DOLAR
32,5245
EURO
34,8905
ALTIN
2.435,28
BIST
9.752,60










TOBB Üyesi Muğla Odaları Bodrumda buluştu

TOBB Üyesi Muğla Odaları Bodrumda buluştu
06.08.2013 17:36
0
A+
A-

TOBB üyesi Muğla meslek odalarının geleneksel ortak toplantısı Bodrum Deniz Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Bodrum’da yapıldı. Toplantıda GEKA uzmanları tarafından açıklamalarda bulunulurken özellikle tütün ve alkollü içki satışıyla ilgili yönetmenliğin getirdiği sorunlarla kıyılardaki teknelerden atık alımı konusunda yaşanan sorunlar tartışıldı.
Bodrum Deniz Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapılan TOBB üyesi Muğla meslek odaları 17. ortak toplantısında MİTSO’yu Meclis Başkanı Reşit Özer, Meclis Başkan Yardımcısı Hakkı Birgi, Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Mat, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Cuma Bozkurt, Meclis Üyeleri Levent Öztürk ve Ahmet Çavdar ile Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Osman Arıkan temsil etti.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda GEKA İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’nın tanıtımı yapıldı. GEKA Uzmanı Songül Başer tarafından yapılan sunumda GEKA’dan destek sağlanması için son başvuru tarihinin 2 Mart’ta son bulacağı belirtilerek bu tarihten sonra bir hafta içinde öncelikle yapılan proje başvurularının ön denetiminin yapılacağı bildirildi. GEKA Uzmanı Songül Başer daha sonra projelerin iki bağımsız denetçi tarafından ayrı ayrı inceleneceğini ve projenin kabul edilebilmesi için her iki denetimin 100 üzerinden yapılan değerlendirmesinde aritmetik ortalamasının 65 puanın üstünde olması gerektiği anlattı.

Tütün mamulleri ve alkollü içki satışına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmeliğin turizme etkileri konusunda bir sunumda bulunan Bodrum Ticaret Odası Üyesi Atilla Serttaş ise Muğla ilinin turizmdeki son 40 yıllık gelişim sürecinde Fethiye ve yöresinin dinlence turizmini tercih ettiğini, Bodrum’un ise eğlence turizmini tercih ettiğini anlattı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 58.5’inin eğlence amaçlı turizm için Türkiye’ye geldiği anlatılarak çıkarılan yönetmelikten en çok Bodrum ve Marmaris’in etkileneceğini belirten Atilla Serttaş alkollü içki ve tütün satışının kısıtlanmasıyla birlikte devletin de ciddi oranda bir vergi kaybına uğrayacağını söyledi. İçkili yer ruhsatına sahip yerlerde tütün ve içki satışına getirilen yasağı da eleştiren Serttaş “Bu tür mekanlara zaten 18 yaşından büyükler girebiliyor. Oysa marketlere her yaştan çocuk ve genç de girebiliyor. Bu yasağın içkili yerlerde uygulanması doğru değil” dedi. Açık alanlarda müzik yayını yapılan mekanların saat 23.69’da kapatılmasını da eleştiren Atilla Serttaş, Bodrum gibi yerlerde turistlerin otellerinden saat 23.00’te çıktığına dikkat çekerek bu kuralın uygulanma şansının bulunmadığını söyledi. Bodrum’da imar planı ve Anıtlar Kurulu kararları gereği kapalı mekanlar oluşturmanın mümkün olmadığını belirten Atilla Serttaş Bodrum halkının eğlence sektörüne hep anlayışlı ve sabırlı olarak yaklaşmış olduğunu, ancak Bodrum’a sonradan gelip yerleşmiş olan ve ekonomiye hiçbir katkısı olmayan kişilerin gece yapılan müzik yayınına karşı çıktıklarını ileri sürdü.

UMEM Beceri 10 Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası KOBİ Uzmanı Seher Taner Akgün açılacak meslek edindirme kurslarına katılanların yüzde 90’ının istihdam edileceğini anlattı. İşsizlik konusunda mutlaka önlem alınması gerektiğini vurgulayan Seher Taner Akgün şu andaki işsizlerin genellikle genç işsizler olduğunu ancak önlem alınmazsa yaklaşık 15 yıl sonra orta yaşlı bir işsizler ordusunun ortaya çıkacağını belirtti.

İŞKUR Uzmanı Evrim Çelik de konuşmasında mesleki kurslar düzenleyerek işverenlerin ihtiyacına uygun eleman yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek kurslara katılanlara staj sürelerince 15 TL ödeneceğini söyledi. Kursa katılanların yüzde 100’ünün da staj göreceğini anlatan Evrim Çelik “İhtiyaç duyduğunuz mesleklerde kurs açılmasını talep edin biz de kurslar açalım” dedi.
Muğla Ticaret Borsası Meclis Üyesi Kamil Gül ise “Zeytin ve zeytinyağı sektörünün değerlendirilmesi” konulu sunumunda bu yılın zeytinin var yılı olmasına rağmen yapılan zirai mücadelenin yetersiz gelmesi nedeniyle var yılının yok yılına dönüştüğünü söyledi. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişinin geçimini zeytin ve zeytinyağından sağladığına dikkat çeken Kamil Gül yılda 8 milyon dolayında zeytin fidanı dikilmekte olduğunu belirterek zeytinde hedefin ağaç sayısının artmasıyla birlikte rekoltenin de yükselmesi olduğunu sözlerine ekledi.
Muğla kıyılarında yatlardan atık alımı ve deniz araçladından kaynaklanan atıkların bertaraf edilmesi ile ilgili olarak Muğla Valiliği Cevre ve Orman Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu “mavi kart” uygulamasına ilişkin olarak Çevre Mühendisi Ayla Giray tarafından açıklamalarda bulunuldu. Göcek ile Gündoğan arasında 30 atık alım tesisi bulunduğunu belirten Ayla Giray teknelerin sintine, pissu ve atık yağlarını bu tesislere vermeleri gerektiğini anlattı. Toplantıda bulunan Deniz Ticaret Odası üyeleri ise Giray’ın açıklamalarına itirazda bulunarak atık alım tesislerinin yetersiz olduğunu, yetersiz tesislere rağmen ceza uygulamasının başlatılacağını belirterek yasak koymanın kolay olduğunu ancak bu yasağı uygulayabilmenin ise zor olduğunu belirttiler. Denizciler, denizciler ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile Muğla Valiliğinden ilgililerin katılımıyla bir komisyon kurulmasını ve atık alım tesislerinin kapasitelerinin belirlenmesini ve atık alım tesisleri yeterli hale gelinceye kadar ceza uygulamasının ertelenmesini istediler.
Muğla sahil şeridinin aşırı avcılığa kapatılması ve popülasyon dinamiği çalışmasının yapılması konulu bir sunumda bulunan Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Deda ise konuşmasında denizlerde balık stoklarının hızla azaldığına dikkat çekerek Muğla kıyılarının yabancı av teknelerine kapatılmasını istedi.
Toplantı daha sonra Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu tarafından kapatıldı.