “Çek sicil raporlarının yüzde 95’ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5’te kaldı” dedi.
Bunun üzerine sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek uygulamasının geliştirildiğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu süreçte TOBB, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalıştık. Karekodlu çek, Türkiye’de ve dünyada bir ilk oldu” diye konuştu.
Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği’ne verilmesiyle pozitif sicil kaydının da tutulmaya başlandığını anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Böylece kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girilmeye başlandı. 2006 ‘dan bu yana kişilerin tüm kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişini n tü m finansal geçmişi artık görülebilmektedir” dedi.
TOBB Başkanı Hisarçıklıoğlu açıklamasında daha sonra şu ifadelere yer verdi.
” 15 Haziran 2015’ten itibaren uygulamaya başlanan Karedodlu çek, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek yeni ve çok önemli finansal üründür. Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili pi yasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimzin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını arttıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız”.
Öte yandan karedoklu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-sunum.php adresinden ulaşılabileceği ve indirilebileceği bildirildi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmak için karekodlu çek kullanılması çağrısını MİTSO olarak desteklediklerini söyledi. Reşit Özer “Biz de MİTSO üyelerine veya üyemiz olmasa bile ticari yaşam içinde bulunanlara karekodlu çek kullanmalarını öneriyoruz. Türkiye’de 15 Haziran’dan bu yana uygulamaya başlanan karekodlu çek sistemi dünyada da bir ilktir. Çek kullanan tarafların daha güvenli bir ortamda ticaret yapmalarını sağlayan bu sistem kısa sürede dünyaya da yayılacaktır” dedi.