Odalar ve ilgili kurumlar kolları sıvadı. MİLAS’TA HİJYEN EĞİTİMİ SEFERBERLİĞİ

14.03.2014 16:10

*MİTSO’da ilgili odalar ve meslek odaları arasında yapılan görev paylaşımı sonucunda MİTSO, 17 Mart’ı izleyen hafta içinde 6 işkolunda ücretsiz olarak hijyen eğitimi düzenleyecek.

*Hijyen eğitimi toplantısında, ilgili işkollarında yapılacak hijyen eğitimlerine, farklı odaların üyeleri de katılabilecek.

*MİTSO’nun balıkçılar, bar çalışanları, otel, motel ve lokanta çalışanları, servis görevlileri, garsonlar ve zeytin işleme elemanları için düzenleyeceği ücretsiz hijyen eğitimlerine katılmak isteyenlerin en kısa sürede MİTSO’ya başvurmaları gerekiyor.

*05 Temmuz 2014 tarihine dek hijyen eğitimi almayan her çalışan için 250 – 1000 TL arasında ceza ödenmesi gerekecek.

05 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve bir yıl içinde insan sağlığı ile ilgili işyeri sahipleriyle işyeri çalışanlarının hijyen eğitimi alması için Milas’taki meslek odaları ve ilgili kuruluşlar hijyen eğitimi seferberliği başlattı. 05 Temmuz 2014 tarihine dek ilgili kişilerin hijyen eğitimi alma zorunluluğu bulunması ve sürenin giderek kısalması ve yönetmelikte yapılan değişiklikler üzerine yeniden görev paylaşımı yapmak için ilgili oda ve kurumlar Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir toplantı yaptılar.
Toplantıda, 17 Mart tarihinden başlayarak bir hafta içinde hijyen eğitimi verilmesi gereken işkolları belirlendi.

05 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği uyarınca Milas’ta ilgili oda ve kurumlar arasında işbirliği ve görev paylaşımı yapılması için protokol imzalandı. Milas Kaymakamlığı Halk Eğitimi Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası ve Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası işbirliğinde hijyen eğitimi kursları düzenlenmesine ilişkin protokol gereğince MİTSO’da bir görev paylaşımı toplantısı yapıldı. Toplantıya; MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yiğit, Milli Eğitim Müdürü Arslan Ersoy, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sefa Yıldız, Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Kaplan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Uzman, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin, Milas Bakalar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı ile Milas Şoförler ve Otomobilciler Meslek Odası Başkanı Nurol Paskal katıldılar.

Yapılan görev paylaşımı sonucunda MİTSO tarafından düzenlenmesi kararlaştırılan eğitimler şu şekilde belirlendi: okur yazar olması gereken Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanları Hijyen Eğitimi, okur yazar olması gereken Bar Görevlileri (Barmen) Hijyen Eğitimi, ilkokul mezunu olması gereken Otel / Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi, okur yazar olması gereken Servis Görevlisi (Garson) Hijyen Eğitimi, ilkokul mezunu olması gereken Şef (Yiyecek Hazırlama ve Sunum Hizmetleri) Hijyen Eğitimi ve okur yazar olması gereken Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından ücretsiz olarak hijyen eğitimi verilecek işkolları da şöyle belirlendi: Cilt Bakımı Hijyen Eğitimi, Dövme ve Takı (Piercing) Hijyen Eğitimi, Güzellik ve Saç Bakamı Hizmetlerinde İşyeri Sahipleri ve İşletenlerin Hijyen Eğitimi, Kuaför (Kadın/Erkek) Hijyen Eğitimi, Makyaj Hijyen Eğitimi, Vücut Bakımı Hijyen Eğitimi, Kaplıca, Hamam ve Sauna Görevlisi Hijyen Eğitimi.

Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası tarafından düzenlenecek hijyen eğitimleri ise şu işkollarında düzenlenecek : Kantin İşletmeciliği Hijyen Eğitimi, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi, Aşçı Hijyen Eğitimi, Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi, Pastacı Hijyen Eğitimi, Çay Üretimi ve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası ise Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi düzenleyecek.

Bir günde 8 saat olarak verilecek hijyen eğitimlerini başarıyla bitirecek işkolu çalışanlarına “Kurs Bitirme Belgesi” verilecek.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, hijyen eğitimi ile ilgili meslek odaları ve kurumlar arasında yapılan görev paylaşımı toplantısının ardındın yaptığı açıklamada komşu ilçelerin Ticaret ve Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından düzenlenen hijyen eğitimi kurslarından katılım ücreti talep ettiklerini öğrendiklerini ancak MİTSO olarak kendilerinin böyle bir talepte bulunmayacaklarını bildirdi. Reşit Özer “Biz, odamız üyesi olsun olmasın, ilgili kuruluşlarla yaptığımız protokol gereği diğer meslek odalarına üye olanlara da düzenleyeceğimiz hijyen eğitimi kurslarına kabul edeceğiz. Ayrıca hijyen eğitimine katılacaklardan odamız üyesi olsun veya olmasın, eğitim ücreti talep etmeyeceğiz” dedi. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereği 05 Temmuz 2014 tarihine kadar insan sağlığı ile doğrudan veya dolaylı ilgili işkollarında çalışanların mutlaka hijyen eğitim almaları gerektiğini anımsatan Reşit Özer “Hijyen eğitimleri için son tarih 05 Temmuz 2014. Bu tarihe kadar hijyen eğitimi almayan her çalışan için 250 – 1000 TL arasında ceza ödenmesi gerekecek. Bu nedenle tüm ilgililerin bir an önce hijyen eğitimi ile ilgili olarak ilgili odalarımıza başvurması gerekiyor. Hijyen eğitimlerinin tarihleri ise yapılacak başvurulara göre daha sonra belirlenecek ve ilgili kişilere duyurulacak” diye konuştu.

hijyen eğitimi protokol1