MİTSO'ya hoşgeldiniz. Bugün: 28 Mart 2020, Cumartesi




TOBB’den üyelerine Koronavirüs uyarıları: ZAMAN, COVID-19’A HAZIRLANMA ZAMANIDIR.

TOBB’den üyelerine Koronavirüs uyarıları: ZAMAN, COVID-19’A HAZIRLANMA ZAMANIDIR.

*Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, üyesi olan oda ve borsaları Koronovirüs / COVID-19’a karşı alınması gereken önlemler konusunda uyardı.

*TOBB’nin, üyesi olan oda ve borsalara gönderdiği  Dr. İstemi Oral tarafından hazırlanmış uyarı yazısında kişilerin ve işyerlerinin alması gereken önlemler anlatılıyor.

*TOBB’nin yazısında “Çalışanların sağlık nedeniyle evlerinde kalmak zorunda oldukları sürenin ‘hastalık izni’ kapsamında değerlendirilmesi isteniyor.

*Yazıda ayrıca işyerlerinde şüpheli bir COVID -19 hastası görülürse ne yapılacağına ilişkin bir plan hazırlanması öneriliyor.

*İşyerinin bulunduğu bölgede salgın gelişirse, işyerinin çalışmasını sürdürebilmesi için bir acil durum ve iş sürekliliği planı geliştirilmesi tavsiye ediliyor.

            Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, üyesi olan 365 oda ve borsaya bir yazı göndererek dünyada bir salgın haline dönüşen Koronovirüs (COVID-19) konusunda uyarılarda bulundu. TOBB’nin yazısında “Zaman, COVID- 19’a hazırlanma zamanıdır. Basit önlemler ve planlama büyük fark yaratabilir. şimdi harekete geçmek, çalışanlarınızı ve işinizi korumaya yardımcı olacaktır” denildi.

            TOBB, üyesi olan 365 oda ve borsaya Koronovirüs (COVID-19) isimli hastalığa karşı işyerlerinde alınması gereken önlemler hakkında bir rapor göndererek önerilerde bulundu ve raporun tüm oda ve borsa üyelerine dağıtılması istendi. Dr. İstemi Oral tarafından hazırlanan “İşyerlerinde COVID-19 Hazırlıkları” başlıklı raporda virüsün nasıl yayıldığı, virüse karşı işyerlerinde alınabilecek basit önlemler, seyahat durumunda yapılabilecekler anlatıldıktan sonra eğer bölgede COVID-19 hastası görülürse veya salgın gelişirse yapılması gerekenler anlatılıyor.

            TOBB’nin tüm oda ve borsa üyelerine gönderilmesini istediği “İşyerlerinde COID-19 Hazırlıkları” raporunda virüsün nasıl yayıldığı ve işyerlerinde yayılmasını önlemenin basit yollarının açıklanıyor ve sık sık kullanılan ve temas edilen yüzeylerin hijyenik hale getirilmesi, tüm çalışanların hijyenik el yıkama alışkanlığı edinmelerinin sağlanması, çalışanlar, alt yükleniciler ve tedarikçiler arasında hafif grip, nezle, 37,3 derece ve üzeri ateşi olanların evlerinde istirahat etmesi, bu kişilere hastalık belirtilerini gizleyebilecek ateş düşürücü ve ağrı kesici Aspirin ve benzeri ilaç kullanmamaları öneriliyor. Raporda, çalışanların sağlık nedeniyle evlerinde kalmak zorunda oldukları sürenin ‘hastalık izni’ kapsamında değerlendirilmesi isteniyor.

            TOBB için Dr. İstemi Oral tarafından hazırlanan raporda seyahat durumunda alınması gereken önlemler de anlatılıyor. Seyahat edeceklerin son güncel bilgiye göre ilgili seyahatin fayda ve risklerinin değerlendirilmesi önerilirken seyahate çıkacak olanların yanlarında küçük bir şişe alkol bazlı dezenfektan bulundurulması ve bunları sık sık kullanmaları isteniyor. Seyahat dönüşlerinde ise mutlaka 14 gün boyunca kendilerinde ortaya çıkabilecek belirtilere karşı dikkatli olmaları hatırlatılıyor.

            Bir işyerinde şüpheli bir COVID-19 hastası görülürse ne yapılacağına ilişkin bir plan hazırlanması önerilen raporda işyerinizde düzenli uzaktan çalışmanın teşvik edilmesi ve buna uygun hazırlıkların yapılması, çalışanların toplu taşıma araçlarından ve kalabalıklardan uzak durmalarının tavsiye edilmesi gerektiği anlatılıyor. Raporda ayrıca işyerinin bulunduğu bölgede salgın gelişmesi durumunda işyerinin çalışmasını sürdürmek üzere bir acil durum ve iş sürekliliği planı geliştirilmesi tavsiye ediliyor.

            COVID-19 salgını ortaya çıkarsa oluşacak stresle başetme konusunda da uyarılar bulunan TOBB raporunda, böylesine durumlarda kişileri üzüntüye sev edebilecek yayınları seyretmemek veya dinlemek öneriliyor.

            Çalışanların solunum yolu hastalıkları salgınlarından korunmaları hakkında önerilerin de yer aldığı raporda gıda güvenliğiyle ilgili de öneriler bulunuyor. Bu öneriler arasında çiğ veya az pişmiş çiğ et, süt veya hayvan organları gibi hayvansal ürünlerin yenilmesinden de kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

            TOBB raporunda son olarak “Zaman, COVID-19’a hazırlanma zamanıdır. Basit önlemler ve planlama büyük fark yaratabilir. şimdi harekete geçmek, çalışanlarınızı ve işinizi korumaya yardımcı olacaktır” deniliyor…