MİTSO'ya hoşgeldiniz. Bugün: 19 Şubat 2018, Pazartesi




MİTSO, ARICILIK KURSUNU BAŞARIYLA TAMAMLAYAN İLK ÜÇ ARICIYA KOVAN ARMAĞAN ETTİ

MİTSO, ARICILIK KURSUNU BAŞARIYLA TAMAMLAYAN İLK ÜÇ ARICIYA KOVAN ARMAĞAN ETTİ

*MİTSO, bir süre önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen arıcılık eğitimini başarıyla bitiren ilk üç arıcıya kovan armağan etti.

*Başarılı arıcıları ödüllendirmek amacıyla düzenlenen törende konuşan MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ile arıcılar, Muğla çam balına coğrafi işaret alınma sürecinde uzlaştırıcı bir görev üstlenerek anlaşmazlığın çözümüne büyük katkı sağladığı ve son dönemde arıcıların sorunlarına gösterdiği ilgi nedeniyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teşekkür ettiler.

 

            Son günlerde Milas arıcılığını ve bal üretimini geliştirmek için girişimlerde bulunmakta olan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bu yolda bir adım daha geldi: MİTSO, arıcılığın geliştirilmesi amacıyla Milas’ta düzenlenen eğitimi başarıyla tamamlayanlar arasında ilk üç sırada yer alan arıcılara, odada düzenlenen bir törenle arı kovanı armağan etti. Toplantıda konuşan ve sorunlarını anlatan arıcılar Milas’ta peteklerini korumak için soğuk hava deposu ve şoklama tesisi kurulmasını talep ettiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Muğla çam balının coğrafi işaret sorununu kısa bir sürede çözümleneceğini belirterek arı üreticilerinden kaliteli ve markalı bal üretmelerini istedi.

            Milas’ta arıcılığın ve bal üretiminin geliştirilmesi amacıyla son dönemde büyük bir çıkış yapan MİTSO’dan arıcıları teşvik yönünde bir adım daha geldi. Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Milas İlçe Müdürlüğü işbirliğinde bir süre önce düzenlenen ve 70 saat süren arıcılık eğitiminde başarılı olan ilk üç arıcıya MİTSO arı kovanı armağan etti. MİTSO tarafından odanın toplantı salonunda düzenlenen başarılı arıcıları ödüllendirme törenine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Enver Aydın, İlçe Müdürü Eşref Aslan, MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ve arıcılar katıldılar.

            Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO’nun kısa bir süre önce zeytinyağında coğrafi işaret almasının ardından Muğla çam balına da coğrafi işaret alınması konusunda yaşanmakta olan anlaşmazlığın aşılması yönünde bir girişim başlattığını anlatarak şöyle konuştu:

             “Dünya’daki çam balı üretiminin yüzde 92’i Kuşadası’nın Dilek Yarımadası’ndan başlayan ve Muğla ilini kapsayan alanda üretiliyor. Muğla’da üretilmekte olan çam balının da yaklaşık üçte biri Milas’ta elde ediliyor. Milas, Muğla’da en çok arıcının bulunduğu ilçe. Dolayısıyla Marmaris – Muğla çam balında coğrafi işareti kendileri almak üzere çekişirken biz de Milas’a alım, diyebilirdik. Fakat bizim beklemeye tahammülümüz yok. Önce MAYBİR yönetimini Milas’a davet ettik. Kendileriyle neler yapılabileceğini görüştük. Muğla Borsası ile görüştük. Bir an önce ilimizde üretilmekte olan çam balımıza ilimizin adıyla ‘Muğla çam balı’ olarak coğrafi işaret alınmasını önerdik. Sonuçta bir uzlaşma sağlandı ve Ankara’da Türk Paten ve Markalar Kurumu Başkanlığını da ziyaret ederek Muğla ilinde üretilmekte olan çam balına ilimizin adıyla coğrafi işaret alınmasını talep ettik. İşlemler kısa bir süre içinde tamamlanacak ve Muğla çam balı coğrafi işaret tesciline kavuşacak. Bundan sonra arıcılarımıza düşen, kaliteli ve markalı bal üretmek. Coğrafi işaretin de sağlayacağı avantajla hem yurt içinde, hem yurtdışında pazar payımızı arttırmaktır”.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yöremizde arıcılığın ve bal üretiminin geliştirilebilmesi için MİTSO olarak gereken her desteği vermeye hazır olduklarını anlatarak “Balımızı, zeytinyağımızı, zeytinimizi tüketici ile buluşturabilmek için mutlaka çevre yolu üzerinde modern, şık mağazalar açmalıyız. Bal mağazaları açarak balımızı Bodrum’a geçenlere en iyi ortamda sunabilmeliyiz” dedi.

            Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın da konuşmasında Türkiye’de 7 milyon dolayında arı kovanı bulunduğunu bunun 6’da biri olan yaklaşık 1 milyon 200 bininin Muğla ilinde olduğunu belirterek “Türkiye’de en çok arı kovanına sahip il Muğla’dır. Bu bakımdan Muğla 1’inci sıradadır. Fakat bal üretimi bakımından Muğla 2’inci sıradır. Bunun nedeni, bizim kovanlardan aldığımız bal veriminin düşük olmasıdır. Bunu arttırmamız gerekiyor. bu nasıl olacak? Elbette eğitim ile olacak” diye konuştu.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Aslan da konuşmasında Milas’ta 713 arıcılık işletmesi olduğunu bu sayının Muğla ilindeki arıcıların üçte biri olduğunu belirterek “Milas’ta 94 mahallede 713 arıcılık işletmesi ve 160 bin arı kovanı var. Ayrıca mevsim nedeniyle ilçemize getirilmiş konaklayan kovan sayısı ise 1844. Böylece Milas’taki kovan sayısı  370 bine varmakta. Dönemine göre Adana, Aydın, Ordu, Mersin, Afyon, Konya ve Niğde’den Milas’a gelen arıcılar var. Milas’ta çam balı üretimini için uygun 15 bin hektar basralı alan var. Bu veriler göz önüne alındığında Milas çam balı üretimi için çok önemli bir kapasiteye sahip” dedi.

            Toplantıya Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR)‘ni temsilen katılan birliğin Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, coğrafi işaretin önemini vurguladığı konuşmasında “Coğrafi işaret demek, bir ürünün belli bir bölgede üretildiğinin belgelenmesi demektir. Muğla çam balına coğrafi işaret alındığında ise, bu balın Muğla ilinde üretildiği belgelenmiş olur” dedi. Muğla’nın bütün ilçelerinde çam balı üretilmekte olduğunu anlatan Yasin Kırgız, son dönemde arıcılığın geliştirilmesi ve bu güne dek çözümlenemeyen coğrafi işaret sorunun çözümlenmesi amacıyla MİTSO’nun yaptığı girişimlere teşekkür etti. Sektörde en büyük sorunun, piyasada bol miktarda sahte bal bulunması nedeniyle tüketicide tüketicilerde oluşan güven sorunu olduğunu söyleyen Yasin Kırgız, “Muğla’daki arı üreticisinin en önemli sorunlarının başında ormanlık alanlardaki yol sorunu geliyor. Bir başka önemli sorun petekleri soğuk ortamda koruyabilmek için soğuk hava deposu ya da şoklama tesisi ihtiyacı. Bunları mutlaka bir şekilde çözümlemek zorundayız” diye konuştu.

            Daha sonra toplantıya katılan arıcıların sorunlarını anlatmasından sonra arıcılık eğitiminde ilk üç sırayı alan arıcılara arı MİTSO tarafından arı kovanları armağan edildi. Kursu üçüncülükle bitiren  Yusuf Önen‘e İlçe Müdürü Eşref Aslan eliyle bir ovan, ikincilikle bitiren Sadık Korkmaz‘a İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın‘ın eliyle iki kovan ve birincilikle bitiren Aşkın Semerciye de MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından üç arı kovanları armağan edildi.

            Toplantıya katılan arı üreticileri, son dönemde arı ve bal üreticilerine gösterdiği ilgi ve Muğla çam balına coğrafi işaret alınması sürecindeki uzlaştırıcı rolü nedeniyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teşekkür ettiler.