2013’TE EGE’DEN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI YÜZDE 140 ARTTI

03.01.2014 16:50

*Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre geçen yıl Ege’den zeytin ve zeytinyağı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 140’lık artışla  309 milyon 563 dolara ulaştı.

*Ege’deki zeytin ve zeytinyağındaki ihracat artışına dikkat çeken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ihracattaki artışın Milas ekonomisine ve Milaslı üreticiye de olumlu yansıyacağını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri, Ege’den 2013 yılında yapılan ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre; Milas’ı da çok yakından ilgilendiren zeytin ve zeytinyağı ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 140’lık bir artış oldu. Dolar olarak yapılan değerlendirmeye göre ise Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılındaki ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 118.6 artışla 439 bin 742 dolar oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan değerlendirmede zeytin ve zeytinyağı ihracatıyla ilgili şu ifadeler yer alırken bu yıl zeytinde yaşanan yok yılı nedeniyle ihracatta düşüş beklentisi de dile getirilerek şöyle denildi:

2013 yılında başarıdan başarıya koşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 140’lık rekor ihracat artışıyla 309 milyon 563 bin dolara ulaştı.

2013/14 sezonunda, Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı rekoltesindeki düşüş ise kendisini göstermeye başladı. 2013 yılında 11 ay ihracatta rekorlar kıran Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Aralık ayı ihracatı yüzde 17’lik düşüşle 14 milyon 638 bin dolara geriledi. Bu düşüşün ilerleyen aylarda daha da artması bekleniyor”.

Öte yandan bünyesinde 12 ihracatçı birliğini barındıran Ege İhracatçı Birliklerinin 2013 yılında toplam 12 milyar 178 milyon 674 bin 183 dolarlık ihracat yaptığı açıklandı. 2012 yılına göre ihracatını yüzde 7 arttıran Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri böylece tarihinde ilk kez ihracatta 12 milyar doları geçti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracatta döviz kurunun önemine dikkat çekerek “Son bir ayda dövizde yüzde 10 artış oldu. Bu tip hareketlenmeler bütün dengeleri bozuyor. Ne lirada aşırı değerlilik, ne de döviz kurunda aşırı yükselme istemiyoruz. Bizim temennimiz rekabetçi ve istikrarlı kur. Dövizin yükselişiyle birlikte girdi maliyetlerine gelen zamları, döviz kuru geri geldiğinde aynı oranda geri almak mümkün olmuyor. Kısa sürede dövizde böylesi dalgalanmaların oluşturduğu maliyeti 11 ay ödemek istemiyoruz” dedi.

Öte yandan 2013 yılında zeytin ve zeytinyağındaki ihracata dikkat çeken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Ege Bölgesinde, zeytin ve zeytinyağı ihracatında 2013 yılında meydana gelen yüzde 140’lık artış, Milas ekonomisi için de çok büyük bir anlam taşıyor” dedi. Milas’ın, Türkiye’deki zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu belirten Reşit Özer, zeytin ve zeytinyağı ihracatı arttıkça bu Milas ekonomisine de yansıyacaktır. Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticisinin yüzü gülecektir” dedi. Zeytin ve zeytinyağında mutlaka iç tüketimin arttırılmasının önemini de vurgulayan Reşit Özer, “Milas zeytin ve zeytinyağlarının hak ettiği değeri bulabilmesi için üreticinin, zeytinyağı fabrikalarının da çok dikkatli olması gerekiyor. Üreticilerimiz zeytinlerini hasadını, dalları ve taneleri zedelemeden yapmalı, toplanan zeytinleri torbalar içinde bekletmeden en kısa sürede yağını sıktırmalı, fabrikalar sıkım esnasında hijyen koşullarına uymalı, elde edilen zeytinyağları güneş görmeyen ve serin ortamda, paslanmaz çelik depolar içinde saklanmalı” dedi. İhracatın artmasının Milas’ta üreticinin ve fabrikacının zeytin ve zeytinyağına olan ilgisini daha da arttıracağına dikkat çeken Reşit Özer “Biz bu süreçte MİTSO olarak tüm olanaklarımızla üreticinin bilgilendirme, bilinçlendirmesi için zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.